Dodaj do ulubionych

sprężynowanie

02.03.05, 16:51
Moja 7-miesięczna (ur. 1.08)córeczka nie bardzo ma ochotę na tzw.
sprężynowanie. Reszta chyba w normie, jeszcze nie siedzi samodzielnie ale
próbuje i na kolanach lekko podtrzymywana siedzi, przekręca sie z brzucha na
plecy i odwrotnie samodzielnie. Pediatra zaleca juz rehabilitację, czy to nie
przesada? Czy znacie podobne przypadki? Jak to wygląda u Was?
Obserwuj wątek
    • driadea Re: sprężynowanie 02.03.05, 17:11
      Wiesz, moja córka (i parę innych dzieci, także na forum) w ogóle nie
      sprężynowala. Jest zdrowa, rozwijala i rozwija się super (w normach dla wieku).
      Żaden pediatra, a oglądało ją kilku, nie zalecała rehabilitacji, bo mała była
      zdrowa.
      Pozdrawiam, Aga
      • maya13 Re: sprężynowanie 02.03.05, 17:22
        Mój mały ma skończone 8 m-cy i tez jeszcze nie sprężynuje. Wydaje mi się, że
        już nie będzie, ale za to od dawna podciąga się do wstawania, opiera się na
        całych stopach, podtrzymywany pod paszkami robi kroki do przodu, siedzi pewnie,
        ale sprężynować nie umie, no i nie ma ani jednego zęba, ale to już tak obok
        tematubig_grin
        • bea-ta Re: sprężynowanie 02.03.05, 17:55
          Syn zaczął sprężynować mając 8,5 m. Wysłano mnie na rehabilitacje , bo nie
          siada. Rano rehabilitantka pokazała jakie ćwiczeniamamrobić, a o 15 kiedy
          jeszcze nie zdąrzyłam rzadnego powtórzyć syn usiadł sam!Z leżenia na brzuchu, a
          mi pokazywano z leżenia na boku. Pośpieszyli się. Ja sie nie martwiłam , bo
          synek przechodzi wszystkie etapy rozwoju wg książki tylko w swoim własnym,
          niekoniecznie błyskawicznym tempiesmile))Wspomne jeszcze, że jak pełzał do tyłu i
          dookoła, a żzłościł się, że nie wychodzi doi przodu i próbowaliśmy z mężem mu
          pokazywać, pomagać 0 patrzył się na nas wzrokiem pt. starzy co wy chcecie ode
          mnie. Jak przyszedł czas i pora sam ruszył do przodu bez pomocy i pokazywania:-
          )))
        • afryka11 Re: sprężynowanie 02.03.05, 20:23
          wydaje mi się że sprężynowanie,podobnie jak raczkowanie ( i parę innych rzeczy)
          jest sprawąindywidualną. Mój synek ( 7 mies) sam potrafi staćtrzymając się np
          stoły, chodzi w boki ( oczywiście troszkę), ale nie spręzynuje, a jeśli chodzi
          o raczkowanie, no cóż..skacze jak zajączek w pozycji do raczkowania. Nie każde
          dziecko jest "książkowe".Będzie sprężynować, jeśli będzie miało na to
          ochotę.pozdrawiam ania
    • renis66 Re: sprężynowanie 02.03.05, 19:11
      Moja córcia ma 10 miesięcy i nigdy nie sprężynowała. sama zaczyna juz stawać na
      nóżki ale sprężynowac nie zamierza. Oczywiście sama siada i raczkuje. Myśle że z
      tą rehabilitacja to trochę przesada
      Pozdrawiam Renata
    • oliwia244 Re: sprężynowanie 02.03.05, 19:16
      Moja córka też jest z 1 sierpnia smile O spręzynowaniu nie było mowy choć zaczyna
      sie orientować, ze na nogach mozna przez chwilę sie utrzymac - bedac
      podtrzymana.
      Siedzi jak drucik od 6 miesiaca.
      Każde dziecko rozwija sie inaczej....

pozdrawiam
    • sylwialew Re: sprężynowanie 02.03.05, 21:48
      Dziewczyny co to jest to sprezynowanie??????????????
      • maya13 Re: sprężynowanie 02.03.05, 22:15
        dzieciaczzek "podskakuje"(zgina i prostuje nóżki) sobie na nózkach gdy jest np.
        podtrzymywany pod paszkami, synek mojej kuzynki zaczął sprężynować już od 4
        miesiąca, a jaką miał radochę z tego!
    • jagulec Re: sprężynowanie 02.03.05, 22:40
      Moja mala (rok) NIGDY nie sprezynowala. Co wiecej, ja sie dopiero z tego watku
      dowiedzialam co to wlasciwie jest to oslawione sprezynowanie. Nie mam pojecia
      do czego ono mialoby byc niezbedne, naprawde.
    • mamawiktorka1 Re: sprężynowanie 02.03.05, 22:57
      Mój też nie spręzynuje, chociaż skończył 7m-cy. Samodzielnie nie siedzi (no
      może przez chwilę)Ale jeśli jeszcze ktoś ma wątpliwosci czy jego dziecko
      rozwija się prawidłowo to odsyłam do artykułu "Siła spokoju" w marcopwym
      wydaniu "Dziecko".
    • dorisk Re: sprężynowanie 03.03.05, 11:27
      mój lada dzien skonczy 10 miesięcy, siedzi dobrze od jakiegos miesiąca ale sam
      nadakl nie usiądzie,a dopiero wczoraj zaczął pełzac i juz powoli sie przymierza
      do raczkowania. nie sprężynował w ogóle i na razie nie zamierza chyba tego
      robic, ale szczerze to na sprężynoweanie zaden lekarz mi uwagfi nie zwracal. w
      8-9 miesiącu troche na rehabilitacje chodzilam, ale czy to ona pomogla czy po
      prostu nadeszla pora na siedzenie sztywne (przed rehabilitacją nie umiał) to
      nie wiem i nigdy sie nie dowiem.w kazdym razie chyba nie zaszkodziła.
    • sylwialew Re: sprężynowanie 03.03.05, 19:09
      Moja mala 18 lutego skonczyla dwa miesiace i jak ja trzymam do odbicia na moim
      barku a siedze tak ze ona ma nozki na mojej nodze to tez sie tak odbija czy to
      jest to sprezynowanie u takiego malego dziecka ?????????
    • olaalo Re: sprężynowanie 03.03.05, 19:37
      nie martw się, naszych przyjaciół synek (mieszkają w Niemczech) zaczął siadać
      jak miał 11 miesięcy i nikt go na rehabilitację nie wysyłał, każde dziecko ma
      swój czas
      • venom01 Re: sprężynowanie 03.03.05, 19:51
        moja corka sprezynowala jak miala 4,5 albo 5 m-cy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka