Dodaj do ulubionych

3tyg-przesypia noce

04.03.05, 10:33
ciesze sie,ze moj synek 3tygodniowy przesypia cala noc...ale czy tak byc
powinno? co ciekawsze po takiej nocce budzi sie i sobie lezy (czasem lize
rozek lub kocyk smile, karmie go wtedy piersia, po czym on dalej sobie spi
kilka godzin! rozbudza sie dopiero w poludnie i wtedy chce juz czesciej jesc.
no a wieczorem lub poznym popoludniem zaczyna dokazywac- niekiedy placze
nawet rozpaczliwie i caly czas chce cycka i ssie zapamietale. przystawiam go
az trace sile! wieczorem dostaje jeszcze butle nan1, poniewaz jest chudziutki
(zreszta lekarka to zalecila, bo mowila,ze jest za chudy). po wieczornym
placzu w koncu usypiany przez nas zasypia i spi cala noc.
czy powinnam sie czyms martwic??
Obserwuj wątek
    • urszulas1 Re: 3tyg-przesypia noce 04.03.05, 10:48
      Moja mała też tak spała, od samego urodzenia i też się martwiłam...lekarz kazał
      mi ją budzić co 3 godz. ale wtedy były upały i baliśmy się, że się może
      odwodnić. Ale ona była na sztucznym mleczku Nan to trochę inaczej niż pierś,
      raczej dzieci lepiej po nim śpią bo jest bardziej sycące i dłużej wytrzymuja
      bez jedzonka. Ale skoro wasz maluch jest za chudy to czemu go nie karmicie nocą?
      Ja na początku przez pierwzy miesiąc budziłam malucha co 3,5 h w nocy na
      karmienie czyli 2x.POtem już ok 2 mies. przestałam. Zresztą na tym mleku moja
      mała tyje i rośnie jak szalona więc cieszę się, ze nie je w nocy smilebo byłaby
      jeszcze grubsza smile
      Pozdrawiam.
    • izia30 Re: 3tyg-przesypia noce 04.03.05, 10:51
      zamiast słuchać lekarki kretynki, zacznij karmić dziecko nicą, to zacznie tyć
      tak jak powinno, wiem że przespana noc to cud przy takim maluszku ale musisz
      dbać o pełny brzuszek dziecka i swoje mleko, im więcej będziesz dokarmiać tym
      mniej mleka będziesz produkować, wiem bo też się dałam na to złapać i teraz
      żałuję.
    • triss_merigold6 Re: 3tyg-przesypia noce 04.03.05, 10:59
      Normalne. Mój też tak miał, z czasem aktywność w ciągu dnia zaczęła się
      wydłużać i teraz mamy przespaną noc (z 1 karmieniem ok. 4 rano i kolejnym ok. 7
      rano) a w dzień 2 niezbyt długie drzemki. Uważam, że nie ma sensu budzić
      zdrowego dziecka na karmienie - będzie głodne to samo z pewnością się obudzi.
      Na noc dawałam i daję NAN1 od urodzenia.
    • betka4 Re: 3tyg-przesypia noce 04.03.05, 11:05
      mój synek też przesypiał noce i oczywiście byłam szczęśliwa, ale okazało się że
      nie przybiera na wadze; jak ssał, to ssał przez 40 minut, a jak pojechaliśmy do
      poradni laktacyjnej to się okazało że tyle czasu ssie a prawie nic nie zjada
      (ważenie przed i po jedzeniu); okazało się że ma ściśnięty żołądek i musieliśmy
      go budzić co 3 godziny i dodatkowo dokarmiać; po jakichś 2 tyg. zaczął wreszcie
      tyć i sam się budzić z głodu
      teraz jest tylko na piersi i jest grubaskiem; jak miał 5 mies. ważył 8kg i miał
      65cm; w nocy jada teraz 1 - 2 razy, a w dzień co 3godz. Tak mu się ustawiło
      jakoś.
      • zaba_i_kijanka Re: 3tyg-przesypia noce 04.03.05, 11:30
        Mój mały od początku podzielił sobie dobe na dzień i noc, w szpitalu się
        stresowałam i ustawiałam sobie budzi by go karmić co chyba 4 h, potem
        dowiedziałam się że nie trzeba specjalnie wybudzać, mały wstawał chyba raz w
        nocy, to nie zaszkodziło mu w prawidłowym nabieraniu masy bo przez pierwsze 3mc
        przybierał 1,2 kg/1 mc, nieprzespane noce zaczeły się około 6 mc życia bo
        zaczoł ząbkować wink)
        ale wiadomo każde dziecko jest inne
        • maja45 Re: 3tyg-przesypia noce 04.03.05, 13:12
          Nocny pokarm jest bardziej kaloryczny, wiec twoje dziecko przesypiajac noce,
          nie przybieralo prawidłowo na wadze.To że czesto je w dzien oznacza, ze sobie
          po prostu odbija nocne niejedzenie.Jeśli przerwy są zbyt długie wytwarza sie
          mniej pokarmu-jesteś wiec na najlepszej drodze, by przejśc na karmienie
          sztuczne.
          Marta
          • iwcia75 Re: 3tyg-przesypia noce 05.03.05, 10:32
            zebym byla dobrze zrozumiana- moj maluszek je w dzien (do popoludnia)mniej
            wiecej co 2 godziny z piersi. po nocce przespanej- mniej wiecej od 22 do 5 lub
            6 godziny-mam bardzo duzo pokarmu (nic mi z niego nie zanika, wprost
            przeciwnie) i wlasnie wtedy nad ranem maly je najwiecej (slysze,jak przelyka).
            mamlanie cycka zaczyna sie wieczorem- chce wtedy caly czas niby jesc,a tak
            naprawde ciuckac i potrafi jesc ponad pol godziny i wciaz mu malo. na noc
            dostaje Nan1 (okolo 20)i usypiamy go jeszcze ze 2 godziny, bo tak łatwo nie
            zasypia.
            wczesniej probowalam go budzic na noc na jedzenie,ale przestalam,bo nie mial na
            to specjalnie ochoty. a wczoraj musze przyznac,ze sama sie nie obudzilam w nocy
            (dopiero o 3, bo miauknął).

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka