Dodaj do ulubionych

LEŻENIE NA BRZUSZKU

04.03.05, 20:41
Dziewczyny, czy kłądziecie Wasze bobasy często na brzuszku?
Moja mała ma 3,5 i niestety niebardzo lubi lezec na brzuszku. Wytrzymuje
kilka minut po czym zaczyna płakac. Czy taki maluch powinien często przebywac
w tej pozycji? Kiedyś udawało mi się ją jeszcze tak położyc jak zasnęła, ale
teraz od razu się budzi jak tylko próbuję ją tak ułożyć
Obserwuj wątek
    • asia04 Re: LEŻENIE NA BRZUSZKU 04.03.05, 20:50
      Nie zmuszaj malucha na siłe. Moja córcia też nie leżała na brzuszku no może po
      2 minuty i też zaczynała płakać.Pytałam lekarzy w tym ortopedów czy ją zmuszać-
      absolutnie nie. Dziecko samo zacznie przyjmować tą pozycję bez protestu. Jak
      skończyła 5 miesięcy i zaczęła się kręcić na boki to sama przerzuciła się na
      brzunio. zZ dnia na dzień przestała protestować, wręcz sama próbowała
      przekręcać się na brzuszek- to jest to jej ulubiona pozycja. Ale spać tak nie
      lubi.
      Więc nie męcz malucha i nie zmuszaj na siłę.
      Ortopeda wręcz mi powiedziała jak pytałam, że po to dziecko ma plecy aby na
      nich leżeć. Samo według własnego rytmu polubi pozycję na brzuszku a potem
      będzie kombinować jak przyjąć nową pozycję- pierwsze kroki do raczkowania.
      Pozdrawiam.
      • moniaweg Re: LEŻENIE NA BRZUSZKU 05.03.05, 08:19
        Moja corcia ma 4 m-ce i tez nielubi lezec na brzuszku, jedynym wyjatkiem jest
        kapiel, ktora uwielbia - kiedy tylko wchodzimy z Nia do lazienki smieje sie i
        pozwal sie na pare minut polozyc na brzuszku smile
        Pomimo tego rozwija sie prawidlowo i nie wie co to kolki
        Plusem tej antypatii od pozycji na brzuszku jest to, ze moja corcia juz m-c
        temu zaczela przekrecac sie z brzuszka na plecki, odwrotnie niestety nie smile
        • anias9 Re: LEŻENIE NA BRZUSZKU 05.03.05, 13:41
          To zupełnie jak mój synek, z tym, że mój ma 2,5 m-ca!!!!!!Pozdrawiam!
    • jk3377 Re: LEŻENIE NA BRZUSZKU 04.03.05, 20:50
      Ja mojego w tym wieku bardzo dużo kładłam na brzuszku-zawsze ok 15. min po
      jedzeniu i jeszcze kilka razy w ciągu dnia. Czasami tez spał tak ale tylko w
      dzien. Dzieki temu chyba bardziej byl sprawny i silniejszy mial kregosłup,
      szybko usiadł, wstał a teraz juz probuje sam chodzic. Polecam, warto.
      A słyszałam od mojej znajomej ktora prawie wcale nie kladla na brzuszku bo
      jakos tak (!) a teraz jezdzi na rehabilitacje bo dziecko ma za slabe miesnie i
      musza duzo cwiczyc.

Nasz kochany Szymuś

Wiek Szymusia
    • iwka901 Re: LEŻENIE NA BRZUSZKU 05.03.05, 08:25
      Drogie Mamy,
      napiszcie proszę,od którego miesiaca można układać maleństwo na brzuszku?

Dziękuję za odpowiedź.
      • katklos Re: LEŻENIE NA BRZUSZKU- iwka 05.03.05, 08:52
        Od początku!!
        • jk3377 Re: LEŻENIE NA BRZUSZKU- iwka 05.03.05, 11:59
          Jasne od samego początku, jak najszybciej tylko pod obserwacją zeby oddychało!

Nasz kochany Szymuś

Wiek Szymusia
          • monia72 Re: LEŻENIE NA BRZUSZKU- iwka 05.03.05, 13:08
            A moje dziecko też nie lubi leżeć na brzuszku. Ale mamy jedną upartą ciocię i
            co sie okazało - idealnie na brzuszku zasypia! Tylko jak sie budzi nieco sie
            denerwuje.
    • izia30 Re: LEŻENIE NA BRZUSZKU 05.03.05, 13:53
      myślę że kilka minut co trochę to wystarczająco dużo, nie każdy maluch to lubi
      więc po co go męczyć
    • olga04 Re: LEŻENIE NA BRZUSZKU 05.03.05, 18:08
      Moja niunieczka nienawidziła leżenia na brzuszku do czasu aż sama nie odkryła
      jaka to frajda samej na brzuszek się przekręcić, a że jeszcze nie potrafi z
      powrotem na plecki się odkręcić (ma 4 mce) to siłą rzeczy musi troszkę na
      brzuszku poleżećsmilesmilesmile
    • dorota.rzepka Re: LEŻENIE NA BRZUSZKU 07.03.05, 11:06
      Moja Marysia też nie lubiła leżeć na brzuszku. Pomogło kładzenie jej przed dużym
      lustrem.
      pozdrawiam
    • akastel Re: LEŻENIE NA BRZUSZKU 07.03.05, 12:37
      Moja corka malo lezala na brzuszku do trzeciego miesiaca. W efekcie miala
      oslabione miesnie i slabo podnosila glowke. Lezenie na brzuchu to jednak
      najlepsze cwiczenie dla takiego maluszka. Aha, no i jeszcze jedna konsekwencja
      lezenia na plecach - splaszczona glowka. Od trzeciego miesiaca chodzimy do
      poradni rehabilitacyjnej. Za wskazaniem rehabilitanta zaczela spedzac na
      brzuszku prawie caly dzien, lacznie ze spaniem. W nocy spi na plecach. Najpierw
      byly protesty, lezalam razem z nia, czytalam jej bajki, zabawialam i w koncu
      polubila te pozycje. Pozniej zaczela sie przewracac z brzuszka na plecki i bylo
      trudniej z "brzuszkowaniem". Ale ostatnio nauczyla sie sama przewracac na
      brzuszek i znowu z wlasnej woli spedza tak zdecydowana wiekszosc czasu.
      Od czasu, kiedy nie ma co ukrywac zostala zmuszona do lezenia na brzuszku,
      postepy sa ogromne. Bardzo szybko zaczela dzwigac glowke, stala sie bardzo
      silna. Teraz ma prawie 8 miesiecy, radzi sobie swietnie, splaszczona glowka
      wyglada juz zdecydowanie lepiej.
      Ja radzilabym jednak przemyslec sprawe tego lezenia i sprobowala skolonic
      coreczke do spedzania czasu na brzuszku. Rewelacyjna pomoca jest mata
      edukacyjna. Jak widac lekarze maja rozne teorie, ale moi kazali jednak zmuszac.
    • psacia Re: LEŻENIE NA BRZUSZKU 07.03.05, 14:12
      mi ortopeda KAZAL melogo nosic klasc i karmic w pozycji na zabke co oznacza ze
      spi na brzuszku z uwagi na stawy a maly ma 3tyg, dodatkowo po wielu bojach woli
      raczej usypiac na pleckach ale juz po 3dniach sie przyzwyczil spi i nie ma tak
      wielkich gazow i unosi i przekraca glowke
    • magda1975 Re: LEŻENIE NA BRZUSZKU 07.03.05, 16:25
      Dziewczyny - czy leżenie na brzuszku moze być w jakiś sposób niebezpieczne dla
      dziecka. ja się boję moje jednomiesięczne Maleństwo położyć na brzuszku na noc
      (lub w dzien do spania), bo wydaje mi się, że może się udusić, jak podniesie
      główkę i opadnie prosto w prześcieradło. Może się mylę? Proszę napiszcie co
      uważacie?
      Poza tym na brzuszku kłąde Adasia, ale tylko jak jestem przy nim.

Pozdrawiam
      Magda
      • renata28 Re: LEŻENIE NA BRZUSZKU 07.03.05, 16:47
        Lekarze zalecają nawet spanie na brzuszku, ale tylko pod kontrolą rodziców -
        wlasnie ze względu na możliwość uduszenia się. I choć wiem, że jest tu wiele
        mam, które to robią i zaraz pewnie rozpęta się burza, w stylu "moje dziecko śpi
        od małego i nic mu nie jest", ale ja nigdy nie zostawiłabym małego dziecka
        śpiącego na brzuszku bez kontroli, no chyba że z monitorem oddechu. Przekonuje
        mnie po prostu, że jeśli coś złego przydarza się jednemu dziecko na 100 tys. to
        jednak nigdy nie wiadomo, nz które padnie.
        Moim zdaniem postępujesz bardzo rozsądnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka