kamil_de_luxe 19.02.07, 20:26 Czy jecie kawior? Zastanawiam sie jak go kategoryzowac, jak nabial,np. kurze jaja? Kurze oczywiscie nie sa ale najblizej jemu (kawiorowi) do nich chyba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rd1993 Re: Kawior 19.02.07, 20:32 kamil_de_luxe napisał: > Czy jecie kawior? Zastanawiam sie jak go kategoryzowac, jak nabial,np. kurze > jaja? Kurze oczywiscie nie sa ale najblizej jemu (kawiorowi) do nich chyba. NIE - nie jecie Odpowiedz Link Zgłoś
alispo Re: Kawior 11.03.07, 15:43 nie jecie.ale jak ktos ma dylemat to ostatnio widzialam na allegro kawior roslinny:D Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Kawior 13.03.07, 14:24 A żeby mieć kwior, to się nie robi krzywdy rybie? Poważnie pytam, gdzies widziałam urywek programu na ten temat i wydaje mi się że samicom rozcina sie brzuszki i wyciska jajeczka... I w takim wypadku to raczej bym podciągała pod mięso niz pod jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
ollaboga77 Re: Kawior 13.03.07, 14:30 martvica napisała: > A żeby mieć kwior, to się nie robi krzywdy rybie? Poważnie pytam, gdzies > widziałam urywek programu na ten temat i wydaje mi się że samicom rozcina sie > brzuszki i wyciska jajeczka... I w takim wypadku to raczej bym podciągała pod > mięso niz pod jajka. Ja bym podciągnęła pod ... zadawane cierpienia rybie... bo to jest nacinanie jej i wydobywanie kawioru. Ani to wege ani wegan ani witarian. ANI LUDZKIE ZACHOWANIE ! Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Kawior 13.03.07, 14:34 A ona tę 'operację' przeżywa? :( Co za pomysł :( Odpowiedz Link Zgłoś
l2m Re: Kawior 14.03.07, 01:38 > Poważnie pytam, gdzies > widziałam urywek programu na ten temat i wydaje mi się że samicom rozcina sie > brzuszki i wyciska jajeczka... Tak czynią klusownicy, i owszem. Kawior (czarny), sprzedawany legalnie, o ile wiem, pozyskuje się w taki sposób: hodowanym na farmach jesiotrom robi się taki "masaż" brzucha, delikatnie wyciskając jajeczka. Część tych jajeczek idzie do puszek - a część pozostawia się do wylęgu młodych jesiotrów, które częściowo zostają w hodowli - a częściowo są wypuszczane na wolność. Zabijanie zaś wyhodowanych sztucznie ryb, by pozyskać jajeczka, po prostu się nie opłaca. Zatem nie widzę powodu, dla którego taki kawior miałby się różnić w sposób podstawowy od jajek kurzych. No a co się tyczy czerwonego - to łososie i tak giną po skończeniu okresu tarła. Zatem ich uśmiercenie o tych parę dni wcześniej większego znaczenia nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Kawior 14.03.07, 13:30 Ale to właśnie było o 'przemysłowej' farmowej produkcji, nie o kłusownikach... Odpowiedz Link Zgłoś
l2m Re: Kawior 15.03.07, 00:01 Zależy - kiedy i gdzie. Głowy za to nie dam, bo sama o tym słyszałam prywatnie - ale podobno obecnie (to znaczy, od zeszłego roku) sprzedawać legalnie można tylko kawior, wyprodukowany w opisany przeze mnie sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
lucjanmiller Re: Kawior 02.08.20, 15:49 Kawior jak jajko kurze, miesci sie w kategoriach laktoowowegetarianizmu. Jajko niezaplodnione - nie ma w sobie zycia. Problem, czy ikra pozyskiwana jest bez usmiercania ryby i pozostaje kwestia czy pozyskiwanie ikry odbywa sie kosztem cierpienia zwierzecia ( sa metody mechaniczne ). Ale owo '' cierpienie '' - do indywidualnego osądu konsumenta. Odpowiedz Link Zgłoś