Dodaj do ulubionych

domatek -KTORYCH DZIECI PRZECHODZILY ANEMIE

08.03.05, 18:23
to pytanie mnie nurtuje.jak wygladalo leczenie u nAS TYLKO KWASEM FOLIOWYM I
WIT,B6,CZY TAKIE LECZENIE DAJE REZULTATY PRZEZ 3 TYG POPRZEDNIE MOJE DZIECKO
BRALO SAM KWAS FOLIOWY.I NIESTETY WYNIKI SPADLY.CO MOZE POWODOWAC ANEMIA U
TAKIEGO 2 MIES. MALUCHA .BEDE WDZIECZNA ZA KAZDA ODPOWIEDZ
Obserwuj wątek
    • dag_red Re: domatek -KTORYCH DZIECI PRZECHODZILY ANEMIE 08.03.05, 20:37
      Hej,
      U mnie tez okazalo sie w 2 m-cu, ze mala ma niedokrwistosc. Bylo to spowodowane
      moja anemia pod koniec ciazy. Ani w szpitalu, ani nasz pediatra nic nie
      wspomnial, ze an wynikach szpitalnych jest za malo czerwonych krwinek. Dopiero
      Pani neurolog zwrocila nam na to uwage. Podawalismy my jej Kwas foliowy, B6,
      Ferrum lek (zelazo w syropie) i Vit C (pomaga przyswajac zelazo). Podawalismy
      jej leki jakies 3 m-ce. (Zelazo z przerwami, bo mloda zle tolerowala zelazo).
      Podniosl sie jej poziom Hemoglobiny wtedy do 11,5 (a bylo 9,2). Ale zelazo we
      krwi byloi nadal wtedy ponizej normy. Pani dr powiedzial,z eby zacac jej podawac
      zupki i szybko te z miesem i nie dawac jzu lekow. Tak tez robimy i pewnie teraz
      zrobie kolejna morfologie,z eby zobaczyc ajk z tym zelazem.

Mysle, ze 3 tyg. podawania lekow krwiotworczych to chyba nie jest duzo, tym
      bardziej, ze zelazo nalezy podawac conajmniej 6-8 tyg, zeby sie uzupelnilo i
      kolejne 6-8 tyg zeby nie spadlo znow. Wiec witaminy krwiotworcze mysle maja
      slabsze dzialanie...
      Ale ciezko powiedziec na 100%.

Jest taka gazeta "Twoje Dziecko". Podane sa tam numery telefonow do roznych
      specjalistow. Mozna dzwonic i pytac. Porad w rozne dni udziela tez 3 pediatrow.
      Zdarzylo mi sei juz dzwonic 2x i uzyskac zadowalajaca odpowidz. Polecam
      szczegolnie Pania Marie Rudzinska-Chazan. Zapytaj ewentualnie tam....

Nie martw sie. Wszystko bedzie dobrze. Na pocieszenie powie Ci tylko tyle, ze
      pomimo tak dlugiej anemiii u mojej Gaby, ona rozwoj psycho-ruchowy ma znacznie
      szybszy niz wiekszosc dzieciaczkow w jej wieku. Wiec spokojnie, a wszystko wroci
      do normy.
      Pozdrawaim Ciebie i dzieciaczka.
      Dagmara

Gdyby cos to pisz na dagarek@poczta.onet.pl
    • dorotamoron Re: domatek -KTORYCH DZIECI PRZECHODZILY ANEMIE 08.03.05, 20:40
      A jaka morfologie ma twoja dzidzia? Bo to bardzo istotne qw tym momencie.
      Najczesciej anemie leczy sie zelazem, ale czesc lekarzy uwaza, ze jesli
      morfologia nie jest zbyt niska to nie trzeba dziecka faszerowac zelazem, bo
      tylko uklad pokarmow moze sie rozregulowac. Moja znajoma i bardzo doswiadczona
      lekarka twierdzi, ze duzo malych dzieci ma morfologie ponizej normy (czyli
      ponizej 11 - ale to raczej norma dla doroslych), najnizsza dziecko ma w 3
      miesiacu, a potem zwykle morfologia zaczyna rosnac szczegolnie gdy wprowadzi
      sie warzywka i owoce. A karmisz piersia czy butla? Bo jak piersia to mozesz
      sama jesc witaminki dla kobiet karmiacych i produkty o duzej zawartosci zelaza -
      moze akurat pomoze (choc ja mialam morfologie jak byk a moj maly 10,4 i wedlug
      moej lekarki z przychodni to juz umieral na anemie). Jesli karmisz melkiem
      sztucznym to mozesz poszukac mieszanki o wiekszej zawartosci zelaza. Moj maluch
      ma 4,5 mies i morfologia sama mu wzrosla. Pozdrawiam!
    • bea-ta Re: domatek -KTORYCH DZIECI PRZECHODZILY ANEMIE 08.03.05, 21:44
      Są różne rodzaje anemii - z niedooru żelaza, z niedoboru kw. foliowego i z
      niedoboru wit. B12( jeszcze jest kilka innych anemii ale jako wtórne)U takiego
      malucha może to byc spowodowane małymi zapasami poczynionymi w okresie ciąży,
      niedojrzałościa przewodu pokarmowego i enzymów. Wszystko na spokojnie. Na
      podstawie wyników lekarz powinien zalecić odpowiednie leczenie. Póki maluszek
      jest tylko na mleczku cięzko wyrównać niedobory bez preparatów leczniczych.
      Leczenie trwa długo niestety. Zawsze poprawia sie jak maluchowi gdy roszerza
      sie diete i jest starszy wówczas poprawia sie praca przew. pok. i ukł.
      krwiotwórczego. Cierpliwości.Będzie ok.
    • moneczka Re: domatek -KTORYCH DZIECI PRZECHODZILY ANEMIE 09.03.05, 10:03
      dziekuje wam za odpowiedz.u nas anemia byla spowodowana dlugotrwalym leczeniem
      infekcji antybiotykiem bo az miesiac.morfologia mojemu dziecku pogorszyla sie
      po antybiotyku.teraz lekarze nie chca dac zelaza bo maly po leczeniu bakteri
      cooli ktore antybiotyk pieknie wyniszczyl spowdowal namnozenie innych malej
      ilosci ale jednak jest i to wyklucza leczenie zelazem bo ponoc te bakterie moga
      zwiekrzyc ilosc po zelazie.maly ma 2 mies.a naprawde juz duzo przeszedl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka