30.03.05, 14:40
Dziewczyny!
Czy któraś z Was zakładała swojemu dziecku(dzieciom) polisę?
Jest ich dużo na rynku nie wiem na którą się zdecydować, możecie mi poradzić??

Pozdrawiam
Gośka
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: Polisa 30.03.05, 14:46
      zakładałam w celu zbierania oszcędności dosyć długo.Przez ten czas miałabym
      więcej w banku na zwykłej lokacie. Zlikwidowałam.
    • mamaigora1 Re: Polisa 30.03.05, 14:51
      Mysmy własnie załozyli, ale nie zwykla polise czy fundusz posagowy, ale fundusz
      gotówkowy (przy polisach i funduszach posagowych pobiearne sa opłaty
      prowizyjne, czasem w jej skład wchodza ubezoieczenia p/chorobom co równiez
      pożera częśc wpłacanej kwoty).
      My wybralismy fundusz gotówkowy w NN (bezprowizujny, procent wyzszy niz na
      zwykłej lokacie, całośc wpłaconej kwoty pozostaje do naszej dyspozycji) i co
      jakis czas bedziemy lokować zebrane tam pieniązki w fundusze obligacj/akcji,
      gdzie prowizje sa juz pobierane, ale i zyski nieporówywalnie wieksze!

Żyucze przemyslanego wyboru, mysle, że warto malucha zabezpieczyć!
    • mpenzi Re: Polisa 30.03.05, 19:35
      Też chcemy założyć taką polisę naszej córeczce. Oglądaliśmy różne oferty i
      zainteresowała nas polisa która nazywa się edukacyjna czyli na studia i zbiera
      się tam pieniążki do 16 roku życia ,jeśli chcesz można przedłużyć. Wygląda to
      nieźle ale dalej nie wiem gdzie zalokować gotówkę. Napisz jak poszły twoje
      poszukiwania. Jestem zielona jeśli chodzi o takie fundusze ale na pewno w końcu
      jakiś otworzymy. Zawsze można to potem wykorzystac na studia lub mieszkanie dla
      pociechy. Pozdrawiam smile
    • packa761 Re: Polisa 30.03.05, 20:19
      Tez jestem tym zainteresowana więc podciagam!!
    • adrianna23 Re: Polisa 30.03.05, 20:47
      Nie chcę Was zniechęcać, ale ja miałam taką polisę w PZU. Założyli mi ją
      Dziadkowie na 16 lat w 1984r. Wpłacili wtedy jednorazowo około 36 tysięcy
      starych złotych co dało sumę uposażenia 50 tysięcy starych złotych. W tamtym
      czasie było to równe wkładowi mieszkaniowemu w spółdzielni albo połowie maluch
      (tak mi mówił Dziadek). Obiecywali gruszki na wierzbie a po 16 latach dostałam
      2500 złotych. To nawet na metr kwadratowy mieszkania nie starczy a tylko się
      nabiegałam po sądach bo na początku proponowali mi 1350 zł. Ja mojemu dziecku
      polisy nie założę. Denominacji co prawda może nie będzie, ale jak wejdziemy w
      strefę euro to nie wiadomo co się może wydarzyć.
      Pozdrawiam Ada
    • gosiawf Re: Polisa 31.03.05, 08:19
      Nie które z Waszych wypowiedzi zasmuciły mnie...niestety takie są realia.
      A są mamy zadowolone z polis???
    • charl75 Re: Polisa 31.03.05, 08:42
      Chyba lepiej, oczywiscie jesli ktos posiada pieniazki teraz cos kupic trwalego
      dziecku albo nie zakladac teraz ksiazeczki, tylko dzialac tak, zeby za 18 lat
      na przyklad moc wesprzec finansowo dziecko. Ja tez chcialam zaczac wplacac
      teraz, ale przemyslalam to i jednak zrobie inaczejsmile
    • reneek Re: Polisa 31.03.05, 08:52
      Witajcie! Ja polecam Program Systematycznego Inwestowania STRATEG w ING Bank
      Slaski. Wplata 200 zl na poczatku, inwestujesz w akcje, obligacje lub fundusz
      zrownowazony przez 3 lata, potem mozesz wyplacic lub kontynuowac przez nastepne
      3 lata, wydaje mi sie ze 3 lata to jest taki okres, kiedy mozna ryzykowac, bo
      jak pisza dziewczyny na dluszy czas to dosc ryzykowne. Poza tym masz staly
      wglad w swoj rejest przez interent. Pozdrawiam Renata
    • gosiawf Re: Polisa 31.03.05, 10:15
      a moze ktos jeszcze???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka