Dodaj do ulubionych

Pomóżcie

03.04.05, 13:30
Dziewczyny jak w taką pogodę jak dzis ubrać 5 tygodniowe dziecko? Nie mam
pojecie!
Obserwuj wątek
    • aldonkas Re: Pomóżcie 03.04.05, 14:37
      Najważniejsze to nie przegrzewać maluszka. Ja proponuje Bawełniane body i
      śpiochy, na to cieplejszy (np.polarowy) pajacyk lub lekki kombinezon i cienka
      czapeczka. Zawsze w trakcie spaceru możesz sprawdzić czy dziecku nie jest za
      gorąco lub za zimno dotykając nóżek i rączek. W razie potrzeby możesz jeszcze
      przykryć cienkim kocykiem. Miłych spacerów.
      • lolalilu Re: Pomóżcie 03.04.05, 16:10
        żeby sprawdzić czy dziecku jest ciepło czy zimno dotyka się klatki piersiowej
        lub placków - między łopatkami... Po rączkach czy nóżkach się tego nie
        sprawdza.
    • iwka901 Re: Pomóżcie 03.04.05, 15:59
      Ja ubrałam tak:

body , pajacyk, skarpetki, kombinezon, czapka -ale grubsza, przykryłam kocykiem-
      tez grubszym i zapięłam klapkę od nosidła. Nam jest gorąco , ale maluszek jak
      śpi, to nie jest mu tak ciepło jak nam.
      • driadea Re: Pomóżcie 03.04.05, 16:21
        Łomatko!
        Ja tak ubieralam Glorkę w listopadzie, przy deszczu i temp. 5 stopni...
        Generalna zasada ubierania dziecka, które jest w wózku (nie porusza się, więc
        jest mu nieco chłodniej niż mamie pchającej wózek) to jedna warstwa więcej niż
        mamy my (o ile, rzecz jasna, nam jest dobrze, a nie za zimno lub za gorąco).
        Taką dodatkową warstwą przeważnie jest kocyk.
        Ja bym ubrała body z dł. rękawem, polarkowego pajacyka (lub bluzę i spodenki),
        skarpetki, cienka czapka i lekki polarowy kocyk. No i żadnych śpiworków,
        przecież jest 18 stopni!.
        Pozdrawiam, Aga
        • anias29 Re: Pomóżcie 03.04.05, 21:09
          Driadeo, jakie 18 stopni? Skąd wiesz, gdzie mieszka osoba, która zadała to
          pytanie? U nas dziś było 14 stopni smile Założyłam synkowi body z krótkim
          rękawkiem, pajacyk bawełniany i drugi grubszy polarkowy, przykryłam cienkim
          kocykiem i plandeką. No, z plandeki mogłam zrezygnować... wink
          • driadea Re: Pomóżcie 03.04.05, 21:53
            No dobra, 18 stopni było w Katowicach, nie zmiania to jednak faktu, że tyle
            warstw to jednak nieco za dużo (jak na mnie, zaznaczam! Nie mam zamiaru nikogo
            pouczać! smile )
            A Ty, Anias29, ubrałaś dziecko raczej w sam raz, jak na 14 stopni. No, gdyby
            nie ta plandeka... wink
            Pozdrawiam, Aga
    • lolalilu Re: Pomóżcie 03.04.05, 16:15
      Zasada ubierania niemowląt jest taka: o jedną warstwę więcej niż Ty. Więc jesli
      założysz bluzkę, sweter i kurtkę dziecku załóż do tego jeszcze jedną bluzeczkę
      czy sweterek - przykryj kocykiem.

Najlepiej jest dzecko ubierac na ceblukę - zawsze można jedną warstwą zdjąć.
      Bierz po uwagę, że jeśli nie ma wiatru a dziecko leży w głębokim wózku
      z "plandeką" można je ubrac nieco lżej. Żeby sprawdzić czy dziecku jest
      wystarczająco ciepło trzeba dotykac jego klatki piersiowej lub plecków - kilka
      centymetrów poniżej linii ramion.
    • jzabro Re: Pomóżcie 04.04.05, 21:16
      Zgadzam się z iwką, że dużo zależy też od tego czy maluszek śpi, czy nie.
      Podczas snu organizm spowalnia metabolizm i dziecku może być chłodno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka