Dodaj do ulubionych

nocne wstawanie

04.04.05, 17:42
witam
bardzo prosze o rade moj kochany synek ma 2 tyg. jest kochanym dzieckiem ale
od poczatku jego zycia nie przespałam całej nocy, mały budzi sie w nocy co
1,5 -2 godziny na cyca w dzien co 2 godziny ja juz nie daje rady jestem
wykonczona.prosze pocieszcie mnie długo to moze jeszcze potrwac?czy moze
robie cos zle ,ale mały rozwija sie prawidłowo i przybiera na wadze
Obserwuj wątek
    • ewabart Re: nocne wstawanie 04.04.05, 17:50
      Witam,
      raczej tym postem cie nie pociesze, gdyz tak moze byc do roku czasu, moj syncio
      tez budzil sie co 2 - 3 godziny na jedzenie i jak byl malutki to za kazdym
      razem go jeszcze przebieralam, ale pierwsze miesiace byly ok mialam duzo
      energii i nie stanowilo to problemu, zreszta w ciagu dnia staralm sie raz spac
      z dzieckiem przynajmniej na godzinke,
      teraz syncio ma 6 miesiecy i w nocy tez go karmie 2 lub 3 razy ale przynajmniej
      nie przebieram
      wiec uzbroj sie w sily i staraj sie wypoczywac razem z dzieckiem w ciagu dnia

Powodzenia i pozdrawiam,
      Ewa
      • agus8 Re: nocne wstawanie 04.04.05, 18:01
        czesc,niestety tez cie nie pociesze, mojego syna karmilam co 1,5 godziny przez
        2 miesace, teraz ma 4 miesiace i karmie go co 3 godziny w nocy, a w dzien co
        2,5, ale czasami jeszcze budzi sie w nocy co 1,5,wiec powodzenia i niestty
        wytrwalosci...
    • patyczako Re: nocne wstawanie 04.04.05, 17:58
      oj dlugo to zalezy od osobnika... ja spie z malym i w razie potrzeby
      przystawiam albo do jednej albo drugiej piersi... tak robilm z moja corka ktora
      podobnie jak twoj synek budzila sie czesto a teraz robie tak z moim maluchem
      ktory na szczescie czasem przespi nawet 5-6godzin... jesli masz zbyt waskie
      łózko to dla twojego zdrowia musisz wyekspediowac meza bo inaczej sie
      wykonczysz... ja sobie w tej chwili nie wyobrazam nocnego wstawania... a tak
      przystawiam do cyca i kimamy dalej...
      • hortensja76 Re: nocne wstawanie 04.04.05, 18:12
        Czesc,
        ja moja malutka karmie w nocy srednio co 3 godziny, raczej staram sie ja
        odkladac an noc do lozeczka, ale nie zawsze mam tyle sily smile. W dzien jada
        duzo czesciej, czasami nawet co godzine. Musisz sie uzbroic w cierpliwosc, ja
        czesto karmienie wykorzystuje na obejrzenie czegos w telewizji lub po prostu na
        lekture. A przyznam sie tez ze czesto przegladam wlasnie to forum trzymajac
        mala przy cycku a jedna reka klikajac w klawiature. Jagodka ma juz teraz 7
        tygodni, staram sie ja za kadzym razem przebierac w nocy przed karmieniem.
        Napiszcie kiedy mozna zrezygnowac z kazdorazowego przewijania?
        pozdrawiam
        h&j
    • moniaweg Re: nocne wstawanie 04.04.05, 20:16
      Ja moge Ci tylko pozazdroscic - moja corcia w wieku Twojego synka jadla przez
      cala dobe co 1 godz i tak do 3 m-ca, od 3 m-ca zaczelam Ja dokarmiac.
      Teraz ma 5 m-cy jest tylko na mieszance i je co 3-4 godz, w nocy budzi sie co 2-
      3 godz, a nieraz nawet co godzine sad
      Od 4 m-ca ciazy wybudzalam sie w nocy kilka razy (najprawdopodobniej od lekow
      na podtrzymanie).
      Przez ostatnie 9 m-cy nie przespalam ciagiem ani jednej nocki i jestem naprawde
      bardzo zmeczona.
      Pozdrawiam
      • agnes721 Re: nocne wstawanie 04.04.05, 20:20
        Moja córciama6m. i nie przespała ani jednej nocy.
    • honi_29 Re: nocne wstawanie 04.04.05, 20:40
      Witaj.Mój Piotruś ma 9 miesięcy i ciut i nie przespał ani jednej całej nocy.Ale
      co mam zrobić?Wstaję winkPozdrawiamy,Honi z Piotrulkiem
    • miedzymorze Re: nocne wstawanie 04.04.05, 22:41
      Trudno powiedzieć, jak długo to może potrwać, bo to kwestia bardzo indywidualna.
      Noworodki mają bardzo malutkie żołądki, więc może po prostu jemu się mieści tyle jedzonka, ile jest w stanie strawić przez te 1,5 -2 h ? Jeśli dobrze przybiera na wadze - to rośnie, i jego brzuszek też rośnie, więc może próbuj przedłużać odstępy między karmieniami o 15 min, pół godz...w dzień oczywiście, bo w nocy nie ma co się katować wink. Jeśli się nie wysypiasz w nocy, to niczym się nie przejmuj i śpij w dzień.
      pozdr,
      mi
    • malwisienia Re: nocne wstawanie 05.04.05, 07:06
      możesz ją karmić na noc butelką, sukces murowany
      • emi73 Re: nocne wstawanie 05.04.05, 07:27
        Hej, a może wszystko dobrze się ułoży i już wkrótce i Twój maluszek zacznie
        przesypiać całe noce? Mój od kiedy skończył 2 i pół miesiąca przestał budzić
        się w nocy! Jest niezłym śpiochem i śpi od 20.30 do 7 rano, wypija mleko i śpi
        jeszcze do 9. Ale coś za coś - takie nocne śpiochy nie sypiają w dzień.
    • jakasik Re: nocne wstawanie 05.04.05, 07:27
      Mój Staś zaczłą przesypiać całe noce (czyli od 20 do 5:30-6) po ukończeniu ok.
      1,5 miesiąca i tak jest do dziś!
      • lidias82 Re: nocne wstawanie 05.04.05, 08:35
        Mój synek ma 6 m-cy. Od porodu nie przespałam ani jednej nocy sad Do około 5.
        miesiąca Michaś wstawał raz lub dwa razy w nocy, a od jakiegoś czasu co 5-20
        minut. I jak temu zaradzić. Wiem, że nie pomogłam, przepraszam. Podobno dzieci
        na cycu tak mają.
    • hanka13 Re: nocne wstawanie 05.04.05, 09:28
      Witaj,
      niestety z maluszkami na cycusiu tak bywasad
      ale pociesze Cie- mnajgorzej jest na samym poczatku (u mnie- ok. 4 tygodni);
      kiedy synek mial 1,5 m-ca, zaczal sie budzic w nocy "tylko" 2 razy.... no
      niestety jak mial 2,5 m-ca zaczal sie budzic o wiele czesciej; teraz ma 5 m-cy -
      i znowu budzi sie 2 razy... bylo kilka nocy, kiedy zbudzil sie na cycusia tylko
      1 raz, ale nigdy nie przespal calej nocki..
      Dodam (skoro sie juz tu skarzesmile, ze od polowy ciazy budzilam sie w nocy ok. 1-2
      i nie spalam po 1,5-2 godziny, a w 9 m-cu - to juz czasem nie spalam nawet od 1
      do 4... (a budzilam sie, zeby zazyc lek , niestety.....)
      hanka
      • magda270519761 Re: nocne wstawanie 05.04.05, 09:54
        moja córka 6 tg budzi się 2 razy od samego początku około 2 w nocy i wtedy
        biorę ją do łóżka i póżniej 4 lub 5 rano śpi do 7 lub 8 , ale w dzień jeżeli
        nie śpi to cycka się non stop , wdzień śpi 2 razy 3 i 4 godz , od 17 do 21 nie
        śpi , ale je ciągle czasami dorabiam jej 60 ml mleka bo nie może się dojeść ,
        wydaje mi się ,że zbiera zapasy na noc , spróbuj więcej karmić przed snem
        magda
    • szpiczak Re: nocne wstawanie 05.04.05, 10:22
      chyba cie nie pociesze,ale trzeba po prostu dac rade i juz!! tak to bywa u
      maluszkow takich ze ciagle glodne.moj synek zaczal przesypiac noc w wieku ok.6
      miesiecy.a wczesniej tez wstawalam co ok.2 godziny do karmienia.sproboj moze z
      nim spac w lozku,bedzie sobie ssac a ty drzemac.
    • mama_adrianka Re: nocne wstawanie 05.04.05, 13:42
      witam,
      opowiem ci jak bylo ze mna.Moj synek w dzien jadł co godzine max poltorej,w
      nocy dokladnie tak samo tyle ze do tego dolaczyly sie jeszcze okropne kolki.
      Przez 2 miesiace nie przespalam spokojnie ani jednej nocy.Skonczylo sie tym ze
      stracilam pokarm-byc moze z wyczerpania,nerwow,byc moze dlatego ze nie mialam
      czasu sama pozadnie zjesc.Teraz wiem ze zle zrobilam-bo od tego czasu musze
      karmic malucha butelka. Zmienilam lekarza (z powodow o ktorych pisac nie bede)
      i dostalam od niego jak sadze madra rade.Kiedy kobieta czuje sie
      wyczerpana,zmeczona itp itd to dobrze podac dziecku raz na jakis czas mleczko
      zastepcze-po nim dluzej bedzie spalo a mama bedzie miala wiecej czasu na
      odpoczynek.Przy nastepnym dziecku-o le tez bedzie takim lakomczuchem jak moj
      Adrianek na pewno sie do tej rady zastosuje
      • mimi44 Re: nocne wstawanie 05.04.05, 15:03
        Ja ciebie tez raczej nie pociesze.Tez nie przespałam ani jednej nocy(kłamie-
        3nocy spałam jak byłam w szpitalu bez dzidzi).Teraz ma 9,5 mies. nie je juz w
        nocy mleczka,ale budzi sie nadal bo ząbki jej rosną,dostaje wode i spi dalej.
        Takze cierpliwości ci zycze,bo na początku dziecko ciągle głodne,potem
        zeby,potem jeszcze coś.Ale podobno najgorsze są pierwsze 18 latsmile))
    • kulka0 Re: nocne wstawanie 05.04.05, 16:32
      mam tak samo jak Ty sad
    • olcia1 Re: nocne wstawanie 05.04.05, 16:39
      Moj 2 miesieczny synek je wprawdzie praktycznie od urodzenia co 3-4 godz ale
      miewalam i miewam takie dni, ze byl glodny co 1.5-2 godz. Jak zauwazylam glowne
      powody to:
      - przysypianie przy jedzeniu. Zanim sie najadl wystarczajaco, zdazyl juz
      zapomniec po co jest przy cycusiu i zasnal.
      - niewystarczajaco odbity. powietrze w zoladku kalorii nie dostarcza smile

A tak przy okazji: dobrze odbijac sie nauczylam dopiero jak Maly skonczyl
      miesiac smile
      • magdalena1811 Re: nocne wstawanie 05.04.05, 17:37
        Boże! Mój ma 9 miesięcy i jeszcze nie przespałam żadnej nocy! Budzi się minimum
        2-3 razy na karmienie.......kiedyś to na karmienie, a teraz to juz pewnie takie
        głupie przyzwyczajenie.....
    • berecik7 Niezawodne sposoby 05.04.05, 17:48
      A ja mam trzy niezawodne sposoby na to, by jednak trochę pospać.
      Po pierwsze - niegdy nie przewijam dziecka w nocy. Mój synek nie ma skłonności
      do odparzeń i jeden pampers na ok. 7 godzin całkowicie wystarcza. Kiedy
      próbowałam go przewijać wybudzał się i płakał, no i kolejna godzina snu z
      głowy.
      Po drugie - śpi obok mnie, jak tylko zaczyna kwękać dostje cyca i ja po
      sekundzie zasypiam, a on trochę possie i też zasypia.
      Po trzecie - jak jestem baaardzo zmęczona ściągam mleko w butelkę, a nocne
      karmienia (jedno lub dwa przejmuje mój mąż). W ten sposób mogę przespać cięgiem
      nawet 6 godzin!!! Ten sposób polecam szczególnie.
    • cody2 Re: nocne wstawanie 05.04.05, 20:32
      Mój synek skończył 11 miesięcy. Nadal wstaję do niego kilka razy w nocy smile
      Chyba Cie nie pocieszyłam smile
    • viola240104 Re: nocne wstawanie 05.04.05, 20:55
      a ja od 15 m-cy jeszcze nie przespalam calej nocy...kwestia przyzwyczajenia
      glowa do gorysmile)
    • mikita10 Re: nocne wstawanie 05.04.05, 21:43
      Mój synek też tak często jadł, teraz (ma 3m-ce) budzi się 1-2 w nocy. Na
      szczęście tak tego nie odczuwam, bo budzę się jak zaczyna marudzić, a jeszcze
      się nie obudzi i tak karmię tak trochę w półśnie. Wtedy nie zdąży się rozbudzić
      i bardzo szybko ponownie zasypia. Przewijam w nocy tylko jak zrobi kupkę
      (dobrze to słychać), a tak wogóle to w nocy mało siusia, więc pampers na całą
      noc spokojnie wystarcza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka