Dodaj do ulubionych

SZCZEPIONKI

10.04.05, 22:16
Co sądzicie o obecnych szczepionkach? Szczerz mówiąc nie bardzo mnie stać na
wydatek prawie 500zł i to w tak krótkim czasie. Ile z was kupuje szczepionki,
a ile szczepi dzieci bezpłatnie?
Obserwuj wątek
    • kingusi Re: SZCZEPIONKI 10.04.05, 22:19
      Ja kupilam Infanrix +Hib, ze wzgledu na HIB(szczepienie przeciwko zap.opon
      mozgowych), no i szczepionka ta jest 'oczyszczona' i nie powoduje reakcji
      poszczepiennych(no przynajmniej moja niunia zniosla super) ale slyszalam, ze
      mozna zaszczepic tradycyjnie i dokupic sam HIB za ok.50 zl
    • renata28 Re: SZCZEPIONKI 10.04.05, 22:21
      Kupuję. Kosztowało to na razie ok. 330 zł (skojarzone, pięć z jednym, ale
      osobno żółtaczka, bo nie wiedziałam, że można jeszcze inaczej). Póki co
      następne szczepienie dopiero za jakiś czas. Wszystkie dawki niemowlęcie za
      nami, nie wiem więc skąd te 500 zł (chyba, że chcesz szczepić Hexą).
      Pozdrawiam

Ps. Podobno ostatnio można wziąć na ten cel kredyt
    • triss_merigold6 Re: SZCZEPIONKI 10.04.05, 22:21
      Szczepię płatnymi (Infarix IPV + HIB). Koszt rozkłada się na kilka miesięcy, bo
      wizyty wypadają co 6 tygodni. Wizyta jest w publicznej przychodni, szczepienie
      za darmo, płacę tylko za szczepionkę jeśli tak wybieram.
      Nie rozumiem w czym problem, gdybym nie mogła płacić to bym szczepiła
      bezpłatnymi.
    • smallwitch Re: SZCZEPIONKI 10.04.05, 22:29
      Hej
      My kupujemy wszystkie szczepionki, począwszy od szczepionki przeciwko
      żółtaczce, a skończywszy na Infanrixach (na razie do następnych jeszcze nie
      doszliśmy). Te płatne są nowocześniejsze (zdaje się, że polio), acelularne
      (chyba krztusiec) lub są oryginalne a nie generyki (żółtaczka). Mam nadzieje,
      że nie pomyliłam. Więc stwierdziliśmy z mężem, że te koszty (w końcu to polisa
      na całe życie) są bez znaczenia. Wolimy przechodzić kolejną zimę w tych samych
      butach i płaszczach, zrezygnować z przyjemności, ale zainwestować w młodego...
      A z tego co wiem, to wytwórca Infanrixów i Engerixu, oferuje kredyt na
      szczepionki i szczepienia... Może to mogłoby rozwiązać Twój problem...
      • kinga3 Re: SZCZEPIONKI 10.04.05, 22:44
        nie pamiętam dobrze, ale pediatra mówiła chyba o Engerixie (mogę się mylić)
        Poza tym miały to być 3 dawki w bardzo krótkim czasie (3x 120zł), a nie co 6
        tygodni, i 4 dawka dla "utrwalenia".
        Teraz już zwątpiłam, bo rozmowa była jakiś czas temu. Jestem prawie pewna, że
        gdyby jasno mówiono o wydatku co 6 tygodni, to bym sie nie zastanawiała.
        Z medycyną jestem na bakier, wszystko to dla mnie czarna magia. Zastanawiam
        się, jaki jest sens szczepienia, kiedy "darmowe" (bo w końcu wszyscy za nie
        płacimy) szczepionki są już przestarzałe i nie uodparniają...
        • smallwitch Re: SZCZEPIONKI 10.04.05, 23:02
          Hej
          Engerix to szczepionka przeciwko żółtaczce (pierwsza dawka w szpitalu - jeżeli
          nie miałaś swojej to zaszczepili dziecko Euwaxem). Natomiast ta co 6 tygodni to
          Infanrix, który jest w różnych wersjach: DTPa (błonica, krztusiec, tężec), IPV
          + HiB (tamte trzy, plus polio i Haemofilus infuenze) i Hexa (tamte pięć, plus
          Engerix) - znowu mam nadzieję, że czegoś nie pomyliłam. Oprócz tego jest osobno
          Hiberix (samo Haemophilus infuenzae). A kalednarz szczepień wygląda mniej
          więcej tak: www.szczepienia.pl/mmw/index.php?id=51
          tam też jest więcej informacji o szczepionkach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka