13.04.05, 12:31
Drogie mamy jakie ubranka są najbardziej potrzebne maluszkowi przez pierwsze
3 miesiące życia??? Nie wiem bowiem, ktore ubranka zakupic przed narodzinami
dzidziusia. Wazne jest aby byly praktyczne, wygodne dla dziecka i latwe w
zakladaniu. Dzidzius urodzi sie dopiero w sierpniu, jednakze troszke
wczesniej musze skompletowac mu garderobe.Prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • lolalilu Re: Niemowlę 13.04.05, 12:37
      dla mniej najwygodniejsze były body (zapinane na zatrzaski w kroku) i do tego
      pajacyki. Natomiast na wyjścia najpraktyczniejszy był dla nas dresik (bluza
      rozpinana z kapturem i spodenki w wysokim stanem - duże ściągacze na brzuszku i
      na nogawkach - delikatne, nie uciskały brzucha i nóg).
    • joanna266 Re: Niemowlę 13.04.05, 12:39
      jesli dzidzia przychodzi na swiat latem to nalezy miec kilka sztuk cienkich
      bawelnianych ubranek.wygodne sa body i rampersy z krotkimi
      nogawkami.dziewczynki slodko wygladaja w sukieneczkach ale te ze wzgledu na to
      ze sie podwijaja nie sa zbyt wygodne.oczywiscie cieplejsze ubranka typu
      spodenki,spioszki i bluzeczki oraz body z dlugim rekawem tez sa bardzo
      potrzebne.cienkie czapeczki i jakis cienki kombinezonik lub polarkowy
      pajacyk.wiadomo lato moze byc rozne.nie pisze nic o ilosci ubranek bo to sprawa
      indywidualna.albo czesciej pierzesz albo zadziej jesli masz wieksza ilosc.ale
      mysle ze nalezy miec wszystkiego no moze poza kombinezonikiem po kilka
      sztuk.pozdrowionka
    • joakal Re: Niemowlę 13.04.05, 12:42
      jak bedziesz kupowac ubranka to pamietaj ze najpraktyczniejsze sa takie
      zapinane na calej dlugosci, malenstwo nie jest zbyt szczesliwe jak zaklada mu
      sie cos przez glowe, nawet jak to cos ma szeroki sciagacz
      mam kilka body zakladanych przez glowe - malo praktyczne zwlaszcza na poczatku,
      gdy nie masz wprawy i dzidzus strasznie placze przy ubieraniu, wtedy stres
      powoduje ze kazda czynnosc jest wykonywana kilka razy dluzej
    • honi_29 Re: Niemowlę 13.04.05, 12:45
      Witaj.Będziesz potrzebowała koszulki( takie zakładane z przodu,wiązane z
      boku,które zakłada się pod kaftanik),kaftaniki bawełniane,śpioszki,czapeczki po
      kąpieli(tzw.smerfetki),czapeczki takie żeby ubrać na spacer
      (bawełniane),skarpeteczki,może body.Ja nie używałam body ,bo mam chłopca i nie
      chciałam mu dodatkowo naciskać na siusiaczkawinkStwierdziłam,że pielucha+body to
      za dużo.Na początku i tak będziesz trzymała dziecko w rożku czy beciku.Kupiłam
      chyba 5 par wszystkiego i wystarczyło.Maluch tak szybko rośnie,że jak kupisz za
      dużo nie zdążysz go w to ubrać.Ja kupiłam rozmiar 62,więc na początku było
      troszkę luźnawe,bo mały miał 53 cm,ale niedługo.Możesz też kupić pajacyki do
      spania.Mój Piotruś tylko tydzień spał w rożku,potem spał w nosidełku z wózka z
      nami w łóżku przykryty kocykiem.Urodził się w czerwcu,więc było bardzo
      upalnie.Na chłodniejsze dni możesz kupić mu frotkowe śpioszki i kaftaniki,ale
      jak włożysz pod spód koszulkę to myślę,że bawełniane w zupełności wystarczą.Ja
      swojemu maleństwu ubierałam na dzień tylko koszulkę i śpioszki ,bo było ponad
      30 stopni,więc nie chciałam,żeby się przegrzał.Sama zobaczysz co i jak.Powiem
      Ci tylko,że dziecku należy zakładać ubranko o jedną warstwę więcej jak
      dorosłemu.Takiemu maluszkowi też jest gorąco.Lepiej,żeby troszkę zmarzło(jak
      już musi),niż żeby się przegrzało.Wtedy prędzej go przeziębić.Chyba nie
      zapomniałam o niczym.Aaaaaaaa,wiem:zapomniałam-bawełniane rękawiczki na
      rączki,żeby nie drapało sobie buźki jak śpi.Pozdrawiam i życzę powodzenia i
      zdrowego,szczęśliwego macierzyństwa.Honi
    • mikanm Re: Niemowlę 13.04.05, 13:13
      A ja bym nie polecała kaftaników bo sciągają się na plecach, lepsze są właśnie
      body (są na długi i krótki rękaw). A już w ogóle odpadają ubranka z
      kołnierzykami - ten kołnierzyk tylko przeszkadza małej buźce. jak będziesz
      kupowała ubranka zwróć uwagę na mankiety!! żeby były szerokie! ja na to nie
      zwróciłam uwagi i parę ciuszków poszło w kąt - przez taki wąski mankiet nie
      idzie maluszkowi przecisnąć rączki, albo można mu zrobić krzywdę jak się
      zaczniesz mocować.
      Poza tym wybieraj ubranka zapinane na zatrzaski, a nie na guziki - wygodniej i
      szybciej przy przebieraniu je pozapinasz. najlepiej własnie gdy są przez całą
      długość wtedy nie musisz nic malcowi przekładać przez głowę. A jeżeli już
      zakładane przez głowę - to też odpowiednio szerokie rozpięcie.
      Ja uzywam własnie body, i pajacyków - najlepszy zestaw. do tego parę śpioszków
      też sie przyda. Pamiętaj żeby mieć wszystkiego po parę sztuk, wszystko będzie
      na okrągło w praniu (a to się uleje, a to pielucha przecieknie...), ale nie za
      dużo, dzieci naprawdę szybko wyrastają. Moj maluch ma 4 tyg. i już jedne body
      na niego są za małe smile
      Do tego 2 kocyki (najlepiej polarkowe), czapeczki na "po kąpieli" (jedna lub
      dwie) i jakaś na spacery gdy będzie chłodniej. Fajne też są na chłodniejsze dni
      pajacyki z weluru.
      pozdrawiam i lekkiego porodu smile
    • honi_29 Re: Niemowlę 13.04.05, 13:16
      Bez przesady taki maluch nie wierci się na wszytskie strony,żeby mu się miały
      pozwijać kaftaniki.Wybór jednak należy do naszej koleżankismile
      • mikanm Re: Niemowlę 13.04.05, 13:19
        ba!też tak myslałam smile W moim przypadku się jednak wierci i te kaftany
        niemiłosiernie się ściągają smile Ale warto mieć parę w zapasie jak cała reszta
        będzie w praniu na przykład smile
    • opos771 Re: Niemowlę 13.04.05, 13:26
      Dziewczyno wogule się nie baw w kupowanie teraz różnych ubranek. Nie wiesz czy
      dzidziuś ma długie nogi, ile dokładnie waży itd. Kup sobie pare pajacyków(z
      rekawkami dł. i zakrytymi stópkami)-najlepsze co może być, koniecznie bawełna
      mięciutka i tylko na zatrzaski nie guziki ani zamki.2 czapeczki.Ciepłe
      skarpetki 4 pary(takie dla maluszków)będą robić za skarpetki i rękawiczki. A
      jak bedziesz w domu to po paru dniach sama bedziesz wiedziała co jest
      najlepsze.Ciuchy są drogie a wiele jest nie funkcyjnych tylko dekoracyjnych.A
      zaufaj nie bedziesz na początku miała czasu na zabawy w przebieranki jak
      bedziesz miała szybko zmienić pieluchę.

Dzidziuś na początku i tak tylko śpi i je, więc w pajacyku i w rożku bedzie mu
      wystarczająco dobrze.
      • olcia3221 Re: Niemowlę 13.04.05, 13:41
        najlepiej to kupic trzy komplety i odłozyc kase bo pewnie duzo dostaniesz jak
        sie maluszek urodzi a to goscie przyniosą a to od kolezanek dostaniesz po ich
        dzieciach te najmniejsze rozmiary wcale sie nie niszczą bo dzieciaka to
        najwyzej ty wybrudzisz albo sie uleje a szybko wyrosnie! ja kupiłam trzy
        komplety do szpitala rozek i kocyk,przed porodem duzo dostałam i jak narazie
        mała ma 11 tygodni a ja kupiłam jej jedną czapke i 2 pary skarpet i wszystko ma
        az do 80cm i nie mam co jej kupic!a jak nie dostaniesz to bedzie kasa odłozona
        i zawsze mozna kupic co potrzeba!
        • esseana Re: Niemowlę 13.04.05, 14:16
          Witam.

Co do kaftaników, to ja polecam kupić z dwa na 56cm i dwa na 62cm, ja mojemu
          synkowi ubierałam na noc, z tego względu że od czasu do czasu Miśkowi
          przeciekała pieluszka w nocy, wiec aby go dodatkowo nie tarmosić na noc
          zagładałam kaftaniki a w dzień body.

Pozdrawiamy.
          esseana&Mikołąjek 4,5 miechasmile
    • dagma72 Re: Niemowlę 13.04.05, 14:31
      podpisuję się pod body (nie koszulki) i pajacyki zapinane na całej długości
      koniecznie z przodu (nie na pleckach bo uwierają dzidzię). Ja bym zaczęła od
      rozmiaru 62.
      Pozdrawiam
    • inessa7 Re: Niemowlę 13.04.05, 16:25
      Ja krociutko:
      1. Pajacyki - tak jak najbardziej
      2. Body i wszystko inne przez glowe - nie, pryznajmniej na poczatku
      3. Kolnierzyki i falbanki - nie, zupelnie nie potrzebne
      To tyle z tych najwazniejszych rzeczy.
    • mkonkol Re: Niemowlę 13.04.05, 18:58
      Dla nas najpraktyczniejsze:
      body rozpinane (na zakładki) bardzo wygodne w ubieraniu
      pajacyki
      śpiochy
      kaftaniki
      skarpetki
      nasza była zimowa więc kombinezon worek
      bawełniane czapeczki po kąpieli
      rękawiczki niedrapki (tylko w szpitalu)
      To nam się przydało.
      Pozdrawiam!
    • mama_zuzi1 Re: Niemowlę 13.04.05, 23:13
      Witam!
      Najlepsza rzecza na świecie są body. Żadnych kaftaników i koszulek. Body sa
      sto razy praktyczniejsze, wygodniejsze, nie roluja sie na pleckach i dziecięciu
      jest wygodniej. Najwygodniejsze sa rozpinane z przodu bo niektóre dzieci nie
      lubia jak sie im zakłada ubranka przez głowę (np. Zuzia). A oprócz body to
      takze pajacyki- też są duzo wygodniejsze niz zestaw kaftanik+ śpioszki.

Pozdrawiam

Dominika
      Moja ukochana Zuzieńka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka