agusia.19 17.04.05, 19:08 Czemu po kazdym jedzeniu ulewa sie mojemu synkowi.Dodam,ze ma on 5 tygodni i trwa to ponad tydzien ze ciagle mu sie ulewa,dlaczego??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
honi_29 Re: ulewa sie!!! 17.04.05, 20:31 Ulewa się i ulewać się będzie.Ulewanie jest związane z niedojrzałością przewodu pokarmowego maluszka.Spróbuj wziąć malenstwo na ręce po jedzeniu żeby mu się odbiło,wtedy będzie mniej ulewał co nie znaczy wcale.Nie pocieszę Cię chyba jak napiszę,że mój synek ulewał 5 miesięcy.Książkowo do 3 miesięcy powinno przestać ulewać,ale jak widzisz różnie z tym bywa.Pozdrawiam,Honi Odpowiedz Link Zgłoś
edyta785 Re: ulewa sie!!! 17.04.05, 21:21 Moj maluszek ma prawie 5 miesiecy i nadal ulewa,chociaz coraz mniej.To normalne chociaz nie zdarza sie u kazdego dziecka. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdek2 Re: ulewa sie!!! 17.04.05, 21:29 a po jakim czasie od jedzenia sie ulewa ? bo moja mała skończyła 3 tygodnie i potrafi jej sie ulać po 2 godzinach od jedzenia, po jedzeniu pół godziny trzymam ja w pionie, czasem jej sie odbije a czasem nie, ma juz butelke antykolkową, guzik to wszystko daje, dodam tylko że jest bardzo zarloczna i dosłownie rzuca sie na smoczek lub na mnie, nie wiem już co robić, położna nastarszyła mnie zachłystowym zapaleniem płuc, bo mała sie może zakrztusić podczas ulewania, przy jedzeniu też jej sie to zdarza, jako uzupełnienie je bebiko omneo Odpowiedz Link Zgłoś
g0sia_k Re: ulewa sie!!! 17.04.05, 23:23 Witam Jeżeli obfite ulewania będą się utrzymywały, lub przejdą w wymioty (nie wylewają się, ale chlustają) należy zrobić USG brzuszka oraz ewentualnie RTG z kontrastem, aby stwierdzić czy nie mamy przypadkiem do czynienia z wadą ukł. pokarmowego - przerostowym zwężeniem odźwiernika. Ujawnia sie ona właśnie w wieku 4-6 tyg. i jest częstsza u chłopców. Leczy się to operacyjnie. Nie chciałam Cię wystraszyć, ale mój syn to przechodził. Był to, przyznaję, ogromny stres, ale bardzo szybko wrócił do zdrowia i dziś już tylko mało widoczna blizna na brzuszku przypomina mi o tym. Życzę, aby to nie było tak poważne, ale radzę obserwować synka, zwłaszcza to, czy przypadkiem nie traci na wadze. Pozdrawiam. Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
aga.raciborska Re: ulewa sie!!! 17.04.05, 23:35 Moja córcia ma 7,5 mc i przestaje (bo ciagle jej sie jeszcze zdaza) ulewac dopiero od 2 tyg. Lekarz wczesniej kazał kontrolowac wage, ale z tym akurat nie ma problemu bo przybiera swietnie. Jak juz mialam dosyc tych ulewan to chcial mi dac skierowanie do gastrologa i Mala sie wystarszyla ))) i prawie przestala ulewac Odpowiedz Link Zgłoś
mama_oli3 Re: ulewa sie!!! 18.04.05, 07:56 Ulewać się będzie do 6 miesiąca ale to tylko u książkowych dzieci.Każde dziecko jest inne jednemu ulewa się do 5mies. innemu do 9mies. itp. Moja Ola(ponad 5 mies.) już naszczęście nie ulewaAle jak jej się ulewało to była tragedia . Jak miała 2tyg. to tak ulała , że się zachłysnęła naszczęście wzięłam ją do góry nogami(na moim udzie) i wyleciało co miało wylecieć i naszczęście nie byo żadnych zmian spowodowanych nie dotlenieniem(usg główki , usg brzuszka i rengen płuc były ok!).Nie miała zapalenia płóc co często się zdarza po zachłyśnięciu . Ja póżniej cały czas byłam przy Oli jak się jej ulewało , żeby to się nie powtórzyło . Zwłąszcza do miesiąca bo to jest noworodek , który dopiero poznaje świat i dobrze nie umie łykać . pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
rybalon1 Re: ulewa sie!!! 18.04.05, 09:50 moja lekarka mowiła nam , ze ulewanie moze byc spowodowane dodatkowo jeszcze alergia , mój synek ma 5,5 miesiaca tez jeszcze ulewa czasem ale ma tez skaze białkową pije bebilon pepti on jest jak woda wg mnie i zaczęłam mu zagęszcz.. juz kazda porcje mleczka kleikiem lub kaszka Bobovita, Nestle po takim gestym mleczku ulewa duzo mniej .... mam nadzieję , że to się juzniedługo skończy bo tez nas to strasznie męczy , pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś