Dodaj do ulubionych

Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))?

20.04.05, 13:09
Bylismy niedawno z naszą córeczką u neurologa(bo to wczesniak),wszystko jest w porządku,dostaliśmy trochę rad typu więcej kłaśc na brzuszek,śpiewać,puszczać muzykę powazną i CZYTAĆ bajki!!!!Dwadzieścia minut dziennie!To ponoć wpływa na lepszy rozwój dziecka.Najpierw było mi tak dziwnie jej coś czytać,ale ona to naprawde lubi!Uspokaja się wtedy i patrzy na moje usta i próbuje naśladować moje miny.Ta lekarka powiedziała,że dzieci,którym się czyta od niemowlaka lepiej radzą sobie w szkole i są inteligentniejszesmile Zastanawia mnie Wasza opinia na ten temat. Pozdrawiam!Dana
Obserwuj wątek
    • reneek Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 20.04.05, 13:19
      Nasza dziewczynka(4mce) to tez wczesniak - czytamy jej codziennie, bardza to
      lubi. Od miesiaca lubi tez patrzyc na czarna czcionke na bialym papierze.
      Muzyka powazna ja uspokaja, a nawet potrafi uspic. Niezaniedbujemy tez
      gimnastyki na brzuszku i dlatego juz bardzo ładnie sie przekreca. Mala jest
      nadwrazliwcem, wiec oszczedzamy ja tzn. nic nie robimy na sile - jak placze na
      spacerze to wracamy do domu, ograniczamy ilosc gosci w domu, duzo przytulamy -
      wczesniaki to uwielbiaja.
      Pozdrawiam
      Renata
    • kanna Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 20.04.05, 13:25
      Ja czytam i moja mama, ale posrednio - czytam starszemu synkowi, a mała słucha.

pozd. Ania
    • ggosia1 Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 20.04.05, 13:29
      Hm, ciekawy temat... Z polecenia neonatologa (synek urodzony w zamartwicy)
      maiłam mu czytać. Ale lekarz powiedział, że tak naprawdę to na tym etapie nie
      ma znacenia co, to ma znaczenie później. Czytałam mu więc to, co ja chciałam
      czytać, tzn. wyborczą i politykę... bardzo mu się podobało.. później
      przeszliśmy na mniej zobowiązującą lekturę - ale do dziś to kocha
    • haika Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 20.04.05, 13:38
      Kiedy Róża miała ok. tygodnia i popłakiwała, a ja juz nie wiedziałam co do niej
      mówić (zaczęłam się powtarzać i wpadłam w trans smile)chwyciłam bajkę o sierotce
      Marysi (z mojego dzieciństwa) i zaczęłam czytać - mała po kilku minutach się
      uspokoiła i zasnęła. Od tej pory staram się czytać dość często - bardzo to
      lubi. Na 3 miesiąc życia dostała od dziadków książkę - zbiór baśni do
      opowiadania dzieciom - wszystkie znane bajki skrócone do max. 2 stron. i tak
      sobie czytamy smile
    • mpenzi Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 20.04.05, 13:39
      Uwazam ze to bardzo dobry pomysŁ. Ja czytam mojej Malaice od czasu gdy byŁa
      jeszcze w brzuszku. Lubi sŁucha& wszystkich bajek ale jej ulubiencen jest Kubuđ
      Puchatek. Teraz ma 4 miesiäce i z coraz wiekszym zainteresowaniem obserwuje
      ilustracje.Pozdrawiam ciebie i dzidzie.
    • ewitek01 Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 20.04.05, 13:41
      czytam synkowi codziennie od 4 mies.
      najpierw rymowane wierszyki, teraz już wiersyzki, bajki, śmieszne historie;
      i nie 20 min, a nawet i 1,5 h dziennie (Młody to uwielbia!)

efekt jest taki, że już jako dwulatek mówił pełnymi zdaniami;
    • mamaigora1 Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 20.04.05, 13:50
      Tak!
      Igorowi czytamy praktycznie od chwili urodzenia, najpierw w szpitalu przy
      ikubatorku, potem w domciu podczas zabawy, a teraz to juz Iguś ma swoje
      książeczki (które czyta sam smile)))) a tatus lub mamusia tylko pomagają ...

A z muzyka to Igor został zapoznany juz od najmłodszych miesięcy zycia (w
      brzuszku tez) - najpier muzykabobasa, potem troche klasyki - a teraz to
      rózności w zależności od pory dnia i nastroju - w każdym bądź razie nasze gusta
      muzyczne zeszły teraz na zupełnie inne tory niz przed narodzinami Igora hi, hi,
      hi
    • duramgama Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 20.04.05, 14:09
      Jak najbardziej!!! Czytać, choć to może z boku wyglądać dość komicznie kiedy
      czyta się książkę małemu gapiszonowi, który nogami macha i ledwie na oczki
      patrzy! Ja czytam mojej 5-miesięcznej córeczce i razem oglądamy obrazki.
      Niestety nigdy nie udało mi się jej w ten sposób uśpić, a szkoda, bo to cudowny
      sposób (może jak będzie starsza)Polecam też słuchanie bajek z płyt lub
      kaset.Sama też jej śpiewam. Jeszcze nie odkryłam dlaczego, ale niebywale
      śmieszy ją piosenka o "kolorowych kredkach" Moż ma ukryty talent plastyczny?smile))
      No i skoro już jesteśmy przy rozrywkach - niech żyje taniec! Nasza mała kocha
      kołsanie reggae i przy dźwiękach wujka Boba Marleya, w ramionach taty wpada w
      rozkoszny trans.
      • mamakasienki1 Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 20.04.05, 14:18
        Cześć dziewczyny
        My z mężem czytaliśmy małej jak była jeszcze w brzuszku teraz też jej czytamy
        tzn ja jej czytam, bo jakoś nie może się skupić kiedy mąż czyta. Ale to świetny
        sposób spędzania czasu z maluszkiem.
        Pozdrawiam
    • patbal Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 20.04.05, 14:36
      My też czytamy smile
      Zaczęłam jak Majesia była jeszcze w brzuszku, ale było to, od czasu do czasu.
      Teraz staram się czytać Majeśce jej bajeczki oraz wiersze. Uwielbiam to robić,
      bo przypomina mi to też moje lata dzieciństwa, kiedy moja mama czytała mi
      bajeczki. Bardzo pozytywne wrażenia. smile
      A Maja uwielbia oglądać obrazki w książeczkach, dotykać i oczywiście jeść!
      książeczki. Dobrze, że mamy takie specjalne dla dzieci, w twardej oprawie z
      tekturowymi stronami. smile)
      Pozdrawiam
      Patrycja
    • katarzyna_b1 Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 20.04.05, 14:38
      Doskonała do czytania jest Lokomotywa Tuwima. Jest wiele wyrazów
      dźwiękonaśladowczych i mojemu synkowi (3 miesiące) bardzo się to podoba.
      • bgucia Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 20.04.05, 16:44
        o tak, wiersze Tuwima są świetne, u nas (Ania ma 5,5 miesiąca) też hitem jest
        Lokomotywa, ale niezła jest też Rzepka i wierszyki Brzechwy...mała uwielbia
        słuchać, o dziwo nie ogląda obrazków ale głównie literki, a dziś zaczęła tak
        śmiesznie naśladować ruchy moich warg smile))super sposób na spędzanie czasu z
        maluchem ......
    • ania.silenter_exunruzanka Danusiu:) 20.04.05, 16:53
      Czytałam Olci, kiedy była jeszcze w inkubatorze - najbardziej
      lubiła "Kopciuszka"smile. Nie przszkadzało jej nawet, że co drugą stronę ryczałam
      jak bóbr.
      Buziaki dla Emsmile.
      pozdrawiam
    • ezagraj Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 20.04.05, 18:17
      Ja czytam codziennie mojej córce na dobranoc bajkę około 20 minut i tylko w ten
      sposób zasypia. Ja sądzę że to ma wpływ na rozwój dziecka i nie planuję tego
      zmieniać. Ponadto nauczyć dziecko że zasypia przy bajce jest zdecydowanie
      lepiej niż dryndać je na rękach ( bo bajkę każdy może poczytać) zwłaszcza że
      Emila ma dopiero 5 m-cy i waży prawie 8 kg.
      Pozdrawiam Edyta
      • mamma_mia11 Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 20.04.05, 19:21
        Moja malutka uwielbia LOKOMOTYWE. Kupilam wspaniale wydanie, lakierowane,
        utwardzone, rozkladane, z ilustracjami Szancera. Przy czytaniu macham jej
        raczka w takt tego wpsnialaego melodyjnego wierszyka. Malutka jest wczesniakiem
        po duzych przejsciach i mysle, ze czytanie wspomaga jej rozwoj - uwielbia kiedy
        jej czytam. Teraz nauczylam sie juz tego wierszyka na pamiec i jest on
        wspnialalym elementem zabaw. Polecam i wierszyk i wydanie i tego typu zabawy!
    • aluc Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 20.04.05, 22:58
      czytam starszemu, młodszy słucha przy okazji, więc wychodzi, że jemu też
      czytam smile pół godziny wytrzyma w jednym rzucie
      • dorocia77 Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 20.04.05, 23:04
        Dziś czytałam ten post i postanowiłam poczytać mojej Ani (3 m-ce). Ja czytałam
        (baśnie Andersena) a ona śmiała się do obrazków! Jutro też to zrobię, myślę, że
        to bardzo dobrze przyzwyczaić dziecko do czytania i dziwię się sobie, że
        wcześniej na to nie wpadłam...!!!
        Pozdrawiam - Dorota
    • anete Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 21.04.05, 16:43
      Ja mojej Małej (2,5 m) czytałam będąc jeszcze w ciąży, teraz wieczorem po
      kąpieli, gdy ją karmię czytam bajki, wierszyki i baśnie, a potem gdy leży już w
      łóżeczku puszczam jej muzykę poważną i sama zasypia.
    • sylwialew Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 21.04.05, 19:14
      Pewnie ze czytam mala bardzi lubi sluchac smile
    • anulafla Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 21.04.05, 19:23
      Ja rozmawiam z moim 2,5 miesiecznym synkiem. Opowiadam mu o wszystkim co przy nim robie, o tym co bedzie jutro, co bylo wczoraj. Duzo mu spiewam (bo tak mi jakos w duszy gra) i naprawde czuje ze mam przez to dobry kontakt z nim. Gdy slyszy ciagle mowione odpowiednim tonem np: teraz mamusia zmieni swojemu malenstwu pieluszke, to potem kojarzy ten ton wlasnie z ta czynnoscią... po prostu sie rozumiemy smile
      • mamaemmy Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 09.05.05, 22:58
        Proponuję podnieśc TEN wątek a biedną schizofreniczkę natke co pisze sama ze sobą zostawić juz w spokoju-niech uczy się bo nawet tej magisterki nie obronismile
        • happy.mama.kasi Racja! 10.05.05, 09:20
          Moja Kasia- niedlugo 8 tygodniowa- tez uwielbia jak jej o wszystkim opowiadamy,
          co robie, gdzie pojechal tatus, jak ja kochamy itp.Mala patrzy tak madrze, ze
          az sie wzruszam! Z muzyki najbardziej lubi Alicie Keys, J.Lo. (wlasnie teraz
          sluchamy A. Keys i Kasienka spi, a ja moge z Wami popisac)troche klasyki, a
          dzis sprobujemy dziadka Marleya. Sluchajac muzyki, tanczymy z nia- bardzo to
          lubi, a my czujemy, ze na prawde mamy ze soba kontakt. Bajki tez czytamy, mamy
          Basnie braci Grimm, "Kubusia Puchatka i Feng- ShuiZ" zamierzam jeszcze kupic
          Brzechwe i pare bardziej wspolczesnych.
          Zastanawiam sie jak jeszcze mozna sie bawic z taka mala dziewczynka, jak Kasia?
          Macie jakies pomysly? Ja w domu dodatkowo szlifuje angielski, myslicie, ze jej
          sie to moze spodobac?
          Pozdrsawiam- Asia, mama Kasi
    • hanka13 Re: mamaemmy, 10.05.05, 09:40
      Witaj,
      dziekuje Ci za puszczenie tego posta, bo jakos glupia nie pomyslalam, ze juz
      (synek ma 6 m-cy) moge czytac mojemu maluszkowi! Owszem- mnostwo rozmawiam z
      synkiem, zawsze "komentuje" to, co robie, duzo mu spiewam- bo lubi, i mamy takie
      rytualiki- przy konkretnych czynnosciach konkretne piosenki, to bardzo go
      uspokaja...(tak opowiadam tutaj, zeby sie zrehabilitowac, ze jeszcze nie
      czytamsmile.ale ze ja durna idiotka nie pomyslalam, ze juz zainteresuje go czytanie!
      pozdrawiam
      hanka
      • ludlem Re: mamaemmy, 11.05.05, 21:34
        Nie martw sie Haniu, ja też na to nie wpadłam... Ale możemy to jeszcze
        nadrobić. Ludmiła
    • ania-jasia Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 10.05.05, 13:51
      ja mam 4.5 miesiecznego synka i tez mu czytamy. moj maz nawet mu obrazki
      pokazujesmile! jasio tez to bardzo lubi mmo swojego wieku nawet zdaza mu sie
      zasnac w trakcie. mi tez czytali kiedy bylam mala i widac efekty. nigdy nie
      miala problemow z nauka czytaniem chwalilam sie juz w wieku 5 latsmile warto
      chwilke poswiecic dziecku w ten sposub>
      • sziwar Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 10.05.05, 13:57
        Mojemu roczniakowi trudno jest czytać jak miał 4 miesiące było znacznie
        łatwiej), gdyz próbuje łapać postaci z obrazków i koniecznie chce zobaczyć co
        jest pod książkąsmile
    • isa2 Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 10.05.05, 14:56
      Pewnie, ze tak. Mojemu synkowi czytam odkad skonczyl jakies 4m. Teraz ma 8,5 i
      uwielbia ksiazeczki, rowniez zjadac wink. Rozpoznaje sowje znajome bajeczki, bo
      jak kupie mu jakas nowa i ogladamy obrazki to piszczy z zchwytu i spedzamy przy
      niej z godzine, tak oglada smile. Aha, uwielbia "Stoi na stacji lokomotywa" -
      nawet nie posadzalam sie o tyle talentu artystycznego wink
    • yellow1 Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 10.05.05, 16:33
      Pewnie, ze czytam smile Sama jako dzieckoto uwielbialam, mama bardzo wczesnie zaczela mi
      czytac, no i efekt byl taki, ze wyroslam na mola ksiazkowego smile Moja corcia ma swoje ulubione
      ksiazeczki i tak jak normalnie wzsedzie jej pelno, chwili spokojnie nie moze usiedziec, tak podczas
      czytania siedzi wyjatkowo spokojnie, oglada obrazki, wpatruje sie w ruchy ust, sama przewraca
      karteczki smile
    • mmala6 Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 11.05.05, 23:43
      O jejku! tak sie naczytalam ze nabralam ochoty i jutro tez cos synkowi
      przeczytam.Z tego co widze to pod reka mamy basnie Andersena,moze mu sie
      spodobajasmile))A jak czytacie, to dziecko jak sie zachowuje? tzn slucha czy fika
      nozkami i guga po swojemu?Bo jakos nie wyobrazam sobie zeby moj gadula nagle
      zamilkl, no a jak guga i uderza lapkami w karuzele, to chyba bez sensu
      czytac....No ale nic! jutro sprobujemysmile)
    • jo5 Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 12.05.05, 07:19
      Dziewczyny a co czytacie? bo moje dzieci lubią Brzechwę, Tuwima, CHotomską,
      generalnie rymowane
      pozdrawiam jo
    • formica25 Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 12.05.05, 08:58
      Czytałam w ciąży, ale jakoś potem gdzieś nam umknęło na rzecz innych
      zainteresowań , śpiewó itpsmile) ale zachęcona Waszymi działaniami poczytałam
      wczoraj córci i co?? i nic żadnego zainteresowania no oprócz wsadzenia książki
      do buziwink
      jak czytacie maluchom to siedziciez nimi na kolanach czy na przeciwko żeby
      widziały twarz?
      i co robicie jeśli widzicie totalny brak zainteresowania?
      i czytacie o jakiś konkretnych porach dnia np po kąpieli czy po południu czy
      jest to po prostu jedna z zabaw w ciagu dnia?

Chciałabym Małej zacząć czytać , ale nie wyraża wększego zainteresoaniasmile
    • mmala6 Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 12.05.05, 20:07
      Formica25- moj mnie tez totalnie olał jak mu zaczelam czytac "101
      dalmatynczykow"smile))Wlozyl sobie piastke do buzi i staral sie mnie przekrzyczec.
      Nawet mu powiedzialam ze bedzie "mniej inteligentny" ale najwyrazniej ma to
      gdzieswinkMoj maz powiedzial, ze moze juz "zna te bajke i wie jak sie skonczy"smile))))

Ale tez prosze o podpowiedzi kiedy, jak i gdzie czytac i co jezeli dziecko ma to
      w nosie.Czytac? czy dac sobie spokoj?
      • mamaemmy Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 12.05.05, 20:20
        Hej-to normalne,że dziecko nie będzie siedzieć i wsłuchiwac się w bajke-w tym wieku.To może tylko niemowle(i to zależy jakie) i dziecko tak około 4 lat.Neurolog nam wytłumaczyła,że chodzi o to by po prostu czytać na głos dziecku.Do 9 miesiąca nie ma znaczenia CO się czyta-byle czytać,potem już raczej skierowac zainteresowanie na literaturę dziecięcą,,wierszyki,bajki...Może dziecko być zainteresowane czymś innym,ale przecież SŁYSZY czytany tekst.Tak też podobnie (na inteligencję)działa muzyka Mozarta.Pozdrawiam.
        • justin301 Re: Czy ktoś czyta NIEMOWLAKOWI :)))? 14.05.05, 00:03
          Coś jest w tej Lokomotywie, mamy małą kuzynkę i już wsyscy znają Lokomotywę na
          pamięć. Ja polecam też dla waszych pociech opowieści o Koszmarnym Karolku i
          opowieści o Mikołajku - książki są super. Ja teraz mojej pocieszce w brzuszku
          czytam bardzo nudną książkę - Metodykę pracy sędziego i kodeks postępowania
          cywilnego ale tego zdecydowanie nie polecamsmile)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka