Dodaj do ulubionych

jak zakroplić sól fizjologiczną do noska?!

03.05.05, 00:55
Proszę o radę - jak zakroplić sól fizjologiczną do noska?! Mała ma 3 tygodnie
i nie możemy jej odciągnąć pokarmu, który ulał się noskiem. Podobno sól
fizjologiczna zakroplona do nosa może pomóc.

Dzięki
Obserwuj wątek
    • sabcia7 Re: jak zakroplić sól fizjologiczną do noska?! 03.05.05, 01:11
      witaj
      nie piszesz o co dokladnie Ci chodzi ale przypuszczam ze o ilosc kropelek
      a wiec po jednej kropelce do kazdej dziurki
      pozdrawiam
      sabcia7
      • paulaikasia Re: jak zakroplić sól fizjologiczną do noska?! 03.05.05, 01:36
        razem z meżem boimy sie zakroplić sól fizjologiczną bo nie wiemy jak to zrobić.
        Czy wystarczy zaaplikować jedną kroplę do jednej dziurki, odczekać i to samo do
        kolejnej. Boję się, że dziecko zacznie się krztusić sad Nic mu się nie stanie?
        • paulaikasia Re: jak zakroplić sól fizjologiczną do noska?! 03.05.05, 01:39
          dodam, że Mała zakrztusiła się pokarmem, który dostał do noska i nie możemy go
          odciągnąć gruszką. Wydaje się nam, że sól fizjologiczna może rozcieńczyć to co
          zalega w nosku. A może jest inny sposób?
          Będę wdzięczna za pomoc
          • nataliamackowiak Re: jak zakroplić sól fizjologiczną do noska?! 03.05.05, 08:09
            Do tego się kupuje wode morską o nazwie np. Sterimar, to jest do psikania-
            psikasz 3 razy dziennie po 1 do każdej z dziurek nosa, kładziesz dziecko po tym
            na 5 minut na brzuszek , przewracasz na plecki i wyciągasz gruszką lub
            patyczkami to, co wyleciało do noska.
            Ja nie wiem, czy też się do tego używa soli fizjologicznej.
            Natalia
            P.S.A propos soli fuzj., to jak sie ją używa do oczek?-zakrapla się vczy na
            wacik?
            • sabcia7 Re: jak zakroplić sól fizjologiczną do noska?! 03.05.05, 15:50
              do oczek nie wkrapia sie soli fizj.
              moczysz wacik solą fizj. i przemywasz oczka
              pozdrawiam
        • sabcia7 Re: jak zakroplić sól fizjologiczną do noska?! 03.05.05, 16:02
          zakrapiasz solą tak jak to sie robi kroplami do nosa. do jednej dziurki i zaraz
          od razu do drugiej(do kazdej dziurki po jednej kropelce)
          nie ma sie czego bac . moj synek ma 2 mies i jak tylko slysze ze ciezej mu sie
          oddycha to od razu mu zakrapiam nosek solą
          bez obawy napewno sie nie zakrztusi.
          ewentualnie po zakropieniu mozesz przytrzymac dzidzie w pozycji pionowej(tak
          jak do odbicia)
          pozdrawiam i zycze wiecej odwagi i pewnosci siebie
    • mmala6 Re: jak zakroplić sól fizjologiczną do noska?! 03.05.05, 16:10
      Paulaikasia- jak moj maly byl "maly" to sie tez trosze balam, takie malenkie te
      dziureczki od noska i w ogole.Teraz jest latwiej i pewniej sie czuje. Otoz
      chodzi o to zeby przeczyscic nosek.Mozesz na dwa sposoby:jezeli chcesz zakropic
      sola fizjologiczna to najlpiej zajsc dziecko od tylu i minimalnie odchylic lepek
      do tylu (tak jak bys sobie nos zakrapiala),przylozyc koncowke ampulki z sola i
      raz nacisnac. Dziecko zrobi "zdziwiona"mine, to bo cos mu do noska
      wlecialowinkZobaczysz jak "przelyka" te kropelke i potem tak samo z druga dziurka.
      Po chwili mozesz podniesc dzidzie troche do pionu zeby to z noska wylecialo,
      mozesz tez pociagnac troszke gruszka.Moze tez zaczac kichac, prychac itp.Ale nie
      boj, sie nic jej nie bedzie.
      Drugi sposob wg mnie lepszy jezeli chodzi o wydobycie pokarmu (sposob polecony
      przez pediatre) to zrulowanie koncowki chusteczki higenienicz,zamoczenie jej w
      soli fizjol. i wkrecenie na maksa na dziurki od noska.Nic dziecku nie zrobisz bo
      to jest miekkie i nie podraznisz bo jest wilgotne.Chodzi o to zeby wymusic
      kichniecie. Jak mala zacznie kichac, to nosek sam sie oczysci.A po takim
      "wkrecaniu" na 100% bedzie kichac, bo jest to naturalny odruch.
      Jak robie tak swojemu to od razu ma cala zawartosc noska na wierzchusmile)
      Powodzenia i pozdrawiamsmile
    • chlebusia Re: zdecydowanie woda morska 03.05.05, 20:44
      To rewelacyjny wynalazek - my stosujemy u malucha, gdy miał 5 miesięcy.
      Wcześniej niemiłosiernie namęczyłam się z zakraplaniem do nosa. Woda morska
      pięknie się ropyla na maleńkie kropelki, napewno dociera tam, gdzie dotrzeć
      powinna i dobrze nawilża drogi oddechowe maluchów i dorosłych. U mnie cała
      rodzina stosuje.
      • azia2004 terisal 03.05.05, 23:12
        ja stosuje sol fizjolog. w spraju - tetrisal.
        Jednak ma wade,czesto sie zapowietrza, ale i tak moj Gzubek lepiej reaguje niz
        na krople.
    • monika9951 Re: jak zakroplić sól fizjologiczną do noska?! 03.05.05, 23:27
      Zamiast soli fizjologicznej stosuje roztwór soli morskiej Sterimar bądź
      Marimar, a zamiast gruszki używam FRIDY (to takie plastikowe urządzenie w
      którym mama ustami wydmuchuje z noska dzidzi) - rewelacja. Gruszka to badziew i
      krzywde można dziecku zrobić, bo jak tylko się z nią zbliżałam to strasznie się
      wyginał mój dzidziuś. A FRIDA kosztuje tylko 25 zł i jest warta tej ceny.
      Pozdrowienia
      • paulaikasia Re: jak zakroplić sól fizjologiczną do noska?! 04.05.05, 08:29
        Serdecznie dziękujemy za rady do wszystkich mam smile Bardzo nam to pomogło.

Pozdrawiam,
        Paula
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka