Dodaj do ulubionych

do fanek "HIPP'a"

09.05.05, 14:17
Spory czas temu na tym forum wybuchła dyskusja, która firma słoiczkowa jest
najlepsza i dlaczego. Jedna z nas zaciekle bronila Hippa, bo jako jedyny nie
dodaje skrobi ryzowej do swoich dan, ktora to powoduje zaparcia. Chcac byc ta
najlepsza mama podjelam decyzje, ze bede kupowac Hippa.

I co... i bardzo sie rozczarowalam :o((((

Nie znalazlam deserkow, ktore nie mialyby w swoim skladzie skrobi ryżowej,
grysika ryzowego itp.

Przykład:
Hipp Jabłka po 4 miesicu:
- jabłka 50%
- sok jablkowy 44,4%
- grysik ryżowy
- skrobia ryzowa
- weglan wapnia
- wit C
Gerber deser Jabłka od 5 miesiaca:
- jablka 100%
- wit. C

Hipp jednak ostatecznie zaskoczyl mnie zupka jarzynowa po 4 miesiecu !
W jej sklad oprocz marchewki i ziemniakow wchodzi:
KALAFIOR i ZIELONY GROSZEK !!!!

Co Wy na to ?
Obserwuj wątek
    • nataliamackowiak Re: do fanek "HIPP'a" 09.05.05, 14:20
      Z tego co wiem, to Hipp własnie najszybciej każe wprowadzac wszystko, iine
      firmy nieco póxniej.
      I tak każda mama daje dziecku tak, jak uważa, a nie dokładnie jak piszą...
      Ja daję Gerberki.Ale że karmię piersia, daję je z opóźnieniem-córcia jest w 7 m-
      cu, a dostaje to co jest napisane od 6.
      Natalia
    • umasumak Re: do fanek "HIPP'a" 09.05.05, 14:24
      zuzanna29 napisała:

> Hipp jednak ostatecznie zaskoczyl mnie zupka jarzynowa po 4 miesiecu !
      > W jej sklad oprocz marchewki i ziemniakow wchodzi:
      > KALAFIOR i ZIELONY GROSZEK !!!!
      >
      > Co Wy na to ?

A co w tym złego? Jeżeli dziecko nie jest uczulone, a to najlepiej sprawdzić
      stosując najpierw dania jednoskładnikowe, to przcież i kalafior i groszek jest
      juz dozwolony w tym wieku. Wogóle kolejność wprowadzania jarzyn jest umowna. W
      Polsce pierwszą wprowadza sie z reguły marchew, a w innych krajach nieco
      póżniej i z wielką ostrożnością, ponieważ ma ona właściwości obciążające
      wątrobę (ogromna dawka beta-karotenu).
      • zuzanna29 Re: do fanek "HIPP'a" 09.05.05, 14:30
        ok, tylko, ze w ofercie HIPPa nie ma pierwszej zupki jarzynowej z "prostym
        skladem" tylko od razu bomba ! Badz co badz jak nasza pediatra to uslyszala
        zlapala sie lekko za glowe :o)
        A czy spotkalas sie z daniem jednoskladnikowym kalafior lub zielony groszek ?
        Bo jak poda sie zupke z dodatkowymi dwoma tymi skladnikami i dziecko dostanie
        uczulenia to tak naprawde nie bedzie wiadomo czy od groszku czy od kalafiora,
        prawda ?
        Ja chyba jestem tradycjonalistka i pierwsza zupka np gerbera albo bobovity
        (marchew, ziemniaki, pietruszka, ew por) mi i mojej Oli bardziej odpowiadaja :o)
        • umasumak Re: do fanek "HIPP'a" 09.05.05, 14:37
          zuzanna29 napisała:

> A czy spotkalas sie z daniem jednoskladnikowym kalafior lub zielony groszek ?
          > Bo jak poda sie zupke z dodatkowymi dwoma tymi skladnikami i dziecko dostanie
          > uczulenia to tak naprawde nie bedzie wiadomo czy od groszku czy od kalafiora,
          > prawda ?

Ależ Hipp ma bardzo dużo dań jednoskładnikowych. Są to np brokuły, groszek,
          marchew itp. Sama daje mojej córce gerbera lub bobovitę, ale zanim zaczęłam ją
          karmić zupkami, zrobiłam dokładny rekonesans tego, co jest dostępne na polskim
          rynku. A pediatrzy często łapią się za głowę, w przypadku jakiegoś nowum,
          którego wcześniej nie rozeznali. Aha, a gerber też ma w ofercie dania
          z "zakazanych" warzyw, dla dzieci od 5 miesiąca wink. Pzdr
          >
        • mamawiktorka1 Re: to nie prawda! 09.05.05, 15:29
          Hipp posiada jedno lub dwu składnikowe dania, tylko nazywa sie to danie, a nie
          zupka. A tak w ogóle to Hipp jest niesmaczny, chyba że kaszki, kaszki są
          naprawde najlepsze, jedyne na mleku modyfikowanym, a nie jak pozostałych firm
          na zwykłym mleku w proszku.
      • bea-ta Re: do fanek "HIPP'a" 09.05.05, 14:34
        A śmietana i mleko w ziemniakach i szpinaku Cie nie zaskoczyły. Do wszystkiego
        tzreba podchodzic rozsadnie, daje wszystkie słoiczki, chociaz nie uważam ich za
        cudo. Po licznych programach i aferach z jedzeniem przestaje wierzyc w
        zapewnienia o ekologii, zdrowiu itp. Czyms malucha trzeba karmic, rozsądnie,
        czytac składy i wiedzieć co podajemy, co słuzy dziecku, a co nie. Każdy maluch
        jest inny i inne pokarmy mu służa. Na schematy tez nalezy patrzec z
        przymróżeniem oka a nie jak jakąs wyrocznie. Lekarz na innym forum napisał
        całkiem słusznie tam jest napisane zaleca sie, a nie bezwzględnie nakazuje. Do
        tego faktycznie co firma to każdy schemat inny- mam wszystkie, więc mam
        porównanie. Trzeba wybrac jeden jako ściąge i dostosować do dziecka, a nie
        dziecko do schematu. Pozdr., Beata
        swoja droga tez dziwie się czemu maja służyc te różne dodatki do owoców, bo to
        niepotrzebne zapychacze. Hipp ma fajna serie junior- polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka