Dodaj do ulubionych

Co jeszcze na odparzenia na szyjce????????

11.05.05, 09:53
Hej
Mam kłopot z odparzeniem na szyjce małej. Robiłam już chyba wszystko żeby to
zlikwidować. Przemywałam rumiankiem, dokładnie osuszam za każdym razem
smarowałam już też chyba wszystkim, na codzień używam normalnej oliwki dla
niemowlątale, ale szyjke smarowałam kremem oilatum soft - nie pomogło,
kremami na odparzenia - robią się strupki, sypałam mąką ziemniaczaną - robią
się grudki, oliwki też nie pomagają. Co jeszcze można zrobić - bo ją to
pewnie boli.
Obserwuj wątek
    • julamimi Re: Co jeszcze na odparzenia na szyjce???????? 11.05.05, 10:12
      mozesz sprobowac masci clotrimazol (przeciwgrzybiczej) - jesli jest to
      nadkazone (ogladal to lekarz? powinien)

Mojej corce takie zmiany na szyi robily sie od sliniakow (takich na ceratce,
      ale to chyba bardziej chodzilo o frotte). Przestalam uzywac sliniakow, od
      daaawna podkladam jej pod brode pieluszke tetrowa i szyjka jest ok
      • magda270519761 Re: Co jeszcze na odparzenia na szyjce???????? 11.05.05, 10:25
        u mojej też szyja ciągle się odparza , smarowałam oliwką i nic , a teraz
        pudruje lub mąką ( robią się troche takie kluchy) , odginam jej głowe do tyłu ,
        żeby dobrze dotrzeć do wszystkich fałdek , mysle , ze to też troche od
        ulewania , mleko dostaje się do szyi i się odparza , moja córka wogole ma
        delikatną skóre
        • kmyczek Re: Co jeszcze na odparzenia na szyjce???????? 11.05.05, 10:30
          witam
          polecam masc bepanthen do kupienia w aptece, u nas zadzialala
          pozdrawiam
          • majutkowa_mama Re: Co jeszcze na odparzenia na szyjce???????? 11.05.05, 10:41
            Moja córcia również miała czasami odparzenia na szyjce, ale jej pomagało
            smarowanie ALANTANEM PLUS, który zresztą używam w dalszym ciągu do smarowania
            również pupki. Dodam że na pupce nigdy nie miała odparzeń.
            • kmyczek Re: Co jeszcze na odparzenia na szyjce???????? 11.05.05, 10:43
              no wlasnie trzeba niestety probowac roznych rzeczy bo niestety moje dziecko
              mialo nawet pupe odparzona po ALANTANEM PLUS,
              pozdrawiam
    • malkowa Re: Co jeszcze na odparzenia na szyjce???????? 11.05.05, 10:43
      U nas skutecznie dziala Bepanthen. A jesli to nie pomoze, polecam tez Alantan w
      zasypce.
      Pozdrawiam!
    • bogna28 Re: Co jeszcze na odparzenia na szyjce???????? 11.05.05, 11:44
      Miałam to samo u swojej córci. Stosowałam mąkę, sudokrem, alantan i in. kremy
      na odparzenia. Lekarz polecił clotrimazolum, bo jak nie schodzi po kremach na
      odpoarzenia to prawdopodobnie jest to sprawa grzybiczna. U nas jednak i to nie
      zadziałało, maść z antybiotykiem też nie. Dopiero maść ze sterydami TRIDERM
      pomogła po trzech smarowaniach. Wiem że lepiej unikać sterydów (też jestem ich
      przeciwniczką) ale czasami niestety trzeba. Uwierz mi to poważna sprawa takie
      odparzenie. Po pierwsze dziecko to bardzo boli, po drugie to jest jak otwarta
      rana po której mogą zostać blizny. Teraz jak tylko pojawi się niewielkie
      zaczerwienienie smarujemy Tormentiolem i jest spokój. Pozdrawiam
    • m_k_k Re: Co jeszcze na odparzenia na szyjce???????? 11.05.05, 12:14
      My niestety mamy ten sam problem, mała jest dosyc tłuściutka i to podobno
      dlatego. Pani dermatolog zaleciła kąpiel w krochmalu - rzeczywiście odparzenia
      i potówki zniknęły, ale wysuszyła się mocno skórka i zostały czerwone plamy.
      Sama nie wiem co z tym zrobic, na wszelki wypadek idziemy dzisiaj wieczorem do
      innego dermatologa - to jakiś prof dr hab, może nam coś pomoże. Też stosowałam
      krem oilatum soft, ale nic nie pomagał.
      • mamakasienki1 Re: Co jeszcze na odparzenia na szyjce???????? 11.05.05, 12:53
        Dzięki dziewczyny.
        Z tego wszystkiego zupełnie zapomniałam o tormentiolu. Jak tylko mała się
        obudzi lecimy do apteki. Mam nadzieję, że zadziała, bo nie chcę maści ze
        sterydami.
        Pozdrawiam
        • julamimi Re: Co jeszcze na odparzenia na szyjce???????? 11.05.05, 12:57
          to jak tormentiol nie zadziala, sprobuj clotrimazolu (nie ma sterydu)

i zawsze mozesz dziecku przetrzec te szyjke wywarem z kory debu, dziala
          sciagajaco na zmiany zapalne skory
          • magda9945 Re: Co jeszcze na odparzenia na szyjce???????? 11.05.05, 15:51
            A prubowalas Linomagu,u mojego synka pomoglo tylko to.
            • olapp Re: Co jeszcze na odparzenia na szyjce???????? 11.05.05, 17:47
              ja stosuję zwykłą ziajkę za 4 zł, albo Maść Linola(w aptece 34zł).pod szyjką i
              paszkami sprawdzają się rewelacyjnie, a miałam już Linomag,Bepanten,oliwki
              wszelkiego rodzaju.
              • akaka Re: Co jeszcze na odparzenia na szyjce???????? 12.05.05, 00:12
                Co to za ziajka? Nie bardzo się orientuję. I mam jeszcze jedno pytanie, jak
                właściwie wygląda odpoarzenie na szyjce? Mój synek ma taką jasną cienką skórkę
                w fałdkach na szyjce, ale wydaje mi się że to w porządku (?). Codziennie rano i
                wieczorem myję mu szyjkę i pudruję, smarować byłby mi dużo wygodniej bo jest
                strasznie skręcony i bardzo mi się przy tych operacjach wierci smile
                • olapp Re: Co jeszcze na odparzenia na szyjce???????? 12.05.05, 11:16
                  Ziaja ma serię dla dzieci Ziajka.ja kupuję w rossmanie.Są oliwki kremy ogólne i
                  do pupy.
    • kasiaolga SUDOCREM!!! 11.05.05, 21:12
      Na szyjkę i wszystkie inne zgięcia. Żadnych zasypek, bo robią się grudki i
      podrażniają jeszcze bardziej. Tylko nie za dużo, bo wysusza.
    • weronikarb Re: Co jeszcze na odparzenia na szyjce???????? 12.05.05, 11:25
      u meza chrzesnicy pomogla maka kartoflana - nie zasypuje sie tylko moczy w niej
      rece i takimi rekami bialymi przesmarowac - na szyi zostaje tylko puszek ktory
      sie nie grudkuje. Pozatym wszystko co tluste to wygladala coraz gorzej
    • m_k_k Re: Co jeszcze na odparzenia na szyjce???????? 12.05.05, 11:35
      Byłyśmy wczoraj u dermatologa z tym samym problemem. Po kąpieli w krochmalu
      zostały nam czerwone plamy i wysuszona skóra. Polecił nam przecierac te miejsca
      skłonne do odparzeń roztworem nadmanganianu potasu (przed kąpielą) - tylko musi
      to byc b. słaby roztwór koloru różowego. I dodał nam do tego balneum baby. A na
      przyszłośc trzeba o te miejsca szczególnie dbac - muszą byc często osuszane, bo
      podobno nawet ślina dziecka (a przy ząbkowaniu jest jej naprawdę dużo) może
      powodowac takie podrażnienia.
    • mikanm Re: Co jeszcze na odparzenia na szyjce???????? 12.05.05, 13:07
      Mi pomogła zasypka Nivea - zaraz po kąpieli. Nie dawały rady żadne kremy - m.in
      bephanten ani oliwka, po zasypce odparzenie zniknęło w ciągu jednego dnia.
      Teraz pudruję te miejsce za każdym razem po kąpieli i problemu nie ma.
      • ejoanka Re: Co jeszcze na odparzenia na szyjce???????? 13.05.05, 22:01
        Hej spróbuj BEPANTHENEM MAŚCIĄ mojej Karince pomaga
        pozdrawiam Asia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka