iwi1234 11.05.05, 16:05 Moja 4,5 mies. córka ma na głowie ciemieniuche,jak radzić sobie z tą przypadłoscia,myłam małej do tej pory główkę szamponem Joyhnson's.Mam do was pytanie kochane mamy czym myjecie glówke swoim pociechom. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kama72 Re: ciemieniucha 11.05.05, 16:16 Ponoć odchodzi sie od oliwek, a jednak trzeba ciemieniuchę czymś natłuścic. Moja pediatra poleciła mi seboderm emulsja - to bardzo skuteczny lek - mój synek na wszelkie oliwki był uczulony. Odpowiedz Link Zgłoś
mueller2 Re: ciemieniucha 11.05.05, 16:31 Spróbuj oliwkę salicylową. Ja tym pozbyłam się ciemieniuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
mamago1 Re: ciemieniucha 11.05.05, 16:38 U mojej córci idealnie pomagła maść BALNEUM. Smaruję główkę - to nic, że natłuszczą się włoski - zakładam na trochę czapeczkę, później wyczesuję szczoteczką niemowlęcą (nie taką zupełnie miękką) i śladu nie ma :o) Odpowiedz Link Zgłoś
marteczka77 Re: ciemieniucha 11.05.05, 16:51 Dziewczyny ciemiuch to nic innego jak pozostałosci po mydlinach ,by jej nie było wystarczy główke spłukac czysta woda ,a nie to z wanienki ja zawsze sobie na poczatku odlewam słoik wody i na koncu przed samym wyciagnieciem spłukuje główke.Na ciemiuche polecam nasmarowac oliwka i wyczesac grzebykiem zakonczonym kuleczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: ciemieniucha 11.05.05, 17:33 niestety, nie. ciemieniucha bywa też objawem alergii pokarmowych. ale do rzeczy - ja polecam bephanten - posmaruj główkę m/w pół godziny przed kąpielą, wyczesz i umyj główkę. u nas pomogło po 2 dniach i do dziś mam spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
yoko2 Re: ciemieniucha 12.05.05, 09:11 ciemienucha to niestety łojotokowe zapalenie skóry, które występuje na skórze czaszki, w okolicy nosa, uszu, powiek a nawet pod pachami. Przyczyną ciemieniuchy jest tłusta wydzielina z gruczołów łojowych dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
married Re: ciemieniucha 11.05.05, 18:25 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=22461971&a=22461971 Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna_b1 Re: ciemieniucha 11.05.05, 18:34 U nas oliwka nie pomogła, olejek skarb matki na ciemieniuszkę nie pomógł, krem Clotrimazolum przepisany przez dermatolog też nie pomogł. Od dziś smaruję główkę Linomagiem i jest ciut lepiej. Zobaczymy. Walczę z ciemieniuchą od miesiąca. Wydaje mi się, że w tym przypadku moze to być alergia pokarmowa... Odpowiedz Link Zgłoś
aluu Re: ciemieniucha 11.05.05, 19:14 Wczoraj zakupiłam na ciemieniuchę "Olejuszkę" firmy Skarb Matki - zobaczymy jakie efekty po kilku dniach. Mankamentem jest to, że główkę smaruje się aż na 24h, i dzidzia cały dzień ma tłustawe kudełki... Odpowiedz Link Zgłoś
iwi1234 Re: ciemieniucha 11.05.05, 19:31 dziekuje wam dziewczyny za rady. od dzis zaczne walke z ciemieniucha mojej córy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
m_k_k Re: ciemieniucha 12.05.05, 13:02 Polecam oliwkę na ciemieniuszkę Skarb Matki - zgodnie z ulotką trzeba ją zostawic na 24 godziny, ale ja zostawiałam krócej - smarowałam rano i myłam włoski wieczorem, a potem wycierałam dośc szorstkim ręcznikiem, bo wyczesywanie szczoteczką nie pomagało. podobno można też stosowac bepanthen, ale tego nie testowałyśmy Odpowiedz Link Zgłoś
malila32 Re: ciemieniucha 12.05.05, 09:53 spróbuj nizoralem - u nas pomogło - nie chciałam wierzyć jak lekarz nam zaleciła ten szampon - bo przecież dzidzia malutka ale już nie mieliśmy siły i zastosowaliśmy - pomogło )) Odpowiedz Link Zgłoś