Dodaj do ulubionych

operowana przepuklina

11.05.05, 18:58
moj synek 2mies. ma obustronna przepukline pachwinowa i padl juz wyrok
operacja... chcialabym dowiedziec sie jak to bylo w waszym przypadku tzn. jak
to u was wygladalo jak dlugo w szpitalu podobno 2 doby, czy dziecko przed
operacja nie moglo jesc i jak dlugo - bo ja nie wyobrazam sobie nocki bez
karmienia, czy sa mozliwe jakies powiklania i takie tam - jak szybko dziecko
doszlo do formy... bede bardzo wdzieczna...
Obserwuj wątek
    • tabaluga0 Re: operowana przepuklina 11.05.05, 19:43
      Mojemu synkowi uwiezla i mial operowana w nocy 2 tyg temu, w szpitalu bylismy 4
      dni.powiklan nie bylo, tylko goraczka , ale robilismy oklady z lodu czopki i
      pomoglo. potem kilka dni po szpitalu byl senny i apatyczny ale doszedl do
      siebie,
      • patyczako Re: operowana przepuklina 12.05.05, 09:52
        a czy ktos mial w normalnych warunkach operacje bez uwiezniecia i w jakim wieku
        byly wasze kruszyny...
    • patyczako Re: operowana przepuklina 13.05.05, 14:34
      tylko moj dzidzius ma operowana przepukline niemozliwe albo niesprawiedliwe
      plizzz pomózcie!!!!
      • pinky22 Re: operowana przepuklina 13.05.05, 16:24
        Nie tylko twój niestety. Mój synek mial niecałe 3 mies.w chwili operacji. Dla
        mnie to było straszne przezycie, dla niego chyba tez bo miał straszne lęki
        przez dlugi czas, zaciskał piąstki, wytrzeszczal oczy i darł się jak opętany.
        Do tej pory nie wiem czy to wpływ narkozy i środkow znieczulających czy
        niedelikatności lekarzy. W ktorym szpitalu będą operowac twojego dzidziusia?
        • patyczako Re: operowana przepuklina 13.05.05, 18:07
          szpital w Poznaniu... a jak to wygladalo przed sama operacja czy nie mogł jesc
          i ewent. jak dlugo przed ... no i po samej operacjij ak dlugo nie moze dostac
          piersi? jak dlugo musial byc w szpitalu ? jak dlugo trwala sama operacja? czy
          mial przepukline jedno- czy obustronna?
    • evellek Re: operowana przepuklina 13.05.05, 21:35
      witam
      mój synek (4 miesiące) ma jednostronną przepuklinę z wodniaczkiem. zabieg ma na
      początku czerwca. Pani doktor powiedziała, że conajmniej 5 godz. przed
      zabiegiem nie powinien jeśc (czego sobie nie wyobrażam bo nad ranem je co
      godzinę. dwa tyg przed mamy zrobić badania a tydzień przed mamy się zgłosić do
      lekarza rodzinnego zbadać ogólny stan zdrowia. Do szpitala (prokocim) mamy się
      zgłosić o 7 rano w dniu zabiegu- najmniejsze dzieciaczki idą u nas jako
      pierwsze więc zabieg będzie jeszcze przed 9 (trwa podobno ok.15 min)-
      powiedziała nam że do wieczora powinni nas wypuścic do domu (mam nadzieję ze
      wszystko bedzie ok i rzeczywiście tak wyjdziemy)...życze maluszkowi powodzenia
      i szybciutkiego powrotu do formy, a mamie jak najmniej nerwówsmile....acha(p.
      doktor powiedziała że im dzieciaczek młodszy tym lepiej to znosi i gdyby nie
      terminy w szpitalu to pewno juz bylibyśmy po)
      • patyczako Re: operowana przepuklina 14.05.05, 17:18
        dzieki za konkretne info bo ja z malym mam sie zglosic dopiero dzien przed
        zabiegiem by go zakwalifikowali zdrowotnie i wtedy tez sie dowiem
        szczegolow...ale super ze juz teraz cos wiem...
      • tabaluga0 Re: operowana przepuklina 14.05.05, 20:14
        wlasnie dziwee sie mojemu lekarzowi ktory stwerdzil ze im pozniej tym lepiej,
        najlepiej ok roczku operowac.A tu widze ze nie trzeba czekac do uwiezniecia i
        wasze maluszki sa operowane w miare wczesnie. Nam uwiezla przepuklina i
        musielismy jechac do szpitala a załuje ze nie odbylo sie to wczesniej bo synek
        przez 4 miesiace mial problem z robieniem kupki wlasnie przez przepukline i
        tylko czopki go ratowały.w sumie ciesze sie ze mu uwiezła i jestesmy juz po,
        kupki sa regularnie.
        • kaja5 tabaluga0 14.05.05, 20:52
          Twój lekarz ma racje, by operowac około roczku, bowiem lepiej dziecko znosi
          wówczas narkoze.Jest bezpieczniejsza dla roczniaka bardziej niż dla młodszego
          niemowlaczka.Z przepuklina właśnie najlepiej poczekać do roku , no chyba że
          jest b. duża i grozi uwięznięciem.
    • mama_ue Re: operowana przepuklina 18.05.05, 22:52
      Moja Hania miała obustronną przepukline pachwinową. Operowana była w wieku 3
      miesięcy na jedną stronę. Zabieg od zabrania córci do oddania jej już
      przytomnej po wybudzeniu trwał ok. godzinki. Ja i mąż byliśmy przerażeni, Hania
      nie bardzo. W szpitalu stawiliśmy się rano, a na drugi dzień po wizycie około
      południa już jechaliśmy do domu. Córcia zachowywała się jakby żadnego zabiegu
      nie było. Przez pewien czas tylko bała się pań w okularach (????). Przepuklinka
      z drugiej strony zniknęła sama i do teraz (odpukać) się nie pokazała, a Hania
      właśnie skończyła rok. Nie jestem pewna, ale chyba ostatnie karmienie odbyło
      się o 5 rano, a zabieg był koło 10, więc nie było tragicznie. Teraz myślę, że
      to podejście lekarzy, że to "drobny zabieg", było trafne, choć wtedy bardzo na
      to wyklinałam. I uważam, że z takim maluszkiem łatwiej, bo im starszy tym
      bardziej ruchliwy i może coś nawywijać ze świeża ranką. Życzę zdrówka
      maluszkowi i spokoju ducha mamusi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka