Dodaj do ulubionych

4mc, a łepek lata, lata....

31.05.05, 22:12
moja córcia niedługo kończy 4 mc, a jej głowka niestety nadal lata na boczki.
jak ją trzymam na rękach twarzą do siebie, to muszę jej jeszcze podtrzymywać
karczek, bo głowka się chwieje. rehabilituję ją codziennie, ale i tak się
strasznie martwię. czy któraś z Was była w podobnej sytuacji, która
zakończyła się dobrze?
Obserwuj wątek
    • ava_max Re: 4mc, a łepek lata, lata.... 31.05.05, 22:19
      Wiesz co mój Wiktor ma 3,5m-ca i też nie trzyma sztywno głowy pediatra
      powiedziła że jeśli za 2 tyg nie bedziesztywniej trzymał to da skierowanie do
      neurologa ale mysle ze mają jeszcze czas. jakie cwiczenia robicie tak mniej
      wiecej jesli możesz?!
      • ksenia12 Re: 4mc, a łepek lata, lata.... 31.05.05, 22:34
        robimy tzw jelonka, mimo żę coś mi za bardzo to ćwiczenie nie pasuje. jelonek
        polega na tym że swoimi palcami obejmuję dziecko jednocześnie za rękę i nózkę,
        tak samo drugą ręką i przyciągam swoje dłonie do pieluchy, a tym samym dziecko
        przyciągam do siadu, w ten sposób ma niby wzmocnić mięsnie z przodu. nie wiem
        czy coś z tego kapujesz co napisałam smile więcej na ten temat znajdziesz na
        forum rehabilitacja
        • ava_max Re: 4mc, a łepek lata, lata.... 31.05.05, 22:43
          dzieki ale wydaje mi sie ze maja jeszcze czas naprawde moja alergolog ostatnio
          powiedziała zeby nie robić żadnych ćwiczeń że dziecko samo zacznie podnosić
          główke. Ale nie wiem jutro ide znów do niej więc jeszcze się zapytam.
          • ksenia12 Re: 4mc, a łepek lata, lata.... 31.05.05, 22:45
            daj znać co Ci powie doktorka, będę wdzięczna
    • nataszar2 Re: 4mc, a łepek lata, lata.... 31.05.05, 22:22
      Cześć, mój synek jutro kończy 4 miesiące i też mu główka jeszcze lata (muszę ją
      podtrzymywać bo często zdarza się mu jeszcze odrzucać ją w tył gdy trzymam go
      na rękach), ale ja się tym w ogóle nie przejmuję, nawet nie wiedziałam że
      trzeba (?). On dużo leży na brzuszku i pięknie wtedy dźwiga i trzyma głowę,
      jest w ogóle silny i zbiera się do siadania. Mieliśmy ostatnio inne problemy
      więc jakoś ta głowa mnie nie martwi.
      Co myślą inne mamy?
      Natasza
      • grzalka Re: 4mc, a łepek lata, lata.... 01.06.05, 07:22
        Mój synek miał zdiagnozowane obnizone napięcie mięśniowe i tes spore problemy z
        trzymaniem głowy- rehabilitowany był Vojtą. W wieku 4 m-cy tez miał problemy z
        kontrolą głowy. Zaczął ją trzymac stabilnie jak miał 5,5 miesiaca. A teraz
        uwaga: teraz ma 7,5 m-ca, od miesiaca raczkuje, od tygodnia staje przy meblach,
        ale nie siedzi. Z poradni rehab. go wypisali.
    • mmala6 Re: 4mc, a łepek lata, lata.... 01.06.05, 09:41
      Ale dziecko w tym wieku nie trzyma jeszcze sztywno glowy.Nie wiem czy Tobie
      chodzi o to,ze glowka jej lata na boki jak noworodkowi tzn np jak lezy/siedzi na
      lezaczku to nie trzyma glowy prosto tylko tak jakby leci na ramie. Bo to, ze nie
      trzyma sztywno to normalne w tym wieku.
      • ksenia12 Re: 4mc, a łepek lata, lata.... 01.06.05, 21:40
        oj ja to chyba za dużo panikuję... chodzi mi o to, że jak ją trzymam w pionie
        twarzą do siebie, to głowka jej się kiwa na boki i za bardzo odchyla ją do tyłu
        (stwierdzono u niej wzmożone napięcie mięsniowe na karku)
        • patunia79 Re: 4mc, a łepek lata, lata.... 01.06.05, 21:54
          Daj spokój przeciez to normalne u cztero miesięcznego dziecka, mój Patryk ma
          4,5 miesiąca i dalej kia mu się główka, jak go trzymam na reku to muszę czasem
          podtrzymywac karczek, a moja Pani dr ( w rodzinie mam pediatre) wyśmiała mnie
          jak podpytywałam o wzmozone lub obnizone napięcie.
          Nie panikuj znam przypadki 6 miesiecznych dzieci co leżą jak worki i nie myslą
          nawet o siadaniu, a są zdrowiutki jak rybki, taka natura.
          • mikita10 Re: 4mc, a łepek lata, lata.... 05.06.05, 21:58
            Jak trzymasz dziecko twarzą do siebie, to może odchylać głowę do tyłu ze
            zwykłej ciekawości. Nasz synek ciągle chciał zobaczyć co jest za nim. Pediatra
            kazał nam go nosić odwrotnie - jego pleckami do naszego brzucha.
    • akaka Re: 4mc, a łepek lata, lata.... 05.06.05, 22:28
      Dziecko powinno sztywno trzymać głowę w wieku 6 miesięcy. Chyba nie trzeba się
      wczesniej martwić?...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka