Dodaj do ulubionych

usg główki

04.06.05, 15:50
czy usg głowki pokaże asymetrie ciała dziecka?
gdzieś wyczytałam, że komuś coś coś takiego wykazało... pytam, bo u mojej
córci usg głowki wykazało wszelkie prawidłowości, nic nie wykryto, ale dr nie
stwierdziła żadnej asymetrii, z kolei pani od rehabilitacji stwierdziła ją.
może powinnam spytać dr podczas badania uag o te asymetrię? a może jak by
faktycznie była, to by sam dr powiedział??
jak sądzicie?

Obserwuj wątek
    • teotihuacan Re: usg główki 04.06.05, 16:19
      Wiesz, o usg glowki wiem niewiele, ale moge ci doradzic abys pytala o wszystko
      swojego lekarza. Mow mu o wszystkich twoich watpliwosciach i nie boj sie pytac,
      w koncu pediatrzy od tego sa i to jest ich praca.
    • janka19 Re: usg główki 04.06.05, 19:31
      USG główki ocenia stan mozgu, najczęściej jest zlecane po wylewach. Z asymetrią
      nie ma nic wspolnego.
    • alojw Re: usg główki 04.06.05, 22:39
      Prawidłowo wykonane USG przezciemiączkowe wykazuje wszystkie nieprawidłowości.
      W tym również asymetrę (tak było w naszym przypadku).

Pozdrawiam,
      Wiola
      • renata28 Re: usg główki 04.06.05, 22:42
        Owszem, ale jeśli jest to znaczna asymetria. Niewielkich odchyleń nie wykaże.
        Tak było przynajmniej u nas.
    • agz75 Re: usg główki 05.06.05, 07:18
      może wykazać ale asymetrię komór mózgu, poza tym robi się usg głowy gdy dziecko
      ma asymetrię ciała (krzywo się układa)aby wykluczyć zmiany w mózgu które mogą
      powodować tą asymetrię, mój syn na asymetrie ułożenia ciała a nie ma zmian w
      usg mózgu.
    • ewcia.12 Re: usg główki 05.06.05, 09:14
      mój maluch ma dyskretną asymetrię rogów czołowych w badaniu przezciemięczkowym
      USG (lewy szerszy do prawego), a od urodzenia układał się główką na prawo.
      według pani neurolog jedno ma związek z drugim, bo lewa półkula odpowiada za
      prawą stronę. mówiła też, że zmiany w główce często się cofają, ale taka
      asymetria ułożeniowa ciała nie wyświczona sama niestety nie znika.
    • muki1 Re: usg główki 05.06.05, 14:26
      Moja Zuzia tez uklada glowke czesciej na prawa strone. Przy kontrolnej wizycie u
      pediatry (6 tygodni) pani doktor zmodyfikowala kalendarz szczepien i podala
      teraz tylko prezciwko zoltaczce, a reszte za nastepnych 6 tygodni. Kazala pojsc
      do neurologa i fizjoterapeuty. Mialam kontrolna wizyte u ortopedy, ktory z kolei
      nie zauwazyl zadnych nieprawidlowosci u Zuzi. Nie widzial tez potrzeby wizyty u
      neurologa czy fizjoterapeuty. Wiec na razie zaniechalam... ale czytjac to co
      pieszecie nie wim czy dobrze zrobilam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka