Dodaj do ulubionych

nutramigen nie smakuje

05.06.05, 18:28
Mam problem bo moja mała skończyła już 5 m-c i powoli chciałam ją odstawiać
od cyca ale niestety nutramigen jej nie smakuje i nie chce go pić, krzywi się
i pluje. Próbowałam dodawać kleik ryżowy, kaszkę kukurydzianą i kaszkę ryżową
jabłkową ale też rezultat był marny. Czy waszym dzieciaczkom od razu smakował
czy też miałyście takie przejścia jak ja. A może macie jakieś sposoby na to
wstrętne mleczko.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: nutramigen nie smakuje 05.06.05, 18:31
      A na pewno ma uczulenie na wszystkie inne rodzaje mleka? Bo że nie chce
      Nutramigenu to trudno się dziwić...
      • milka73 Re: nutramigen nie smakuje 05.06.05, 18:37
        Właśnie nie wiem czy na wszystkie ale takie mleko przepisała alergolog.
        • andaba Re: nutramigen nie smakuje 05.06.05, 18:42
          A dawałaś jakiekolwiek inne i coś się działo? Jest tego mnóstwo, z obniżoną
          zawartością laktozy, sojowe, a każde jest smaczniejsze od Nutramigenu... Ja bym
          olała alergolożkę i spróbowała czego innego, ale Twoje dziecko, Twoja decyzja,
          podobno niektóre przyzwyczajają sie do tego paskudztwa i nie chca nic innego...
          • milka73 Re: nutramigen nie smakuje 05.06.05, 18:47
            No może spróbuję, myślałam o sinlac ale może to też jest wstrętne...
            • s.ivona Re: nutramigen nie smakuje 05.06.05, 21:34
              Czesc
              Szymon nie moze przyzwyczaic sie do Bebilonu Pepti (wczesniej byl na prosobe
              ale to mleko sojowe wiec w razie gdybys zmieniala to uwazaj na soje- raczej nie
              podawaj). Ja probuje (choc przyznam ze z marnym skutkiem) przyzwyczaic do mleka
              podajac je z sinlakiem. Robie tak
              1. 120ml wody + 7 lyzek sinlaka do tego 30 ml wody i 1 miarka mleka. w takich
              proporacjach wychodzi bardo geste wiec podaje lyzeczka. Ok. zjada.
              2. 90 ml wody + 5 lyzek sinlaka do tego 60 ml wody i 2 miarki mleka. W takich
              proporcjach tez jest geste, zjada
              3. 80 ml wody + 4 lyzki sinlaka do tego 120 ml wody i 4 miarki mleka. Tu
              wychodzi w miare rzadkie. moze przejsc przez butelke ale ze smoczkiem do
              kaszek. tu juz trudniej ze zjedzeniem sad
              4. 50 ml wody + 3 lyzki sinlaka do tego 150 ml wody i 5 miarek mleka. to jest
              rzadkie. tego nie zje sad((

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=24721982
              To jest link do mojego postu na alergich. tam mi dziewczyny doradzaly co robic.
              sinlaka nie powinno sie podawac z mlekiem tzn trzeba uwazac na proporcje zeby
              nie przedobrzyc z iloscia bialka i witamin.

u mnie bebilon nie przejdzie z kaszkami. powoli staram sie go przyzwyczajac ale
              marnie mi to idzie.

a sinlak wcale nie jest zly - ma slodki smak wiec raczej dzieci go lubia.

moze jeszcze zastanow sie nad innym mlekiem, moze HA? Twoje dziecko na pewno
              jest alergikiem?

powodzenia
              • milka73 Re: nutramigen nie smakuje 05.06.05, 23:59
                Ma alergię na białko mleka krowiego i diabli wiedzą na co jeszcze (mam dietę
                eliminacyjną). Odpada także mleko sojowe, mleko kozie i mleka typu HA.
    • nisiaa Re: nutramigen nie smakuje 07.06.05, 15:14
      Moja córka też nie chciała pić nutramigenu, musieliśmy użyć podstępu i udało
      się - od 3 tyg. pije nutramigen bezproblemowo jakby nigdy nic innego nie jadła.
      Córkę karmiłam piersią i bebiolonem, kiedy lekarz zalecił nutramigen robiliśmy
      następująco - 150 ml wody + 4 miarki bebilonu + 1 miarka nutramigenu. I tak
      przez cały dzień plus odzwyczajanie od piersi. Następnego dnia 150 ml wody + 3
      miarki bebilonu + 2 miarki nutramigenu. I tak przez kolejne dni zmniejszaliśmy
      proporcje obu mieszanek aż w końcu Oliwia dostało do wypicia sam nutramigen i
      najzwyczajniej w świecie go wypiła.
      Powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka