bogdaa 16.06.05, 10:24 mojej córce tydzien temu odpadł kikut pępowiny. Wszystko było w porządku, ale wczoraj wieczorem zobaczyłam świeżą krew w pępku. Jak to pielęgnować - woda? spirytus? Czy się martwić i gnac do lekarza czy to coś normalnego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niya Re: krew w pępku 16.06.05, 10:35 witam ja mojej coreczce przemywalam to gazikiem jalowym nasaczonym alkoholem firmy Leko, mozna kupic w aptece. Zreszta jak przemyjesz tym ssamym preparatem ktorego uzywalas do pielegmnacji pepka od porodu tez bedzie dobrze pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
syla27 Re: krew w pępku 16.06.05, 10:42 gencja - Mojej córeczce niby po wysuszonym i zagopjonym pępuszku zaczęło robic sie zaczerwienienie. Gencjana wszystko wygoiła na cacy Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: krew w pępku 16.06.05, 11:17 Ja bym na pewno skonsultowała z lekarzem. Jeśli jest krew, a może na dodatek zaczerwienienie, to może okazać się, że niezbędny jest antybiotyk spray. Odpowiedz Link Zgłoś
ivka2 Re: krew w pępku 16.06.05, 11:30 Nie zwlekaj i idż do lekarza. U mojej córki przerodziło sie to w zapalenie pępka, było nawet podejrzenie posocznicy i całe świeta Bożego Narodzenia spędziłysmy w szpitalu.Może to nic takiego ale lepiej dmuchać na zimne.Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ciszyma Re: krew w pępku 16.06.05, 12:39 Tez tak mieliśmy, pępek odpadł i pojawiła się krew. Wczoraj położna zalapisowałą go specjalną laseczką lapisu i jest cacy. Odpowiedz Link Zgłoś
bogdaa Re: krew w pępku 16.06.05, 13:28 Bardzo dziękuję, uspokoiłyście mnie. Jeszcze bardziej uspokoiła mnie położna, która sobie właśnie przechodziła i wpadła zobaczyć, jak leci (takie osoby jak ona podbudowuja moją wiarę w to, że nasza służba zdrowia do końca nie upadła). Powiedziała, żeby spokojnie przemywać tym, czym przemywany był kikut pępowiny czyli spirytusem a jeśli nie przejdzie albo nie daj Boże się zaogni - gnać do szpitala na lapisowanie. Odpowiedz Link Zgłoś