supermama1981 28.06.05, 14:00 dziewczyny, pomocy, chcę wprowadzić mojej 8 miesięcznej córci stały plan dnia, bo teraz jest codziennie inaczej, proszę napiszcie mi rozkład dnia dla 8 miesięczniaka,bo ja się gubię w tym wszystkim, dzięki pa... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niya Re: rozkład dnia na 8 m-cy 28.06.05, 16:34 na początku powiem że masz fajny nick i prześliczną córeczkę nasz rozkład dnia to 6.00 pobudka 6.00-8.00 zabawa 8.00 śniadanko i drzemka 9.00 spacerek (przed upałami) 11.00 zabawa 12.00 obiad i drzemka 14.00 spacer (jak nie ma dużych upałów) 16.oo podwieczorek do 18.00 zabawa 18.00 krótki spacerek przed snem 19.oo kąpiel 20.00 kolacja i ok 20.40 do snu śpi cała noc i na szczęście harmonogramu trzymamy się obie pozdrawiam i spróbuj wyznaczyć dziecku godziny jedzenia i godziny snu oraz kąpieli a potem wg uznania albo spacer albo zabawa po kilku dniach obie przywykniecie tak jest łatwiej ty wiesz o której bedziesz mieć chwile spokoju bo dzidzi bedzie spać a kiedy nic nie planować bo zabawiać trzeba, powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 do niya 28.06.05, 16:45 czy twoje dziecie je 4 razy dziennie? jezeli tak, to jakie ilosci zjada? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
niya Re: do niya 28.06.05, 17:31 8.00 220 ml mleka z kaszką 12.00 zazwyczaj 260 g zupy 16.00 znów mleko z kaszką 20.00 ulubiona kaszka 220 ml kaszki mleczno-ryżowej z bananami lub owocami leśnymi (robie na mleku modyfikowanym) ja stosuje metodę książkową "Uśnij wreszcie" nie wierzyłam, że dziecko mi prześpi całą noc bez jedzenia a jednak widać wcześniej się budziło bardziej z przyzwyczajenia niż z głodu a ja od razu butle podawałam, ale z tym już koniec, mała bez problemów wytrzymuje do 8.00. Oczywiście między posiłkami podaję soczki, herbatka, chrupki kukurydziane lub biszkopciki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agrest9 Re: do niya 28.06.05, 22:59 powiedz prosze jak odzwyczajałaś w nocy od jedzenia? nie dawałaś nic wody też nie?.Jak to wygladało w twoim przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
niya Re: do niya 29.06.05, 09:00 widzisz moja córka ma już 8 miesięcy i tak do 7 miesiąca wstawała przynajmniej raz w nocy wiec ją karmiłam bo byłam przekonana, ,ze jest głodna i zaraz potem zasypiała, ale jakieś dwa tygodnie temu jak sie obudziła nie dałam jej mleka (choc miałam przygotowane w rezerwie ) tylko zaczęłam głaskać po policzku (działa na nią usypiająco) i zasnęła więc stwierdziłam ,ze wcale nie budziła sie na jedzenie tylko po prostu z przyzwyczajenia , w ciągu następnych nocy było to samo , pobudka, głaskanie i sen. Od tygodnia już mi w ogóle nie wstaje . Spróbuj nie karmić od razu dziecka może wcale nie jest głodne tylko sie przyzwyczaiło do wstawania na posiłek? Nie dawaj mleka ( choć lepiej miej w pogotowiu) tylko staraj się uśpić (każda z nas ma swoje metody) i wtedy zobaczysz po co dziecko sie budzi w nocy, czasami tez się tak zdarza, że dziecko przebudza się ale po kilku minutach samo zasypia pozdrawiam i życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
supermama1981 Re: rozkład dnia na 8 m-cy 28.06.05, 22:41 dzięki za miłe słowa, dziewczyny mam taki problem, że ,moja mała budzi się różnie, raz o 9,30 a raz o 6,00 i to jest męczące, stąd te "różnice czasowe" wprowadzają nam różne pory snu, narazie co udało mi się wykonać to kąpiel o 20 potem cycuś 10 mniut zabawy i metoda "uśnij wreszcie" którą wprowadzamy już 5 dzień, bo Paulinka nadal płacze już na sam widok łóżeczka, dzięki za podpowiedzi, postaram się wprowadzić najpierw stałe pory posiłków, mam nadzieję że wszystko się unormuje. Jeszcze raz dzięki, pa. Odpowiedz Link Zgłoś
duramgama Re: rozkład dnia na 8 m-cy 28.06.05, 22:58 Hej, u nas wszystko się bardzo długo regulowało. Próbowałam ustalać stałe godziny posiłków i snu, ale było jeszcze gorzej. Mała kaprysiła i była potwornie marudna, bo nie mogłyśmy się zestroić. W końcu sobie klasycznie odpuściłam, choć zapisywałam kiedy mniej wiecej spi i je. Potem zerknęłam na notatki i wyszło, że potrzebuje mniej więcej 3 godziny spanka w dzień (liczy się ilość a nie dokładna pora drzemek), a je...he he...jak chce i tego do tej pory zmienić nie umiem. Ale kiedy przestałam mieć "spinkę", mała stała się dużo spokojniejsza i sama się troszkę "podregulowała". Jako że odżywia się głównie moim mlekiem (raz dziennie zupka +owocki) - dostaje cyca własciwie nadal na żądanie. Czasami tylko popije (soczki i woda nie specjalnie jej wchodzą), czasem solidnie podje, ale przerwy nie są dłuższe niż 2-3 godziny. Taki cycusiolubny typ i nie zamierzam jej ani ograniczać ani tym bardziej - odmawiać Ponadto - usypia przy piersi. Wszystko wspaniale postawione na głowie Do niedawna budziła się o róznych godzinach i potem trudno było przewidzieć co o której zechce robić. Niechcący (ze zmęczenia raczej) wprowdziłam pewien rytuał: kiedy mała budzi się około 5 rano, biorę ją do naszego łóżka, gdzie karmię na leżąco, a ona sobie usypia i śpi do ok.7-7.30. Potem ok.8.00 cycuś, ok.10 - spanko (godzinka, czasem nawet dwie). Potem znów cycuś (tych cycusiów mnóstwo więc nawet wymieniac nie będę), spacer, zabawa, obiadek słoiczkowy, około 15-16 drzemka 30-40minut (jesli dzieje się coś frapującego potrafi wytrzymać do 17, ale te pół godzinki po południu jest obowiązkowe). Potem zabawa, wieczorny krótki spacerek z Tatą i około 20 kapiel. Czasem idzie spać od razu po kapieli, czasem dopiero bliżej 21 (zazwyczaj z cycem, ale zdarza się jej coraz częściej zasnąć samodzielnie, bez stosowania "metod" i płaczu). A w nocy potrafi "cyckać" nawet 5-6 razy w ramach sprawdzianu "gdzie jest mama". Przywykłam A o 5 rano myk do naszego łóżeczka i dzień zaczyna się od nowa... Cóż bym Ci poradziła mądrego... Nic na siłę - to jest pewne. Obserwuj, zapisuj i sama dostrzeżesz w jej zachowaniu jakiś rytm. Ważne są nie tyle konkretne godziny co odstępy między czynnościami (np.wiem, że moja mała robi sie śpiąca ok. 3 godziny po porannym przebudzeniu). Mam tez przykład dziecka (syn brata-roczniaczek), który nigdy nie spał ani tym bardziej nie jadł regularnie choć bratowa próbowała wszystkiego. Taki typek. Jedynie godzinę snu dało się ustalić. Zasypia o 21, ale cała reszta to codziennie zagadka. Życzę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: rozkład dnia na 8 m-cy 29.06.05, 07:02 Ja od niedawna poukładałam nam plan dnia. Oliwka ma 8,5 miesiąca.: 5-6 pobudka, pierś 8-kaszka 230 ml Sinlac 9-10.30 spanie 12-zupka Gerber 1i1/3 słoiczka 13.30-15-spanie 16-pierś 19-kaszka 230ml Sinlac 19.30-kapiel 20-spanko nocne(nie budzi się już w nocy) Gdzies tam po drodze idziemy na dwór, dostaje 3 razy dziennie po ok.100 ml picia, raz deserek 1/2 słoiczka Gerber. Cały dzien Oliwka sobie ładnie raczkuje po domu, bawi się, itp. Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
gawronka1 Re: rozkład dnia na 8 m-cy 29.06.05, 09:07 Moja córka ma 9 miesięcy, ale już od ok. 2 miesięcy ma podobny rozkład dnia. Wcześniej było różnie, zwłaszcza z porą wstawania (czasem to była 5 rano, a czasem dopiero 8), ale przez dwa tygodnie mąż codziennie rano musiał zawozić małą do babci i w związku z tym pobudka była o 6.30- i tak się przyzwyczaiła. To nam wyregulowało cały dzień. Oczywiście wszystkie podane godziny są jedynie orientacyjne, np. nie je codziennie obiadu punktualnie o 13 6.30 Pobudka i 180 ml mleka 7.00 Zaczynamy poranne szaleństwa (wszystkie możliwe fizyczne zabawy, np. kto szybciej raczkuje- mama czy córeczka; tańce, hulanki i inne swawole)- to najbardziej męcząca fizycznie część dnia... 10.00 Drugie śniadanie- opakowanie serka homo (to chyba 140 g) 10.15 Spacer 12.30-13 Powrót ze spaceru i obiadek (najczęściej to ok. 200 g zupki) 13.30-14.00 Drzemka Laury i chwila wytchnienia jej mamy (niestety, niestety- bardzo krótka) 14.00-16.00 Zabawa 16.00 Deser (np. jabłko, ostatnio poziomki) 16.15 Zabawa lub drugi spacer, albo i jedno i drugie 19.30 Kąpiel (to najlepsza zabawa w ciągu całego dnia!) 20.00 240 ml kaszki z mlekiem i odkładamy dziewczynkę do łóżeczka, gdzie się bawi sama ok. 21-21.30 zasypia W nocy już nie wstaje, czasem się tylko na chwilę budzi spragniona, ale wypije kilka łyczków wody i znów zasypia. Nie napisałam wcześniej, że w ciągu dnia wypija zwykle 130 ml soku i ostatnio (przy upałach) ze dwa razy tyle wody Odpowiedz Link Zgłoś