Dodaj do ulubionych

rozkład dnia na 8 m-cy

28.06.05, 14:00
dziewczyny, pomocy, chcę wprowadzić mojej 8 miesięcznej córci stały plan dnia,
bo teraz jest codziennie inaczej, proszę napiszcie mi rozkład dnia dla 8
miesięczniaka,bo ja się gubię w tym wszystkim,
dzięki pa...
Obserwuj wątek
    • supermama1981 Re: rozkład dnia na 8 m-cy 28.06.05, 15:33
      up
    • niya Re: rozkład dnia na 8 m-cy 28.06.05, 16:34
      na początku powiem że masz fajny nick i prześliczną córeczkę smile
      nasz rozkład dnia to
      6.00 pobudka
      6.00-8.00 zabawa
      8.00 śniadanko i drzemka
      9.00 spacerek (przed upałami)
      11.00 zabawa
      12.00 obiad i drzemka
      14.00 spacer (jak nie ma dużych upałów)
      16.oo podwieczorek
      do 18.00 zabawa
      18.00 krótki spacerek przed snem
      19.oo kąpiel
      20.00 kolacja i ok 20.40 do snu
      śpi cała noc smile
      i na szczęście harmonogramu trzymamy się obie
      pozdrawiam i spróbuj wyznaczyć dziecku godziny jedzenia i godziny snu oraz
      kąpieli a potem wg uznania albo spacer albo zabawa smile
      po kilku dniach obie przywykniecie smile
      tak jest łatwiej ty wiesz o której bedziesz mieć chwile spokoju bo dzidzi bedzie
      spać a kiedy nic nie planować bo zabawiać trzeba, powodzenia
      • koko8 do niya 28.06.05, 16:45
        czy twoje dziecie je 4 razy dziennie? jezeli tak, to jakie ilosci zjada?
        pozdr
        • niya Re: do niya 28.06.05, 17:31
          8.00 220 ml mleka z kaszką
          12.00 zazwyczaj 260 g zupy
          16.00 znów mleko z kaszką
          20.00 ulubiona kaszka 220 ml kaszki mleczno-ryżowej z bananami lub owocami
          leśnymi (robie na mleku modyfikowanym)
          ja stosuje metodę książkową "Uśnij wreszcie"
          nie wierzyłam, że dziecko mi prześpi całą noc bez jedzenia a jednak widać
          wcześniej się budziło bardziej z przyzwyczajenia niż z głodu a ja od razu butle
          podawałam, ale z tym już koniec, mała bez problemów wytrzymuje do 8.00.
          Oczywiście między posiłkami podaję soczki, herbatka, chrupki kukurydziane lub
          biszkopciki smilepozdrawiam
        • agrest9 Re: do niya 28.06.05, 22:59
          powiedz prosze jak odzwyczajałaś w nocy od jedzenia? nie dawałaś nic wody też
          nie?.Jak to wygladało w twoim przypadku?
          • niya Re: do niya 29.06.05, 09:00
            widzisz moja córka ma już 8 miesięcy i tak do 7 miesiąca wstawała przynajmniej
            raz w nocy wiec ją karmiłam bo byłam przekonana, ,ze jest głodna i zaraz potem
            zasypiała, ale jakieś dwa tygodnie temu jak sie obudziła nie dałam jej mleka
            (choc miałam przygotowane w rezerwie ) tylko zaczęłam głaskać po policzku
            (działa na nią usypiająco) i zasnęła więc stwierdziłam ,ze wcale nie budziła sie
            na jedzenie tylko po prostu z przyzwyczajenia , w ciągu następnych nocy było to
            samo , pobudka, głaskanie i sen. Od tygodnia już mi w ogóle nie wstaje smile.
            Spróbuj nie karmić od razu dziecka może wcale nie jest głodne tylko sie
            przyzwyczaiło do wstawania na posiłek? Nie dawaj mleka ( choć lepiej miej w
            pogotowiu) tylko staraj się uśpić (każda z nas ma swoje metody) i wtedy
            zobaczysz po co dziecko sie budzi w nocy, czasami tez się tak zdarza, że dziecko
            przebudza się ale po kilku minutach samo zasypia smile pozdrawiam i życzę powodzenia smile
    • supermama1981 Re: rozkład dnia na 8 m-cy 28.06.05, 22:41
      dzięki za miłe słowa, dziewczyny mam taki problem, że ,moja mała budzi się
      różnie, raz o 9,30 a raz o 6,00 i to jest męczące, stąd te "różnice czasowe"
      wprowadzają nam różne pory snu, narazie co udało mi się wykonać to kąpiel o 20
      potem cycuś 10 mniut zabawy i metoda "uśnij wreszcie" którą wprowadzamy już 5
      dzień, bo Paulinka nadal płacze już na sam widok łóżeczka, dzięki za
      podpowiedzi, postaram się wprowadzić najpierw stałe pory posiłków, mam nadzieję
      że wszystko się unormuje. Jeszcze raz dzięki, pa.
    • duramgama Re: rozkład dnia na 8 m-cy 28.06.05, 22:58
      Hej,
      u nas wszystko się bardzo długo regulowało. Próbowałam ustalać stałe godziny
      posiłków i snu, ale było jeszcze gorzej. Mała kaprysiła i była potwornie
      marudna, bo nie mogłyśmy się zestroić. W końcu sobie klasycznie odpuściłam, choć
      zapisywałam kiedy mniej wiecej spi i je. Potem zerknęłam na notatki i wyszło, że
      potrzebuje mniej więcej 3 godziny spanka w dzień (liczy się ilość a nie dokładna
      pora drzemek), a je...he he...jak chce i tego do tej pory zmienić nie umiem. Ale
      kiedy przestałam mieć "spinkę", mała stała się dużo spokojniejsza i sama się
      troszkę "podregulowała".
      Jako że odżywia się głównie moim mlekiem (raz dziennie zupka +owocki) - dostaje
      cyca własciwie nadal na żądanie. Czasami tylko popije (soczki i woda nie
      specjalnie jej wchodzą), czasem solidnie podje, ale przerwy nie są dłuższe niż
      2-3 godziny. Taki cycusiolubny typ i nie zamierzam jej ani ograniczać ani tym
      bardziej - odmawiać
      Ponadto - usypia przy piersi. Wszystko wspaniale postawione na głowiesmile
      Do niedawna budziła się o róznych godzinach i potem trudno było przewidzieć co o
      której zechce robić. Niechcący (ze zmęczenia raczej) wprowdziłam pewien rytuał:
      kiedy mała budzi się około 5 rano, biorę ją do naszego łóżka, gdzie karmię na
      leżąco, a ona sobie usypia i śpi do ok.7-7.30.
      Potem ok.8.00 cycuś, ok.10 - spanko (godzinka, czasem nawet dwie). Potem znów
      cycuś (tych cycusiów mnóstwo więc nawet wymieniac nie będę), spacer, zabawa,
      obiadek słoiczkowy, około 15-16 drzemka 30-40minut (jesli dzieje się coś
      frapującego potrafi wytrzymać do 17, ale te pół godzinki po południu jest
      obowiązkowe). Potem zabawa, wieczorny krótki spacerek z Tatą i około 20 kapiel.
      Czasem idzie spać od razu po kapieli, czasem dopiero bliżej 21 (zazwyczaj z
      cycem, ale zdarza się jej coraz częściej zasnąć samodzielnie, bez stosowania
      "metod" i płaczu).
      A w nocy potrafi "cyckać" nawet 5-6 razy w ramach sprawdzianu "gdzie jest mama".
      Przywykłamsmile
      A o 5 rano myk do naszego łóżeczka i dzień zaczyna się od nowa...

Cóż bym Ci poradziła mądrego... Nic na siłę - to jest pewne. Obserwuj, zapisuj i
      sama dostrzeżesz w jej zachowaniu jakiś rytm. Ważne są nie tyle konkretne
      godziny co odstępy między czynnościami (np.wiem, że moja mała robi sie śpiąca
      ok. 3 godziny po porannym przebudzeniu).
      Mam tez przykład dziecka (syn brata-roczniaczek), który nigdy nie spał ani tym
      bardziej nie jadł regularnie choć bratowa próbowała wszystkiego. Taki typek.
      Jedynie godzinę snu dało się ustalić. Zasypia o 21, ale cała reszta to
      codziennie zagadka.
      Życzę powodzenia!
    • nataliamackowiak Re: rozkład dnia na 8 m-cy 29.06.05, 07:02
      Ja od niedawna poukładałam nam plan dnia. Oliwka ma 8,5 miesiąca.:
      5-6 pobudka, pierś
      8-kaszka 230 ml Sinlac
      9-10.30 spanie
      12-zupka Gerber 1i1/3 słoiczka
      13.30-15-spanie
      16-pierś
      19-kaszka 230ml Sinlac
      19.30-kapiel
      20-spanko nocne(nie budzi się już w nocy)

Gdzies tam po drodze idziemy na dwór, dostaje 3 razy dziennie po ok.100 ml
      picia, raz deserek 1/2 słoiczka Gerber.
      Cały dzien Oliwka sobie ładnie raczkuje po domu, bawi się, itp.
      Nataliasmile
    • gawronka1 Re: rozkład dnia na 8 m-cy 29.06.05, 09:07
      Moja córka ma 9 miesięcy, ale już od ok. 2 miesięcy ma podobny rozkład dnia.
      Wcześniej było różnie, zwłaszcza z porą wstawania (czasem to była 5 rano, a
      czasem dopiero 8), ale przez dwa tygodnie mąż codziennie rano musiał zawozić
      małą do babci i w związku z tym pobudka była o 6.30- i tak się przyzwyczaiła.
      To nam wyregulowało cały dzień. Oczywiście wszystkie podane godziny są jedynie
      orientacyjne, np. nie je codziennie obiadu punktualnie o 13 wink

6.30 Pobudka i 180 ml mleka
      7.00 Zaczynamy poranne szaleństwa (wszystkie możliwe fizyczne zabawy, np. kto
      szybciej raczkuje- mama czy córeczka; tańce, hulanki i inne swawole)- to
      najbardziej męcząca fizycznie część dnia...
      10.00 Drugie śniadanie- opakowanie serka homo (to chyba 140 g)
      10.15 Spacer
      12.30-13 Powrót ze spaceru i obiadek (najczęściej to ok. 200 g zupki)
      13.30-14.00 Drzemka Laury i chwila wytchnienia jej mamy wink (niestety,
      niestety- bardzo krótka)
      14.00-16.00 Zabawa
      16.00 Deser (np. jabłko, ostatnio poziomki)
      16.15 Zabawa lub drugi spacer, albo i jedno i drugie
      19.30 Kąpiel (to najlepsza zabawa w ciągu całego dnia!)
      20.00 240 ml kaszki z mlekiem i odkładamy dziewczynkę do łóżeczka, gdzie się
      bawi sama
      ok. 21-21.30 zasypia

W nocy już nie wstaje, czasem się tylko na chwilę budzi spragniona, ale wypije
      kilka łyczków wody i znów zasypia. Nie napisałam wcześniej, że w ciągu dnia
      wypija zwykle 130 ml soku i ostatnio (przy upałach) ze dwa razy tyle wody

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka