Dodaj do ulubionych

ułożenie noworodka - główka na bok

29.06.05, 08:44
Witam wszystkie mamay i ich maluchów. Zastanawia mnie czy nie popełniam błędu
przy układaniu noworodka. Kubus ma 16 dni i zawsze do jedzenia -a karmię
piersia i do spania układałam go na bok (zeby mu sie nie ulewało). Raz na
jedną stronę go układam raz na drugą. Sam potrafi sie juz połozyc na wznak a
główkę dalej podczas snu kładzie na bok. Teraz jak próbuje położyc go na
wznak i zeby trzymał główkę prosto, to sie nie da. Chwile tak polezy ale
zaraz sam główke kładzie na bok. Czy noworodki tak mają, czy to ja popełniłam
błąd ze zawsze kładłam go na bok. JAk tak to co teraz moge zrobić??? Dzieki
za odpowiedz.
pozdrawiam wszystkich
Obserwuj wątek
    • rybalon1 Re: ułożenie noworodka - główka na bok 29.06.05, 09:28
      nie popełniesz błędu - noworodki tak mają .... kładz na boczek lub na wznak na
      zmiane, pozdr
    • truskaweczka12 Re: ułożenie noworodka - główka na bok 29.06.05, 09:31
      Jest ok. Mój mały (2,5tyg.) też położony na wznak nie utrzyma długo główki
      prosto - zaraz mu ucieka na lewo albo prawo. Dlatego też karmię go zawsze na
      boczku i wtedy raz śpi z główką na lewo a raz na prawo.
    • dorotaextra Re: ułożenie noworodka - główka na bok 29.06.05, 09:33
      to jest naturalny układ ciałą dziecka mój małay zawsze spała na jednym tzn.
      lewym boku aż mu sie główka splaszczyła z jednej strony a teraz śpi tylko na
      brzuchu chpoociaż jeszczze 3 tyg. temu wcale nie lubił takiej pozycji!
      najlepiej właśnie jak go układasz na boku to jest bardzo bezpieczna pozycja
      właśnie w razie ulewania, ale jeszcze 2 tyg. a już sam będzie przekręcał główkę
      • algadak Re: ułożenie noworodka - główka na bok 29.06.05, 12:02
        u nas też tak było, pilnuj tylko żeby nie spał zawsze na jednej stronie bo
        będzie miał płaską główkę. ja musiałam córce podkładac pieluchę żeby ją
        przyblokowac bo zawsze dawała głowę na jeden bok.teraz śpi w różnych pozycjach
        ( 4,5 mies.) pilnuj tego bo można doprpwadzic do osłabienia mięśni z jednej
        strony, ale noworodkiżadko śpią na wznak z głową na wprost. pozdrawiam
    • pulpcik Re: ułożenie noworodka - główka na bok 29.06.05, 12:42
      dziewczyny, a Wy spicie na wznak z głowa na wprost, czyli jak rozumiem "patrząc" w sufit?
      chyba nie, bo tak sie nie da smile
      na czuwaniu mozna głowe prosto trzymać, ale jak się spi to normalne, że opada na którys bok, tym bardziej jak sie spi bez poduchy.
      a małego Adasia zawsze kładłam na boczku do spania, teraz układa sie jak sam chce - czyli zwykle na wznak z główka w bok, a czasem na boku.
      a główke ma bardzo kształtną smile
    • emama24 Dzieki 29.06.05, 16:26
      Dzieki za odpowiedzi, wiem, ze niektórym sie mogą wydawac głupie takie problemy
      jak ten który poruszyłam, ale ja jestem młodą mamą i bardzo niedoświadczoną.
      Fajnie ze sa osoby takie jak Wy, które odpowiadaja na takie posty
      • viviene12 Re: Dzieki 29.06.05, 16:36
        to nie sa bynajmniej blahe problemy! Wiele dzieci spi na wznak z glowa odwrocona
        na bok i o ile to zupelnie normalne, to trzeba uwazac, zeby nie byly to zawsze
        ta sama strona! Czyli sprobowac przestawiac z tej preferowanej na druga, inaczej
        moze dojsc do asymetrii. Najbardziej zalecana pozycja jest na wznak, potem na
        boku - jesli tendencja do ulewania. Pozycja na brzuchu jest w niemczech tabu -
        uwazana za najbardziej z niebezpiecznych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka