Dodaj do ulubionych

bialy nalot na jezyczku

16.07.05, 19:46
dziewczyny, mam do Was pytanie - mojemu synkowi (ma 8 dni) bardzo czesto sie
ulewa po jedzeniu, od wczoraj zauwazylam bialy nalot na jezyczku i wewnatrz
ust - czy to pozostalosc po mleczku? Mam nadzieje, ze to nie plesniawki - jak
je rozpoznac?
Dziekuje za informcje.
M&M
Obserwuj wątek
    • mmala6 Re: bialy nalot na jezyczku 16.07.05, 20:30
      jak mleko, to powinno zejsc jakis czas po jedzeniu, sprobuj wytrzec palcem ale
      bardzo delikatnie w razie gdyby to jednak byly plesniawki.No a plesniawki sie
      nie scieraja tak latwo i jak dziecko ma ten nalot caly czas to pewnie
      plesniawka.Choc powiem szczerze ze nie spotkalam sie z plesniawkami u takich
      maluszkow.Wystepuja zazwczaj u dzieci paromiesiecznych, ktore wszystko pakuja do
      buzi.
      No ale moze to mleczkosmile)
      • barbi1 Re: bialy nalot na jezyczku 16.07.05, 20:33
        U mojej dziewczynki przez długi czas utrzymywał się taki nalot po zjedzeniu mleka, tzn. miała tak przez parę dni. Nie były to pleśniawki. Samo minęło po pewnym czasie.
      • olencia Re: bialy nalot na jezyczku 17.07.05, 08:56
        u nas tez tak bylo od poczatku, po miesiacu osad byl dalej i lekarka przepisala
        nystatyne i aftin ale to nie pomagalo i tak lekarka przepisaywala i
        przepisywala te laekarstwa. my po pierwszej nieudanej probie usuniecia osadu
        dalismy sobie spokoj a jak kubuz zaczal wkladac sobie paluszki do buzi to sobie
        wszystko sam wyczyscilsmile
    • asia9946 Re: bialy nalot na jezyczku 16.07.05, 21:17
      moj syn od paru dni wklada rece do buzi, wlasciwie nie mozna mu ich wyjac, od
      tego czasu tez ma ciagle bialy nalot na jezyku, podejrzewam plesniawke (jej
      poczatek), bo wczesniej mial bialy jezyk, ale po jakim czasie to zchodzilo,
      teraz nie
      pozdrawiam J.
      • ade1 Re: bialy nalot na jezyczku 16.07.05, 22:02
        moja 6 tygodniowa coreczka tez tak ma w miedzyczasie bylysmy 10 dni w szpitalu
        i tez tak miala wiec lekarz zalecil smarowanie codziennie piochtanina ( takie
        fioletowe) ona tam brala antybiotyk wiec mowi ze to takie grzybiczne sprawy,
        ale pomimo smarowania ma taki nalot codziennie wiec juz nie smaruje i mam
        nadzieje ze nic sie nie dzieje, a plesniawka to sa chbya taki male punkciki
        biale i jak sie zedrze to moze krwawic
    • mmala6 Re: bialy nalot na jezyczku 17.07.05, 20:32
      oj, krwawi i bolisad jak walczycie bezskutecznie z plesniawkami, to polecam
      babcinny sposob-potraktowac plesniawki moczem dziecka.Schodzi i nie
      powracasmileWybrobowane na Matku i innych forumowych dzieciach-poszukajcie w archiwum.
      • kasiulka751 GRZYBICA- UWAGA !!!! 17.07.05, 21:39
        wITAM
        Nalegam na zajrzenie na stronę Alergie tam Sigvaris szystkich uczula na sprawy
        pasożytów czyli m. in. grzybów, kore po jakimś czasie mogą robić spustoszenie.
        U nas tak było, a zaczęło się od antybiotyku i pleśniawek+nalotu-potem chyba
        grzyb zaatakował już niżej czyli ukl. pokarmowy i doszły straszne zatwardzenia-
        dziś już kilka miesięcy po pleśniawkach nadal walczymy z tą cholerną grzybicą
        za pomocą leków homeopat. i przede wszystkim dobrych bakteri typu: Lacidofil.
        Zróbcie posiew z kału w kier. grzybów u mnie koszt. 18 zł i wyszła Candida
        albicans. Zacznij od Lacidofilu raz dziennie wysyp ampułkę do mleka lub płynu.
        I nie zlekceważ zwykłych pleśniawek, bo u dziewczyn z Alerii tak się zaczeło a
        dziś ich dzieci mają alergie i nagłe olśnienie-wiele z nich ma pasożyty a nie
        poważne alergie.
        pozdrawiam
    • sylwiaa7 Re: bialy nalot na jezyczku 18.07.05, 18:03
      Witam
      Mój mały też miał biały jezyczek, jak miał zaledwie kilka dni, walczyłam z tym
      byłam u lekarza, ta powiedziała mi ze to nie są pleśniawki tylko biały nalot od
      mleka i żeby to tak zostawić, po dwóch lub tzrech miesiacach wypróbowałam
      babciny sposób i poskutkowało, tzn włożyłam do pieluszki mały skrawek pieluchy
      tetrowej gdy nasiusiał wytarłam języczek, wszytko zeszło a mały nawet nie
      zajęknął, nawet śmiał sie z tego, życzę powodzenia to naprawdę działa
    • weronikarb Re: bialy nalot na jezyczku 19.07.05, 09:29
      Od dnia przyjscia ze szpitala (czyli maly mial wtedy 9 dni) przed lub zaraz po
      czyscilam mu buzke jego zasikana tetrowa pieluszka. Tak do 9 m-ca -
      niewiedzialam co to plesniawka czy bialy jezyk.
      Polecam sprawdzone w mojej rodzinie (ja i brat - a mama znowu wie od swojej
      mamy itd.) i w rodzinie meza (maz i jego 3 bracia - tesciowa wie od swojej mamy
      itd...)
      Ja zaniechalam na wczasach jak maly dostal trzydniowki i do dzis nie moge sobie
      tego wybaczyc - maly wtedy dostal takich plesniawek ze spadl na wadze ok 2 kg -
      nie mogl nic jesc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka