Dodaj do ulubionych

czerwony srom

09.08.05, 22:25
Do mam dziewczynek. Myjecie wargi sromowe? Gdzieś czytałam, że nie trzeba i
nie myłam, zaglądam kilka dni temu (Ela wiek 2 mies. ma tłustą psipsioszkę i
nie ma ich na wierzchu), a tam taki biały serek i czerwony srom. Pokazałam to
lekarce przy szczepieniu, za bardzo nie wiedziała co z tym zrobić, razem
ustaliłyśmy, że może przemywać Tantum Rosa. Minęło kilka dni i nie wiele to
daje. A jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • anka1 Re: czerwony srom 10.08.05, 08:52
      lekaraka nie wie co z tym robic ? zmien lekarza. myc trzeba koniecznie. na
      tantum rosa to chyba za wczesnie. lepiej sprobuj wywaru rumianku albo kory
      debu. i wietrz malutkiej pupke jak najczesciej.
      • anka1 Re: czerwony srom 10.08.05, 08:53
        ps. mialo byc : lekarka. chi chi smile
        • brogla Re: czerwony srom 10.08.05, 10:21
          My przemywamy parafiną. Tak nam poradziłą położna. Rumianek moze być. Mozesz
          jeszcze spróbować woda sterylną. Na Tantum Roseto raczej za wcześniej. A jk sa
          osparzone to nam lekarka kazała smarowaćClotrimazolem. Najlepeij zrób badanie
          moczu na posiew. Wtedy moze wszystko sie wyjasni
    • abiedrzycka Re: czerwony srom 10.08.05, 10:10
      ogólna opinia lekarzy jest taka, że wargi sromowe mniejsze oczyszczaja się same
      i nie ma potrzeby ich myć, ale... ja i tak myłam - przegotowaną wodą, albo
      rumiankiem. z tym, że trzeba pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy: u
      dziewczynek bardzo łatwo jest doprowadzić do zapalenia cewki moczowej, dlatego
      myć trzeba jednym ruchem - z góry na dół - za pomocą np gazika namoczonego
      wodą. Po takim przemyciu - jeżeli nie udało się oczyścić sromu, można to zrobić
      jeszcze raz, ale uwaga: trzeba zmienić gazik. amiętaj: jeden "ruch" z góry na
      dół i zmieniamy gazik. Do posmarowania możesz użyć Sudokremu, bepanthenolu,
      Clotrimazolu (ten ostatni przypisuje lekarz jeżeli jest podejrzenie infekcji
      bakteryjnej). I jeszcze jedno: jeżeli używasz kremu, to nie używaj już pudrów,
      czy zasypek. Pozdrawiam. Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka