Dodaj do ulubionych

niekapek aventu

12.08.05, 20:33
Czy dziecku które ma 6 m-cy i do tej pory piło tylko z piersi, mogę dać pić
od razu z niekapka (kupiłam taki miękki)? Zamiast uczyć pić z butelki przez
smoczek może lepiej od razu nauczyć pić z niekapka?? Może któraś mama ma
takie doświadczenia?

Pozdrawiam

Witka z Natalkąsmile
Obserwuj wątek
    • michalina7 Re: niekapek aventu 12.08.05, 20:54
      Gdy wracałam do pracy musiałam mojego Maluszka nauczyć picia z butelki. Łukasz
      miał wtedy 5 miesięcy. Na początku odmawiał zwykłych smoczków, a niekapki
      traktował jako gryzaczki. Bardzo szybko jednak pojął na czym polega sztuka
      picia przez niekapki i smoczki. Przez niekapki czasami się krztusi pomimo tego,
      że zamontowałam ustnik dla dzieci od 3-go miesiąca życia - ma mniejsze dziurki
      ( Mały ma 7 miesięcy), ale pije dzielnie. Z tym krztuszeniem to chyba jednak
      moja wina. Przez smoczek płynie mniej herbatki, przez niekapek więcej, a
      dziecko nie potrafi zapamiętać tej zależności no i jak tak porządnie zaciągnie
      przez niekapek to wyleci więcej płynu niż Mały sie spodziewa. Mam nadzieję, ze
      problem krztuszenia zniknie gdy zacznę stosować tylko i wyłącznie niekapki .
    • fiorki1 Re: niekapek aventu 12.08.05, 21:05
      Moją Matyldę od razu uczyłam pić z niekapka, bo uważam, ze butelki ze smoczkami
      nie są zbyt zdrowe. Na początku gryzła i nie chciała pić (miała 7 m-cy).
      Ponieważ wcześniej karmiłam tylko piersią nie znała nic innego. Po kilku
      próbach dałam jej butelkę tylko dlatego, zeby choć raz zassała i poczuła, że
      też może lecieć. I podziałało. Już nie gryzła niekapka, tylko powoli zaczynała
      ciągnąć.
      • witka55 Re: niekapek aventu 12.08.05, 21:11
        Właśnie troszkę obawiam się tego krztuszenia sad Czy dziecko może się tak mocno
        zakrztusić, że się udusi??? Wiem, że brzmi to strasznie, ale sama
        eksperymentowałam pijąc z niekapka i ze smoczka i z tego niekapka leci
        mocniej sad.

Pozdrowionka

Witka
        • myszbo Re: niekapek aventu 12.08.05, 22:02

Hej
          Ja też stawiam na niekapek. Moja mała też przeskoczyła od razu z piersi na niekapek w 7 m-cu i do tej pory jest nim zachwycona. Na początku smarowałam niekapek sokiem, troszkę sama zasysałam, żeby sok był w samym ustniku i wtedy czuła,że jak troszkę popracuje to coś poleci. Trwało to kilka dni. Na prawdę polecam

Bożena
    • witka55 Re: niekapek aventu 12.08.05, 21:33
      I jeszcze jedno pytanko do mam stosujących tylko niekapki. Jak rozwiązujecie
      problem dawania kaszki, mleka w butelce? Czy przez niekapek też można dawać
      mleko, a co z kaszką??

Pozdrawiam

witka
      • myszbo Re: niekapek aventu 12.08.05, 22:06

Mleko zaczne podawac dopiero teraz (kończy rok-akcja odstawiania od piersisad i mam zamiar podawać właśnie z niekapka.Wiem, że jest to mozliwe, bo znam dziecko, które tak sobie właśnie popija mleczko.Kaszki podaję tylko na gęsto.Nie bardzo podobają mi się te kaszki przez butelkę...uważam, że tylu kalorii moja mała nie potrzebuje

Bożena

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka