Dodaj do ulubionych

powrót do pracy

09.12.15, 12:11
Za miesiąc wracam do pracy, musze zostawić 7,5 miesięczne wówczas dziecko. Obecnie karmię córkę piersią, od około 3 tygodni daję jej kaszę z owocami ugotowaną na wodzie i zupki z warzywami i mięsem. Zupki je bardzo chętnie, z kasz tylko jaglaną, czasem spróbuje manny. Problem jest w tym, że córka nie chce pić nic z butelki, z kubka niekapka nie umie i nie chce nawet próbować, nie chce żadnych kaszek, nawet tych ryżowych zrobionych na moim mleku, którego zapasy już częściowo porobiłam. Ząbków na razie nie ma i gdy natrafi na jakiś kawałeczek ma odruch wymiotny. Po powrocie do pracy zamierzam rano i w nocy karmić ją piersią, w obiad zupa, ale jakie dawać jej inne posiłki? Poza domem będę nawet do 10 godzin. Miałam ambitne plany odciągania w pracy 2 razy mleko, ale teraz chce mi się płakać, bo te zapasy są po prostu nieprzydatne.
Obserwuj wątek
    • 2mamabartka Re: powrót do pracy 15.12.15, 15:29
      Zakładając, że nie będzie Cię 9-10 godzin max, to 3 posiłki powinny wystarczyć; 2 już masz - a na 3ci podałabym znów zupę - ale tylko warzywną, bez jajka, mięsa (moj 4-latek do tej pory tak je - w przedszkolu mają 2 "obiady" - zupa i drugie osobno);
      Szkoda, że nie chce pić mleka, ale jeśli będziesz dalej karmić na żądanie to mleka powinna mieć wystarczająco, a jakby co zawsze możesz podać jej jogurt naturalny - np. amarantusem ekspandowanym, stopniowo z płatkami zbożowymi, musli etc;
      No i z kubeczkiem próbuj dalej - może być zwykły kubek, albo doidy cup - u nas zadziałał, ja też już drugi egzemplarz mam taki, że mleko tylko bezpośrednio z "dystrybutora", w kubeczku ew. trochę wody przejdzie;
    • hinduska Re: powrót do pracy 26.01.16, 23:39
      przepraszam, podepnę sie pod temat, ja za 3 tygodnie mam wracać do pracy :( MOja będzie miała także 7,5 m-ca. Mleko modyfikowane próbuję podawać od poczatku stycznia, niestety z marnym skutkiem, próbowałam o różnych porach dnia, robiłam przerwy, nie próbowalam w nocy, boje się dziecko zdenerwować i rozwrzeszczeć, ale może to sposób. Choć ona w nocy ładnie budzi sie tylko raz, pije zpiersi i zasypia. od 3 tygodni dostaje warzywa na obiad, same, pojedyńcze poki co, kilka razy dostała kaszkę na śniadanie, w zasadzie był to kleik kukurydziany na mleku modyfikowanym, kilka razy dostała owoce. warzywa i owoce je bardzo ładnie, kleik tak sobie, butle wogóle. Też mam pracować około 8,5-9 godzin, pracuję nie daleko domu, mogłabym zawsze na przerwie podjechać i ją piersią nakarmić, ale nie wiem czy zawsze mi się uda. Plan jest taki, że dostanie pierś rano, potem kaszkę około 10, potem obiadek, tak około 13, ale co jej dawać do 17-18? owoce na podwieczorek? z kaszką czy same? z jogurtem? Muszę chyba kubeczek nabyć ii spóbować, może będzie mleko z kubka piła. jeśli się nie uda, zastanawia mnie czy ilość mleka będzie wystarczająca, jeśli dostanie pierś tylko wieczorem przed spaniem, o północy, raz wnocy i o 6-7 rano. Boję się też, że popsuje się jej spanie, bo zwykle przed położeniem dostaje pierś, choć nie zawsze. Podpowiedzcie jak wy byście ułozyły jadłospis takiego malucha, dziękuję.
      • 79gina Re: powrót do pracy 07.02.16, 12:33
        Ja również musiałam wrócić do pracy kiedy córka miała 5,5 miesiąca. Piła mleko modyfikowane Humana ale z kubeczka. Kaszki dawałam też Humana są np mleczna z owocami czy z płatkami owsianymi, to było podawane łyżeczką. Później obiadek czy gotowy czy ze słoiczka różnie bywało. zdarzały się deserki z serii tych gotowych albo w postaci owoca czy jogurt naturalny + owoc właśnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka