Dodaj do ulubionych

Od kiedy jazda samochodem?

22.08.05, 20:11
Witam, mój synek ma dwa tygodnie, urodził się sporawy 4300 kg,zastanawiam się
czy może już przebyć podróż samochodem ok. 100 km. - oczywiście w foteliku.
Co o tym sądzicie? Czy może takie maleństwo podróżować?
Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • kontoani Re: Od kiedy jazda samochodem? 22.08.05, 21:18
      no, jak musi to przejedzie smile Ułóż go tylko w foteliku tak, zeby jak najmniej
      wyginał mu sie kręgosłup (mozesz podłożyć pieluszkę pod pupe), koniecznie użyj
      wkładki dla noworodka zeby ustabilizować "latającą" główke, po godzinie jazdy
      zrób przerwę i pozwól z pół godzinki poleżeć dzidziulowi na płaskim podłożu (np
      w gondolce od wózka, sprawdz jak to jest w Twoim samochodzie - siedzenia nie
      zawsze są płaskie - np. nasze w Toyocie Corolli to istne góry i doliny!). Jakos
      przejedziesz, bo 100 km to nie tak daleko.
      Jesli jednak nie musisz wyjeżdzać, to nie jedź. Po co obciążać taki delikatny
      kręgosłupek?
    • mika_p Re: Od kiedy jazda samochodem? 22.08.05, 21:43
      Wiesz, są dzieci, które w trzeciej, czwartej dobie zycia takie odległości
      przebywają, jeśli mama rodziła kawałek drogi od miejsca zamieszkania.
      NIe demonizujmy, dziecko w brzuchu jest zwinięte w kulkę i w okresie
      noworodkowym dużo tej kulki pozostaje, pozycja w foteliku jest całkiem niezła.
      • ezagraj Re: Od kiedy jazda samochodem? 22.08.05, 21:53
        Moja córa jeździła od urodzenia a ja w ciąży tez z 5 tyś km zrobiłam i ja żyję
        i ona nieźle sie miewa, ama teraz 9 m-cy i byliśmy z nią i nad morzem i na
        mazurach (dodam że ja przez całą Polskę nad to morze musiałm przejechać).Odkąd
        skończyła 5 dni jeździłam z nią codziennie po 40 km bo miała problemy z
        brzuszkiem a moja koleżanka która pracuje na neonatologii mieszka 20 km od nas
        no to w dwie strony to 40km. Emilka uwielbia jazdę samochodem najpierw w
        foteliku- kołysce chicco 0-13kga teraz w następnym foteliku chicco vector 9-18
        kg. najważniejsze to to żeby fotelik był odpowiedni, zrób przerwę na krótki
        spacerek i jedzonko i w drogę. Zdrówka życzymy
        Pozdrawiam Edyta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka