Dodaj do ulubionych

nie chce jeść zupek

17.09.05, 19:24
Moja sześciomiesięczna córka za nic w świecie nie chce jeść zupek ze
słoiczka, zaciska dziąsła, pluje. Zupka jest w nosie, w oczach, w uszach,
tylko nie w buzi. Mleko pije bez problemów, herbatki dla niemowląt też,
czasem soczek marchewkowy, a zupki nie. Jak nauczyć ją jedzenia zupek? Nie
chcę, żeby miała jakieś niedobory, przecież musi już jeść coś oprócz mleka z
kaszką ( dodaję do niego musy owocowe).
Obserwuj wątek
    • ka-ja Re: nie chce jeść zupek 17.09.05, 20:59
      Mam ten sam problem,ale staram sie nie zmuszać ,codziennie daję łyżeczkę,dwie i
      mysle że powoli sie zacheci.....
      • mmarta132 Re: nie chce jeść zupek 17.09.05, 21:01
        tez mam taka nadzieję
        ja daje teraz pół słoiczka zupy do butli z mlekiem i odziwo zjada więc dochodze
        do wniosku że ona chyba nie chce jeść zupy z łyżeczki.
        Kilka dni tak podam i znowu spróbuje z łyżeczki może jak pozna smak zupy to w
        końcu polubi.
    • mamolivierka Re: nie chce jeść zupek 17.09.05, 22:13
      sad Mój syn 7m też nie chce jeść zupek. Najpierw próbowałam zabawiać, ale szybko
      nauczył się że nie warto się śmiać z mamy min bo zaraz łyżka obrzydliwej papki
      wyląduje mu w buzi. Przemycałam jedzenie w mleku, wypróbowałam wszystkie
      rodzaje słoiczków, gotowałam prawie wszystkie typy zupek i nic-żadna mu nie
      smakuje. Słyszałam o metodzie głodzenia: 20 min to czas na jedzenie-potem
      kuchnia na 3godz zamknięta. Chłopak mówi żebym nie zmuszała, a teściowa że
      trzeba dać coś innego. Podobno są syropki na apetyt. Nie chodzi tu o łyżeczkę
      bo tarte owoce lubi jeść łyżeczką. Na dodatek mało waży 7400 a ma 7m! Nie wiem
      co robić. Chętnie poczytam trochę rad smile
    • nataliamackowiak Re: nie chce jeść zupek 18.09.05, 08:08
      Wiem, że mamy jakos rozcieńczały zupki i dawały butelka na początku, wtedy
      dziecko może da się oszukac i wypije. Po drugie może za mała przerwa po mleku i
      jeszcze nie jest Twoje dziecko głodne? Tak 3-4 godziny powinno być przerwy.
      Albo dodaj do zupki owoc, np. jabłko-jesli lubi jabłko.
      Natalia
      • magda270519761 Re: nie chce jeść zupek 18.09.05, 11:25
        Ja właśnie tak daje od 3 dni , bo łyżeczką , to nie chciała wcale, a więc zupke
        od 6 m-ca (mazia)-całą-wlewam podgrzaną do butli , dolewam 60 ml wody i wsypuje
        2 miarki bebika 2 , mieszam i podaje smoczkiem trójprzepływowym aventu, wczoraj
        wypiła w 5 min. , a tą samą mieszanke łyżeczką nie chciała , a co ciekawe deser
        zjada cały łyżką i dobrze , trudno zrozumieć o co chodzi maluchom,ale ciekawa
        jestem co póżniej , bo przecież zupy od 7 m-ca mają kawałki, czyżbyśmy byli
        skazani na zupy tylko od 6 m-ca , no ale lepszy rydz niż nic , a może wy macie
        jakieś patenty na zupy podawane butelką.
        -Róża jest karmiona piersią , ale na szczęście umie pić z butli-
        • ka-ja Re: nie chce jeść zupek 18.09.05, 11:33
          A Kamil nie potrafi butlisad(,i cudujemy,dzisiaj to Go troche przegłodze.Ale on
          wszystko chce,jak widzi ,że niose mu zupke aż sie wyrywa ,skosztuje i....juz ma
          dosyć...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka