Dodaj do ulubionych

Mamy wegetarianki dajecie mięso niemowlaczkom?

22.09.05, 17:29
Czy wasze dzieci są na diecie wegetariańskiej? Moja córka ma 6,5 miesiąca na
razie jeszcze nie jadła mięsa. Do zupek dodaję żółtko, je też kaszkę i
desery. Zastanawiam się co dalej, może podawać jej mięso przynajmniej do
czasu, aż będzie mogła jeść warzywa strączkowe.
Proszę odpowiedzcie.
Iza
Obserwuj wątek
    • aliceparis Re: Mamy wegetarianki dajecie mięso niemowlaczkom 22.09.05, 17:40
      Ja mam zamiar dawac malej mieso jak tylko dorosnie do "miesnego" wieku. Na
      razie ma 3,5 mies., wiec jeszcze troche... Dla mnie wegetarianizm nie jest
      kwestia ideologii, wiec nie przeszkadza mi, ze inni jedza mieso. A mala jak
      dorosnie, to sobie sama zadecyduje.
    • e.kadziela Re: Mamy wegetarianki dajecie mięso niemowlaczkom 22.09.05, 18:26
      Hej,
      ja nie zamierzam podawać, ale przede mną jeszcze długa droga, bo Mała jutro
      kończy dopiero 6 tyg. Muszę pomyśleć jak je mądrze zastąpić smile) A potem niech
      sama sobie wybiera...
      U mnie problem będzie mniejszy, bo jestem jaroszem, więc w późniejszym czasie w
      grę wchodzą również rybki smile)
      pozdrawiam
      Ewa
      • eenia Re: Mamy wegetarianki dajecie mięso niemowlaczkom 22.09.05, 18:35
        Nie jest konieczne podawanie mięsa, soczewice czerwoną mozżna podawać bardzo
        wcześnie, miesiąc później zieloną (
        kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54930,2321797.html)
        polecam zaopatrzyć się w literaturę, jest tego kilka pozycji, szczególnie
        polecam Kłosińską "Zdrowa kuchnia dla dzieci". Mój synek ma juz 15 miesięcy i
        nidgy nie jadł mięsa, jest okazem zdrowia, rośnie jak na drożdżach, jak masz
        ochotę pogadać napisz na privasmile
    • smellson Re: Mamy wegetarianki dajecie mięso niemowlaczkom 22.09.05, 19:06
      ja na razie nie mam doświadczenia, bo rodzę dopiero za miesiąc ale nie wyobrażam
      sobie karmienia córci mięsem. Przyjaciele mają fantastyczną wegetariańską
      córeczkę, ma teraz 4 lata i w życiu mięsa nie jadła, rozwija się fantastycznie.
      Ja właśnie kupiłam na Allegro "Matka wegetarianka i jej dziecko", zobaczę co tam
      radzą. PZDR smile
    • iza805 Re: Mamy wegetarianki dajecie mięso niemowlaczkom 22.09.05, 21:22
      u mnie ten dylemat pojawi się niedłuo. Mój mąż je mięso więc to dodatkowy nigdy
      problem choć z drugiej strony słyszałam że maluchy które nnie jadły nigdy nie
      jadły mięsa mogą póżniej mieć problemy gdy przypadkiem coś zjedzą np na
      urodzinach kolegów przedszkolu w itp mam nadzieję że będę długo karmić piersią.
    • iza805 Re: Mamy wegetarianki dajecie mięso niemowlaczkom 22.09.05, 21:23
    • tuptus001 Re: Mamy wegetarianki dajecie mięso niemowlaczkom 22.09.05, 21:47
      Tak, będę dawać mojej córeczce dawać mięso, kiedy będzie miała odpowiedni wiek.
      Jeżeli kiedyś stwierdzi, że podobnie jak ja chce być wegetarianką to
      zaakceptuję to, jeżeli jej decyzja będzie odmienna - również.
      Wydaje mi się że kilkumiesięcznemu dziecku trudno tak ułozyć dietę aby
      zaspokajała zapotrzebowanie na wszystkie składniki, dorośli wegetarianie jedzą
      pełne ziarna, orzechy, całe mnóstwo warzyw, kilkumiesięczne dziecko odżywia się
      jednak nieco inaczejsmile
      • patee1 Re: Mamy wegetarianki dajecie mięso niemowlaczkom 22.09.05, 23:06
        Sluszna racja.
        Ja jestem pseudo-jaroszem (jadam nabial i ryby), ale nie zmierzam namawiac do
        tego mojej corki. Jesli bedzie chciala jesc mieso to bedzie jadla.
        Ja nie jem, bo nie umiem poradzic sobie z cierpieniem zwierzat, ale wiem, ze
        czlowiek to zwierze miedzy innymi miesozerne, wiec to co robie jest poniekat
        nienaturalne.
    • e.kadziela Re: Mamy wegetarianki dajecie mięso niemowlaczkom 23.09.05, 11:07
      Tak jak już pisałam wyżej, niemowlaczkowi nie będę podawała mięsa, ale bardziej
      mnie martwi co będzie potem - chodzi mi o wiek przedszkolny... Szukam jakichś
      informacji o przedszkolach wegetariańskich w Krakowie, ale jak na razie
      słyszałam tylko jednym - nie dość, że jest baaardzo daleko ode mnie, to jeszcze
      czynne w godz. 9.00-14.00, co kompletnie mnie nie urządza sad(
      Może któraś z Mam też jest z Krakowa i słyszała coś o takim przedszkolu w
      naszym pięknym mieście?
      pozdrawiam
      Ewa, mama Maji
      • eenia Re: Mamy wegetarianki dajecie mięso niemowlaczkom 23.09.05, 12:05
        Nie mam co prawda informacji o jakie pytasz, ale chcę Cię pocieszyć ze przez te
        kilka lat zanim Twoja pociecha nie dorośnie do przedszkola może sie baaaardzo
        dużo zmienić w kwesti przedszkoli, mogą powstać nowe itp, więc na razie sie nie
        martw, zaczniesz się martwić za te kilka lat, teraz tak sie wszystko szybko
        zmienia...
        • lilian_ka Re: Mamy wegetarianki dajecie mięso niemowlaczkom 23.09.05, 12:37
          Ja tez jestem wegetarianką i nie zamierzam podawać mięsa mojemu dziecku, ze
          względow nie tyle ideowych co zdrowotnych. Uwazam ze mieso zwierząt hodowlanych
          jest tak nafaszerowane hormonami, przyspieszaczami wzrostu i innymi toksynami,
          ze raczej by szkodzilo mojej kruszynce niż bylo zdrowe. Poza tym, dla osob
          mających wątpliwosci, wg opinii lekarza, do ktorej chodzi z maluszkiem moja
          znajoma, dziecku (każdemu) do 3. roku życia nie jest potrzebne do prawidlowego
          rozwoju mięso. A potem to juz moze jesc praktycznie wszystko to co dorośli
          wegetarianie.
          • izryn Re:Do lilin_ka 23.09.05, 12:53
            Czy ten lekarz do którego chodzi twoja znajoma jest może w Warszawie. Bo
            chętnie poszłabym z moim dzieckiem do lekarza, który nie będzie miał jednego
            słusznego podejścia do tematu jedzenia mięsa. A moje wahanie wynika głównie z
            tego, że ja jestem za niepodawaniem dziecku mięsa (głównie chodzi mi o względy
            zdrowotne) a mój mąż (wegetarianin) chce jednak dawać.
            Iza
            • lilian_ka Re:Do lilin_ka 23.09.05, 13:50
              Niestety, ona nie jest z W-wy. Ale wiem ze tutaj w Instytucie Matki i Dziecka na
              Kasprzaka jest poradnia dla dzieci wegetarianskich. Moze tam sie wybierz na
              konsultację.
    • lib Re: Mamy wegetarianki dajecie mięso niemowlaczkom 23.09.05, 15:43
      Ja też polecam IMiD, przyjmuje tam dr Klemarczyk, cudny facet. Zapisy pod nr
      327 73 73 w poniedzialki, czwartki i piatki w godz. 9-10. Mojemu synkowi doktor
      pieknie ustawil diete. lib
      • izryn Re: Mamy wegetarianki dajecie mięso niemowlaczkom 23.09.05, 16:17
        Dzięki za informacje.
        Iza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka