one9 26.09.05, 19:20 Proszę o pomoc! Synek ma 38.7 st. goraczki! Podałam Mu Apap w kroplach. Po jakim czasie powinna minąć tmp???? Kiedy podać czopka? (mam Eferalgan). Pomocy! Dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dwa_kotki Re: Zbijanie gorączki!!!! 26.09.05, 19:32 a ile on ma? jesli to noworodek to idz do lekarza moja mala tak miala i okazalo sie ze ma zakazenie drog moczowych i 2 tyg siedzialysmy w szpitalu . mozesz podac czopek z paracetamolu Odpowiedz Link Zgłoś
mamkube Re: Zbijanie gorączki!!!! 26.09.05, 21:18 Najlepiej czopek, ja daję pyralginę 1/3 czopka. I koniecznie zimne okłady na głowę, mokra ściereczka w ruch. Ale ostatnio u Kuby dałam nurofen w syrpie super działa, w połaczeniu z okładami około godzinki już było po. Ale pamiętaj to może być angina lub coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
kulka50 Re: Zbijanie gorączki!!!! 26.09.05, 21:24 najlepsze są syropki na bazie ibuprofenu - ibufen, nurofen szybko dzialają Julek miał ostatnio ponad 40 st (przy grypie jelitowej) i te leki dzialaly najszybciej mozna tez zrobic kąpiel w letniej wodzie - tez obniża temp (tylko nie za chlodnej, zeby nie bylo szoku termicznego, najlepiej wlozyc dziecko do cieplej wody i stopniowo ją ochladzac dolewając zimniejszej, az do uzyskania letniej) i najważniejsze - nie ubierac za ciepło i nie okrywać za ciepło (najczestrze błedy), przegrzane cialko nigdy nie pozbedzie sie gorączki Odpowiedz Link Zgłoś
kontoani Re: Zbijanie gorączki!!!! 27.09.05, 12:01 lepiej idźcie do lekarza, bo to spora goraczka jednak. No i pamiętaj nie mieszać składników w różnych lekach przeciwgorączkowych. Jak użyłaś Apapu (na bazie paracetamolu) to nie aplikuj za chwilę Ibufenu czy Nurofenu (na bazie ibuprofenu). Zdecyduj sie na jeden składnik aktywny i jego sie trzymaj. Mozesz np. podać Apap wymiennie z Panadolem, bo oba są na paracetamolu -> zresztą paracetamol jest najbezpieczniejszy (nawet mamy karmiące mogą go używać, innych p/bólowych nie) Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: Zbijanie gorączki!!!! 27.09.05, 12:23 najszybciej działa owinięcie łydek ręcznikami odciśniętymi z zimnej wody.Owija się dopóki łydki są ciepłe, oczywiście okład na czoło też przynośi ulgę.Przy b. wys. gorączce lepiej działa 1/3 czopka pyralginy. u nas poaracetamol działa po godzinie. Odpowiedz Link Zgłoś