Dodaj do ulubionych

Zbijanie gorączki!!!!

26.09.05, 19:20
Proszę o pomoc! Synek ma 38.7 st. goraczki! Podałam Mu Apap w kroplach. Po jakim czasie powinna minąć tmp???? Kiedy podać czopka? (mam Eferalgan). Pomocy! Dziekuję.
Obserwuj wątek
    • dwa_kotki Re: Zbijanie gorączki!!!! 26.09.05, 19:32
      a ile on ma? jesli to noworodek to idz do lekarza moja mala tak miala i okazalo
      sie ze ma zakazenie drog moczowych i 2 tyg siedzialysmy w szpitalu . mozesz
      podac czopek z paracetamolu
    • mamkube Re: Zbijanie gorączki!!!! 26.09.05, 21:18
      Najlepiej czopek, ja daję pyralginę 1/3 czopka. I koniecznie zimne okłady na
      głowę, mokra ściereczka w ruch. Ale ostatnio u Kuby dałam nurofen w syrpie
      super działa, w połaczeniu z okładami około godzinki już było po. Ale pamiętaj
      to może być angina lub coś innego.
    • kulka50 Re: Zbijanie gorączki!!!! 26.09.05, 21:24
      najlepsze są syropki na bazie ibuprofenu - ibufen, nurofen
      szybko dzialają
      Julek miał ostatnio ponad 40 st (przy grypie jelitowej) i te leki dzialaly
      najszybciej
      mozna tez zrobic kąpiel w letniej wodzie - tez obniża temp (tylko nie za
      chlodnej, zeby nie bylo szoku termicznego, najlepiej wlozyc dziecko do cieplej
      wody i stopniowo ją ochladzac dolewając zimniejszej, az do uzyskania letniej)

i najważniejsze - nie ubierac za ciepło i nie okrywać za ciepło (najczestrze
      błedy), przegrzane cialko nigdy nie pozbedzie sie gorączki
    • kontoani Re: Zbijanie gorączki!!!! 27.09.05, 12:01
      lepiej idźcie do lekarza, bo to spora goraczka jednak. No i pamiętaj nie mieszać
      składników w różnych lekach przeciwgorączkowych. Jak użyłaś Apapu (na bazie
      paracetamolu) to nie aplikuj za chwilę Ibufenu czy Nurofenu (na bazie
      ibuprofenu). Zdecyduj sie na jeden składnik aktywny i jego sie trzymaj. Mozesz
      np. podać Apap wymiennie z Panadolem, bo oba są na paracetamolu -> zresztą
      paracetamol jest najbezpieczniejszy (nawet mamy karmiące mogą go używać, innych
      p/bólowych nie)
    • 5_monika Re: Zbijanie gorączki!!!! 27.09.05, 12:23
      najszybciej działa owinięcie łydek ręcznikami odciśniętymi z zimnej wody.Owija
      się dopóki łydki są ciepłe, oczywiście okład na czoło też przynośi ulgę.Przy b.
      wys. gorączce lepiej działa 1/3 czopka pyralginy.
      u nas poaracetamol działa po godzinie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka