Dodaj do ulubionych

Sonda-karmienie-podsumowanie

03.10.05, 21:37
Zliczylam dzieci "forumowe", poniewaz matki miewaja czasem wiecej niz jedno
dziecko i nie zawsze oboje dzieci karmiono tak samo. Po podliczeniu okazalo
sie, ze sposrod 143 dzieci mam uczestniczacych w naszej sondzie az 110 bylo
karmionych piersia co najmniej 6 miesiecy, co stanowi 76.9%. Niezle, prawda?
Byc moze grupa nie byla reprezentatywna dla spoleczenstwa ( raczej dla tej
czesci, ktora ma dostep do netu), byc moze z roznych przyczyn mamy karmiace
butelka rzadziej zabieraly glos, ale i tak jestem podbudowana tym wynikiem.
Pozdrawiam, a za chwile moze oglosimy nowa sonde, tym razem spytam, kto
karmil jeszcze roczne dziecko, ale to w osobnym watku. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Sonda-karmienie-podsumowanie 03.10.05, 21:39
      aha, ale ta druga sonda bedzie na edziecku, bo na niemowlakach moze byc za malo
      mam rodcznych i starszych dzieci. Zapraszam!
    • driadea Re: Sonda-karmienie-podsumowanie 03.10.05, 21:41
      A potem sonda o półtoraroczniakach, dwulatkach i więcej? smile
      • mruwa9 Re: Sonda-karmienie-podsumowanie 03.10.05, 21:54
        nie...obiecuje, ze to ostatnie pytanie.. chyba, ze taka bedzie wola, to
        zatrzymamy sie na karmieniu maturzystow? big_grinD
        • driadea Re: Sonda-karmienie-podsumowanie 03.10.05, 21:55
          smile
    • karolina10000 Re: Sonda-karmienie-podsumowanie 04.10.05, 08:41
      Ale co z tego wynika?Że jest terror laktacyjny czy nie?Wg Ciebie?
      • mruwa9 Re: Sonda-karmienie-podsumowanie 04.10.05, 09:01
        z tego wynika, ze 76.9% dzieci mam, ktore wziely udzial w sondzie bylo
        karmionych piersia minimum 6 miesiecy. tylko tyle. Jestem ciekawa, jak te
        wyniki ksztaltowalyby sie, gdyby to pytanie zadac reprezentatywnej grupie
        kobiet, z uwzglednieniem tych odcietych od internetu, z roznym poziomem
        wyksztalcenia, roznym miejscem zamieszkania, itd. Pisalam, ze nie udowadniam
        zadnej tezy.Swoja droga jestem ciekawa, jak wyniki wygladalyby w roznych
        grupach, np. kobiet z wyzszym wyksztalceniem i wyksztalceniem podstawowym i
        zawodowym (obilo mi sie o uszy, ze kobiety lepiej wyksztalcone karmia dluzej,
        ale nie mam przed soba wynikow taich badan, jesli ktos ma dostep do takich
        zrodel, to poprosze). Jestem tez ciekawa, jak bardzo nastawienie szpitali
        polozniczych i ich ewentualne wsparcie mlodych mam wplywa na czas karmienia
        piersia. tyle.
        • orgovana Re: hmm 04.10.05, 09:38
          Tak sie zastanawiam co ma wspolnego wyksztalcenie i karmienie? no moze tylko
          tyle ze taka mama musi wrocic wczesniej do poracy i jednak przejsc na butelke?
          Po drugie przez "terror" laktacyjny o malo nie zaglodzilam swoje dziecko
          dlatego ze okazalo sie ze mam za malo mleka i chocbym sie zarznela wieciej z
          siebie nie wycisne, mala nie przybrala tak jak powinna a madra lekarka wreszcie
          mnie uswiadomila ze czesc kobiet tak ma i stworzona do karmienia nie jest, wiec
          czy badania takie sa miarodajne z uwagi na to ze niektore mamuski po prostu
          chca a nie moga? tak trudno to zrozumiec?
          • karolina10000 Re: hmm 04.10.05, 11:07
            Ile mam, tyle różnych sytuacji.
            Sa mamy, które chcą i karmią, chcą i nie mogą,nie chcą i nie karmią,nie chcą
            ale się zmuszają, bo "to jedyny i najlepszy sposób..."winksą też dzieci-
            alergicy, których mamy musiałayby jeść tylko gotowane mieso i warzywa jak moja
            kuzynka(na szczęście rozsądek u niej wygrał i juz odstawiła, może jeść
            wszystko, a jej dziecko zaczęło lepiej przybierać)
            Moim zdaniem, zagadnienie jest zbyt złożone, by za miarodajne uznać odp. TAK/NIE
        • mama_kotula Re: Sonda-karmienie-podsumowanie 04.10.05, 11:53
          Co do nastawienia szpitali: w teorii świetnie, cud-miód, nagonka na matki,
          które chcą karmić sztucznie, zaś praktyka pozostawia wiele do życzenia.
          Po drugiej cesarce po prostu przyniesiono mi dziecię i nakazano nakarmić. Nikt
          nie spytał, czy potrafię, czy karmiłam poprzednie dziecko. Wszelkie pytania
          pozostawały bez odpowiedzi konkretnej, położne wręczały super broszurki i tyle.
          Dziewczyna leżąca ze mną na sali miała problem z przystawieniem dziecka,
          młodziak cmokał i cmokał, no i sie nie najadał. Zalecono dokarmianie butlą! A
          potem położna zasugerowała mi, żebym pokazała koleżance jak się dziecko
          przystawia. czyli żebym odwalała jej robotę.
          • misiabella Re: Sonda-karmienie-podsumowanie 04.10.05, 11:56
            Znowu się zaczyna.Kolejna dyskusja na temat terroru laktacyjnego.Litości!
            • mama_kotula Re: Sonda-karmienie-podsumowanie 04.10.05, 11:59
              Nie chcę zaczynać kolejnej bezowocnej dyskusji. I tak to nic nie zmieni.
              Napisałam pod wpływem impulsu, bo jeszcze mi się nóż w kieszeni otwiera smile
              pozdrawiam
              Marta
              • misiabella Re: Sonda-karmienie-podsumowanie 05.10.05, 11:07
                Marto,mój post nie dotyczył Twojej wypowiedzi,ale tych wyżej.smile
      • moofka Re: Sonda-karmienie-podsumowanie 04.10.05, 18:20
        karolina10000 napisała:

> Ale co z tego wynika?Że jest terror laktacyjny czy nie?Wg Ciebie?

• jakw Re: Sonda-karmienie-podsumowanie 04.10.05, 20:34
        Pytanie nie brzmiało: czy zetknęłaś się z tzw. "terrorem laktacyjnym" , udziel
        odpowiedzi TAK/NIE/NIE WIEM...
        Poza tym należałoby dokładnie ustalić co to jest "terror laktacyjny" i dopiero
        wtedy robić ankietę nt istnienia terroru laktacyjnego
    • karolina10000 Re: Sonda-karmienie-podsumowanie 04.10.05, 11:10
      Rzeczywiście, tez nie pojmuje co ma wykształcenie do sposobu karmienia.
      Proponuję "zbadać" związek między kolorem włosów mamy a sposobem karmieniawink
      A na poważnie, zgłosze sie pierwsza-mam wyższe i karmię butlą od urodzenia,
      świadomy wybór.
      • orgovana Re: Karolina10000 04.10.05, 11:41
        Witaj smile , ja tez wyzsze a i tak ja glupia dalam sie na poczatku sterroryzowac,
        teraz jestesmy z corcia obie szczesliwe smile
        • karolina10000 Re: Karolina10000 04.10.05, 11:52
          to identycznie jak jasmilecórcia tez szczęśliwasmile
          Pozdrawiam
          • jakw Re: Karolina10000 04.10.05, 16:45
            też wyższe - 1 córa 22 m-ce karmienia, 2-ga ma na razie 4.5 i dobrze nam idzie.
            Swiadomy wybór. Obawiam się, że z 2 dzieci zawyżę wam średnią...
            • sobeautyfull Re: Karolina10000 05.10.05, 11:39
              A może by tak zrobić ankietę pt czemu miała służyć ta ankieta, bo ja np nie
              rozumiem. Czy to oznacza ,że tyle dzieci ma dobre i rozsądne mamy czy że aż
              tyle radzi sobie z karmieniem. Naprawdę pytam teraz już bez złośliwości po co
              ta ankieta?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka