Dodaj do ulubionych

rzadkie stolce

05.10.05, 13:56
jestem mamą 5 tygodniowego malca, którego karmię piersią. Synek robi bardzo
rzadkie kupki w kolorze żółtym i czasami zdarza się że zielonkawym. w ciągu
dnia jest takich kupek około 6 - 8. Pediatra poradziła mi zmienić dietą i
weliminować z niej w zupałności nabiał. Tak więc nie jem już nabiału, nie
pijam soków ani wody mineralnej. Mimo to synek wciąż robi rzadkie kupki.
Martwią mnie jego stolce, bo przez to synek ma odparzoną pupę. Poza tym synek
jest zdrowy, nic mu nie dolega. Czytałam, że w przypadku karmienia piersią
zawsze są rzadkie stolce. Czy jest ktoś, kto ma podobny problem ?
Obserwuj wątek
    • karotka11 Re: rzadkie stolce 05.10.05, 16:16
      Mój Kajtuś ma 2,5m a wciąż robi baaardzo rzadkie kupki. Podobno to normalne...
      • kontoani Re: rzadkie stolce 05.10.05, 16:58
        Hanka też w tym wieku robiła rzadkie kupki. To chyba norma.
    • kayah73 Re: rzadkie stolce 05.10.05, 19:49
      Rzadkie kupy to norma przy karmieniu piersia. Dobre sa pomaranczowo-zolte,
      troszke "gorsze" zielonawe - byc moze dlatego pediatra kazal Ci wyeliminowac
      nabial - czasami alergia na laktoze objawia sie zielonymi kupkami. Czasami
      zielonkawe kuki sa tylko dlatego ze dizecko zjadlo wiecej pierwszego mleka (nie
      koniec swiata).
      Biegunka u niemowlaka objawia sie w ilosci a nie jakosci kup - jesli kupek jest
      bardzo duzo i dziecko nie siusia - to jest to problem (odwodnienie na skutek
      biegunki). Jesli dziecko siusia, to jest ok.
    • mamakangurek Re: rzadkie stolce 05.10.05, 22:51
      Takie kupki sa jak najbardziej zdrowe smile MOj synek tez tak mial i ma tyle ze
      teraz mniej, nie zmartw sie jak przez tydzien moze nie byc kupy, a potem
      przyjdzie mega kupsko to tez normalne, ja bym nie eliminowala nabialu, sokow a
      juz na pewno wody mineralnej, sokow nie mozna tylko cytrusowych, reszte jak
      najbardziej,jak nie ma wysypek, czyli reakcji alergicznej, takie odstawianie na
      wszelki wypadek nie oplaca sie, ja bym jadla nabial na Twoim miejscu i
      obserwowala ale nie kupy tylko skórę(ja niestety nie moge, bo moj dostaje krost
      ale juz zaczynam probowac, bo lada moment skonczy 3 miesiace, moze juz strawi
      ta laktoze) ja przy kazdej zmianie pieluchy smaruje mascia Alqantan i o
      odparzonej pupie nie moze byc mowy! Na odparzenia Sudocrem. MOj syn robi caly
      czas rzadkie kupy DOBRZE PRZECZYTAŁAŚ!!!, zolte, zielonkawe, brazowe jak bloto
      i to sa zdrowe kupy naprawde, wszystkie rzadkie i coraz bardziej smier... Caly
      czas na piersi smile
      Ja bym na Twoim miejscu zmienila ale pediatre albo powaznie kazala sobie
      wytlumaczyc jej punkt widzenia, poczytakj wiecej o alergii i zadawaj dociekliwe
      pytania, ja tym sposobem znalazlam wymarzona pania pediatre, a do lekarzy
      jestem nastawiona ogolnie powiedzialabym delikatnie BARDZO KRYTYCZNIE.
      • 31082005m Re: podziękowanie 06.10.05, 08:30
        dziękuję wszystkim za informacje.
        pozdr agn. i mareczek
    • aglamama Re: rzadkie stolce 06.10.05, 12:18
      Mój synek też robi rzadkie kupki od chyba dwóch miesięcy, a ma teraz 5 m.
      Zastanawia mnie dlaczego wyeliminowałaś wodę mineralną? Przecież taka woda,
      oczywiście niegazowana jest zupełnie zdrowa. Przy karmieniu piersią należy pić
      sporo wody.
      • 31082005m Re: rzadkie stolce 06.10.05, 14:54
        Przepraszam, źle się wyraziłam. Ja nie wyeliminowałam wody mineralnej, ja po
        prostu stosując się do zaleceń pediatry przestałam pić wodę nieprzegotowaną.
        Lekarka zaleciła mi tak ponieważ mój synek miał nie tylko rzadkie stolce, ale
        również pociekiwało mu z pupy. Ta "woda" która w trakcie przewijania
        wydostawała się z pupy, była koloru żółtego i nie było w niej grudek mleka.
        Widząc to pediatra poradziła mi właśnie pić przegotowaną wodę mineralną. I cóż,
        być może to zbieg okoliczności, bo przestałam też jeść jabłka, ale poprawiło
        się. Synkowi przestało pociekać z pupy, choć w dalszym ciągu robi rzadkie
        stolce , ale z grudkami mleka.
        pozdr. agn i mar

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka