Dodaj do ulubionych

niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec?

28.10.05, 10:51
nie chodzi o kolkę, tylko o takie atrakcje jak gazy przeszkadzające dziecku w
jedzeniu, prężenie się podczas jedzenia i stękanie nads ranem. Czy to też
mija w okolicach 3 miesiąca?
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 28.10.05, 10:59
      U nas równo z ukonczeniem 3mz. czasem może byc i pół roku. Zalezy co jest
      przyczyna - niedojrzała flora jelit - a właściwie nieprawdiłowy jej skład-
      pomagają pre- i probiotyki, zbyt wolna perystaltyka jelit- pomaga Debridat, mała
      aktywnośc enzymów głównie laktazy w jelitach trawiącej laktoze w mleku- pomaga
      podawanie mleka niskolaktozowego przy sztucznym karmieniu, a przy naturalnym
      odciaganie poczatkowej porcji mleka gdzie jest najwięcej laktozy,czy karmienie
      jedna piersią, a przy drugim karmieniu druga, wogole jedzenie zwłaszcza
      mieszanek sztucznych - lepiej podawac mieszanki HA i lekkostrawne jest np. NAN
      HA Sensitiv na problemy trawienne i kolke- zawsze polecam. Poza tym ruchy gazów
      w jelitach powstające w trakcie jedzenia na drodze odruchowej- odruch
      zołądkowo-jelitowy zawsze bardziej odczuwa noworodek, bo dopiero przestawia się
      do trawienie właściwego ukł. pokarm. , bo do tej pory jadł przez żyłe wrotnąsmileBeata
      • graziula Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 28.10.05, 12:03
        Moja 3,5 miesięczna córka je Bebilon z pre i probiotykami i dalej ma gazy w
        nocy. Nie pomaga Infacol i masowanie brzuszka. W dzień jest super. Może to
        dlatego, że jest bardziej ruchliwa w dzień a w nocy tylko leży i bąki się
        gromadzą. Mam nadzieję, że to niedługo minie jak zacznę wprowadzać stałe
        pokarmy.
        • bea-ta Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 28.10.05, 12:27
          Gazy to także technika karmienia - łapczywe jedzenie, płacz w czasie jedzenia,
          zbyt duża dziurka w smoku, smok nie wypełniony w pełni mlekiem to powoduje
          łykanie powietrza. Do tego bebilon ma duzo laktozy na 100ml gotowej mieszanki, a
          dzieci często maja zbyt mała aktywnośc laktazy trawiącej laktoze. Nie starwienie
          jej do końca powoduje nadmierna produkcje gazów, dlatego przy nietolerancji
          laktozy głównym objawem są wzdecia i strzelające kupy. Gazy moga powstawac
          wogóle od jedzenia, czegokolwiek. dziecko ma niedojrzału ukl. pokarmowy i mleko
          nawet modyfikowane jest cięzkostrawne. czasem wzdęcia, które mamy zwalczaja za
          wszelka cene herbatkami i innymi specyfikami sa objawem nietolerancji białka
          krowiego- to baiłka dla nas obce gatunkowo, dobre dla cielaka a nie niemowlaka,
          stad częste problemy. U nas sprawdzal sie NAN HA Sensitiv - kosztował majątek w
          przeliczeniu na spozycie syna ale bylo warto, do tego dawałam BOBOTIC ma wiecej
          symeticonu w 1 ml niz Infacol ( Zreszta te preparaty espumisan mają leki o
          podobnym działaniu), dawałam tez Lacidofil i badzo pomagał, ale nie do końca.
          Minęło w sumie samo po 3mż. a juz nie mogłam zcasem słuchac stekania o 5 nad
          ranem czy patrzec na wzdety brzuszek. Testowaliśmy nawet mieszanke
          mlekozastepcza i nic. Dzieci karmione sztucznie częsciej cierpią niestety. B.
          • graziula Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 28.10.05, 12:34
            Dawałam NAN HA a potem Bebilon Pepti ale wzdęcia były jeszcze większe. Też
            liczę na to, że samo przejdzie.
            • bea-ta Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 28.10.05, 12:44
              NAN HA a NAN HA Sensitiv to dwa rózne mleka. NAN HA ma ok. 5g laktozy na 100ml
              mieszanki, zas NAN HA Sensuitiv tylko 1g/100ml mieszanki i jest mlekiem
              kupowanym w aptece na kolki i problemy trawienne( karton 500g 35 zł ). Ma mniej
              składników mineralnych i jest lekkostrawne - najlżejsze malko na rynku. Bebilon
              pepti ma 3,2 g/100ml laktozy, do tego ochydnie tłuste, nawet butelki cięzko sie
              myło.B.
              • graziula Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 28.10.05, 13:20
                Czy NAN HA SENSITIV też tak śmierdzi jak pozostałe? Moja niunia nie chce tego
                jeść bo jej pewnie nie smakuje.
                • bea-ta Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 28.10.05, 13:41
                  Szczerze - nie pamietamsmileto było 15m temusmilePodawałam mleko do 4mz. Mam
                  wrażenie, że NANy sa mniej smierdzące niz np. Bebilon - teraz jemy 3 i smierdzi
                  zdecydowaniesadBeata
    • bluebebe Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 28.10.05, 11:03
      bea-ta dziękuję, nie mam więcej pytańsmile)
      • ezrapound Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 28.10.05, 11:39
        I ja dziękuję - też mam trochę takich nie-kolkowych problemów, a dzięki Twojej
        wypowiedzi znacznie więcej wiem.
    • bluebebe Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 28.10.05, 12:10
      u mnie póki co jest gorzej w dzień, bo właśnie je na "aktywnego" i bardzej
      zwraca uwagę, a w nocy jak śpi to nie zwraca uwagi na to, a ja aż słyszę jak
      jej bąbluje w brzuchu.
      • bea-ta Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 28.10.05, 12:29
        Jak karmisz dziecko- piers czy mieszanka jesli tak to jaka?B.
      • bea-ta Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 28.10.05, 12:29
        Wzdecia, gazy, przelewanie w brzuchu słyszane z zewnatrz moga swiadczyć o
        nietolerancji laktozy - cukru mlecznego. Czasem kupy strzelające.B.
    • bluebebe Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 28.10.05, 12:34
      piersią tylko. nie ma strzelających kup, tylko te objawy, które opisałam na
      początku. czasem jest tak ciężko, że nie mogę jej nakarmić. Łapie pierś, dwa
      łyki wygina się w łuk, kopie nóżkami i płacz, uspokajam, łapie pierś bo głodna,
      dwa łyki i znowu. Wczoraj karmienie wieczorne trwało od 20.30 do 23.30. Potem
      wesoła nagle pogugała, zjadła na spokojnie i usnęła. spała 5 godzin. Czy
      wyeliminować białko ze swoje diety na próbę?
      • bea-ta Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 28.10.05, 12:40
        Możesz jak najbardziejna tydzien , dwa i zobacz efekty, ale:
        1. kup sobie wapno bezsmakowe dla dzieci lub wapno musujące i przed wypiciem
        odgazuj - dostarczysz wapno, którego głównym żródłem jest nabiał, a nalezy go
        dstawic,
        2. nabial to baiłko wiec zamiast sera białego dodatkowa porcja mięsa, zeby sie
        nie zaglodzić!!!!!
        Pisze to , bo czasem mamy przesadzaja. Zweryfikuj jeszcze diete mamy karmiącej-
        produkty wzdymające, czekolada, owoce grubopestkowe to co może powodowac wzdęcia
        u dziecka. Może pij anyz, koperek - z mlekiem dasz pociesze.
        Może system karmienia - odciagnij pierwsze pare ml mleka tam jest najwiecej
        laktozy i dopiero daj piers ssaczkowismile
        Masuj brzusio w czasie ciepłej kapieli. Po 28dż. mozna podawac BOBOTIC 3xdz 8
        kropli i 8 kr. na noc.B.
    • bluebebe Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 28.10.05, 12:47
      ok. koperek piję, spróbuję z odstawieniem białka. oczywiście nie chcę
      przesadzać, bo nie piję hektolitrów mleka tylko 1 jogurt dziennie i trochę sera
      białego. z pozostałych prosuktów o których piszesz nic nie jem. zacznę
      wprowadzać dodatkowe rzeczy jak jej miną sprawy brzuszkowe.
      cenne rady! dzięki.
      • gosiajc1 Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - pomocy! 28.10.05, 13:53
        Witam serdecznie smile
        Może i w moim przypadku uda się coś sensownego doradzić? Oto mój problem.
        Cóeczka kończy właśnie 6 tydzień. Od 3 tygodnia życia karmiłam ją Bebiko Omneo
        ale pediatra zalecił zmianę na Nan Ha z uwagi na częste kolki. Cóż... Nic to
        nie pomogło i po jakimś czasie wróciłyśmy do Bebiko. Dziecko nadal płakało
        większą część dnia, trochę ulewało, nad ranem (ok.4-5.00) stękało i wiło się z
        bólu. Kolejna wizyta u lekarza skończyła się zapisaniem Debridatu. Miałam
        nadzieję, że pomoże... Po dwóch dniach Mała wymiotowała i ulewała na potęgę. Do
        tego ten przeraźliwy płacz... Wylądowałyśmy w szpitalu. Zrobiono Jej serię
        badań, któe wykazały refluks i skłonność do kolek. Zalecono nam zmianę mleka na
        Bebilon Ar. I tu pojawił się kolejny problem. Mała wprawdzie przestała ulewać
        ale za to ma problem z wypróżnianiem. Musiałam "pomagać" Jej termometrem. Wyła
        z bólu. Od czterech dni podaję Laktulozę i jest lepiej ale Mała bardzo często
        płacze. Cżesto płacze przez sen, czego wcześniej nie było (jeśli nie uda mi się
        w porę zareagować płacz przeradza się w histerię). Nie jestem raczej
        przewrażliwioną Mamusią, jedynie nie mogę patrzeć na to, jak męczy się moje
        Maleństwo. Musimy przebierać Ją nawet kilka razy dziennie, bo od płaczu robi
        się momentalnie cała mokra... Dodam, że wszelkie "kolkowe" specyfiki i metody
        nie działają. Poradźcie coś dziewczyny, bo trudno mi to wszystko wytrzymać.
        Pozdrawiam cieplutko
        Gosia
        • karotka11 Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - pomocy! 28.10.05, 14:01
          U mnie już nieco powyżej 3m i wciąż są te paskudne bąki i stękania w nocy,
          przez co dziecko kilkakrotnie jest na skraju przebudzenia. Też się zastanawiam
          ile to jeszcze potrwa. Karmię piersią, jem niewiele (dieta elimionacyjna), a
          smaku nabiału już prawie nie pamiętam. Stosowaliśmy Debridat, pomógł na
          ulewanie, ale gazy nocne są nadal...Stosowaliśmy też wszelkie specyfiki typu:
          Infacol, Sab Simplex, Lefax, esputicon...i nic. A każde wprowadzenie nowego
          produktu w mojej diecie powoduje u synka bóle brzuszka i wysypkę na twarzy...
          • bea-ta Re: karotka11 28.10.05, 15:11
            Kup sobie wapno - wyżej radziłam jakie i pij. Do tego jedz więcej mięska. Nie
            glodzic mi się!!!Dziecko może miec gazy od samego faktu jedzenia i trudno cos
            poradzic, także od laktozy w mleku - przesledz moje odpowiedzi tez radziłam co
            robic. Dziecko może byc alergikiem wiec te gazy to może byc efekt alergii
            pokarmowej zwłaszcza jak reaguje tak na nowości. Ustal sobie rozsądna diete i
            sie jej trzymaj. Kładz pocieche na brzuchu, masuj brzuszek w kapieli, sprawdź
            czy dobrze przystawiasz do piersi, karm w spokoju - płacz nasila łykanie
            powietrza. Ja z tych wszystkich cudnych specyfików dawałam BOBOTIC, bo była
            dodatkowa dawka na noc. Syn był zagazowany, ale przynajmniej prukał jak
            należysmileCzasem dobrze podac Lacidofil- rozpuśc w łyżeczce ciepłej wody polowe
            proszku z kapsułki i podaj pociesze, chciaz masz ta przewage, że smyk prebiotyki
            dostaje w mleku Twoim. Czasem nie mamy wpływu i jak nie minie po 3mż to ok. 6mż.
            Czasem to efekt alergii pokarmowej. Nie jesteś w tanie odstawic całego nabiału -
            pieczywo tez zaiwera uczulające składniki. Może na forum alergie poradx sie jak
            z dieta przy małym alergiku. Beata
        • bea-ta Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - pomocy! 28.10.05, 14:38
          Naprawde cięzko radzić, bo przyczyn może byc multum. MOże te płacze w nocy to
          wina refluksu- nie musi mleko wylewac sie z buzi, wystarczy jak cofnie sie i
          kwas solny podrazni przełyk, to piecze i boli i stąd płacz. Może bole brzuszka
          sa z powodu nietolerancji białek krowich i stąd i ulewanie i bóle brzuszka,
          zaparcia. Ja uważam, że dzieci do 6mz ( a przynajmniej do 4mż) powinny nawet jak
          nie ma alergii w rodzinie pic mleka HA sa bardziej lekko starwne i jest mniejsze
          ryzyko alergii i to sa zlecenia europejskie nie wiem czemu nie przestrzegane u
          nas. Jesli nie piers to zawsze mleko HA. Pisząc o mleku na kolki miałam na mysli
          NAN HA Sensitiv dostepny w aptekach a nie zwykły NAN HA z marketów, o którym
          piszecie do tego opcja jesli dziecko ulewaloby nadal NUTRITION Nutrici - także
          mączka chleba siętojańskiego jak w przypadku Bebilonu AR - możesz spobować(
          koszt duzy, bo mleko 35 zł, a do tego preperat nie wiem ile kosztuje), NAN AR
          jest także hypoalergiczny i wartości składników sa zblizone do zwykłego NANu HA
          a do tego dodatek kleiku ryżowego tez może zapierać, wiec nie testowałabym.
          Jeszcze polecane i popularne ostatnio jest Enfamil AR ( chwala mamy ) czy Bebiko
          omneo ze skrobia na ulewanie i kolki, jest i HA i z prebiotykiem i ma dośc
          niską zawartośc laktozy które czesto jest odpowiedzialna za kolki, dlatego nie
          wiem dlaczego pediatra zmieniła na NAN HA??Nie sprawdzało sie u Was, co sie
          działo? Jesli nic sie nie zmieni i dziecko nie bedzie tolerowac mleka wybrałabym
          sie do lekarza po recepte na mieszanke mlekozastepczą, bo takie moga tez być
          objawy alergii i może tu pies jest pogrzebany. Nie ma wyjścia jak testowac mleko
          na dziecku. Mój syn pił: NAN HA, Bebiko, bebilon pepti, NAN HA Sensitiv( moj
          wybór po wyborach lekarzy których miałam dośc ) a potem bebiko omneo, które
          sobie chwale i podawałam je do końca 1rż. Jak pisałam sprawdziły sie te dwa
          mleczka, ale co dziecko to inne sie sprawdza. Debridat tez nam nie pomogl. Syn
          ulewal owszem ale w granicach przyzwoitości tzn. do 6mz. jak to u dzieci bywa ze
          zbyt niewydolnym wpustem, który tez musi dojrzec do własciwej pracy.
          Ja na Twoim miejscu spóbowałabym NAN HA Sensitiv zamiast bebilonu Ar, mieszaj
          mleka to unikniesz sensacji brzuszkowych i łatwiej przestawisz dziecko na nowe.
          Może bebilon czy inne mleka sa dla takiego maluch zbyt cięzkostrawne i stad problem?
          Jak bedzie ulewac możesz posilkowac się NUTRITIONem mniej niz zaleca żeby nie
          zaparł- z wyczuciem, do tego preparat ten jest i nawet mleko piersiowe można
          zagęszczac nim. Czasem lekarz każe zagęszczac zwykłym kleikiem wcześniej niz po
          4mz.
          Nie przekarmiasz pociechy? - to sprzyja dolegliwościa. Dopajaj z sensem( nie
          zaraz po jedzeniu i co najmniej pol godz. przed posilkiem) woda niegazowana. Na
          kupy dobry jest Lacidofil 1/2 proszku z kapsułki do mleka 2xdz przez np. tydzien
          zobaczysz czy cos sie zmieni.Napewno nie zaszkodzi, bo ten preparat jest także
          dla alergików.
          Jak widac duzo tych może i czasem zamiast porawic mozna pogorszyć. Wiem co
          czujesz, też nie mogłam sie patzrec jak syn sie meczył. Beata
          • bea-ta Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - pomocy! 28.10.05, 15:02
            Debridat nie powinien byc stosowany w refluksie, bo go może nasilac! Poza tym
            naprawde wszystkim kolkowcom polecam NAN HA Sensitiv ( nie jestem
            przedstawicielem Nestle) ma lekkostrawny skaład, a przy ulewaniu mozna zgęścić
            mleczko Nutritionem czy kleikiem ryzowym lub kukurydzianym - rozsądne ilości. B.
            • mj77 do bea-ta 29.10.05, 16:11
              debridat nie mozna stosowac przy refluksie? podczas wizyty u pediatry wyraznie powiedzialam, ze moja 7-tyg coreczka uelwa i ma refluks. Pediatra dala debridat. O co chodzi?
              • bea-ta Re: do bea-ta 02.11.05, 08:09
                Debridat działa na receptory jelit pobudzając ich motoryke lub zwalniając w
                zależności od stanu ukł. pokarmowego. Zaś w refluksie sendo jest w
                niedojrzalości ukl. miesniowego i niewydolnym, nietrzymającym wpuście, który źle
                domykając zołądek powoduje cofanie treści zołądkowej do przełyku. Beata
                • bea-ta Re: do bea-ta 02.11.05, 08:17
                  Cytacik, że nie jestem gołosłowna:
                  Trimebutyna (Debridat), jako antagonista receptorów enkefalinergicznych,
                  poprawia czynność motoryczną jelit. Enkefaliny obecne są we wszystkich odcinkach
                  przewodu pokarmowego, przede wszystkim w zwojach Auerbacha( jelito cienkie).
                  Działają one poprzez receptory mi i delta, umiejscowione na mięśniach gładkich
                  przewodu pokarmowego, których pobudzenie wzmaga motorykę jelit. Natomiast wpływ
                  na receptory kappa umiejscowione na nerwach cholinergocznych hamuje motorykę
                  przewodu pokarmowego. Beata
                  • bea-ta Re: do bea-ta 02.11.05, 10:30
                    Działając na receptory trymebutyna może powodowac zwiotczenie ścian przewodu
                    pokarmowego w tym wpustu zoładka i nasilic refluks. Refluks leczy sie gdy jest
                    zbyt mocny tzn. dziecko oodaje duże ilości mleka i nie przybiera na wadze, na
                    objawy niedokrwistości, drazliwośc - satn zap. przełyku i silny bol, po
                    12mz.Pierwszym rzutem jest leczenie dietetyczne tzn. ospowiednia mieszanka np.
                    Ar , nie przekarmianie, karmienie czesto a w małych ilościach , ukl. wyżej i nie
                    bezposrednio po jedzeniu. Miedzy 2 a 8mz 50% dzieci ulewa i traktjje sie to jak
                    fizjologie. Debridat jest dobry przy refluksie z powodu złego oprózniania
                    zołądka( po wczesniejszym wykluczeniu wad dln. odc. przew. pok.) Przy refluksie
                    trzeba wykluczyc inne schorzenia dające objawy relkuksu np. alergia na białko
                    krowie. To tyle , teraz jaśniejsmile)) B.
        • graziula Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - pomocy! 28.10.05, 15:26
          przy życiu trzyma mnie fakt, że nie ja jedna mam problem z bąkami. Myślałam, że
          to tylko występuje przy karmieniu sztucznym ale widzę, że mamy naturalnie
          karmiące też się męczą.Kobiety, to chyba w końcu przejdzie i nareszcie się
          wyśpimy!
    • asia06 Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 28.10.05, 16:00
      wszystko przeszło jak ręką odjął, gdy mała skończyła 3,5 miesiąca.
      • karotka11 Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 28.10.05, 16:08
        Na szczęście ten najdłuższy sen z dzieckiem należy do mężawink Ja bym się
        kompletnie nie wyspała...
    • malaga_1 Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 29.10.05, 13:12
      czy zielonkawe pieniste i sluzowate kupki bez tzw."serka wiejskiego" moga tez
      przyc przyzyna niedojrzalosci ukladu pokarmowego czy to raczej problem diety i
      alergii na cos co jem?
      Dodam ze te kupki sa prawie zawsze niezaleznie co jem a synek ma juz 4,5 mz i
      jest tylko na piersi
      No i przy karmieniu tez sie prezy
      Jak byl mlodszy tez w nocy mocno sie prezyl i puszczal baki czesto z placzem
      ale to juz na szczescie mu minelo
    • shamsa Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 29.10.05, 21:48
      to nie "niedojrzalosc"

to D I E T A
      matki karmiacej albo zla mieszanka.

wiem cos o tym bo objawy z dnia na dzien zniknely po usunieciu pewnych produktow
      • jakw Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 30.10.05, 08:58
        Dieta to tak nie do końca - u nas przeszło przy starszej córze w wieku 2 m-ce,
        przy młodszej - 2.5. Diety na pewno nie zmieniałam na bardziej restrykcyjną.
        Jakkolwiek nie jadałam też na samym początku np. kapusty czy kukurydzy.
    • bluebebe Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 30.10.05, 11:33
      bea-ta, dziewczyny,
      czy te strzelające kupy, które moga być objawem nietolerancji laktozy to jest
      coś takiego jak dziecko się wypróżnia i słychać taki dźwięk jak np. przy
      naciskaniu spustu w piance do golenia, czy innej piance, np. bitej śmietanie do
      jedzenia? To są strzelające kupy? Czy inny dźwięk?

POza tym chcę zapytać mamy dzieci, które mają te choler.. prężenia, czy w tym
      czasie dziecko przy piersi uspokaja się, czy nie chce jeść?
      Ja swojej córki nie mogę wtedy wogóle nakarmić, trwa to czasem 3 godziny. Aż
      wreszcie usypia i potem na spokojnego się udaje. Wogóle wtedy pierś jej nie
      uspokaja tylko jest gorzej.
      • patoga Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 30.10.05, 11:51
        Moje dziecko strzela razem z bąkami ciężko mi opisać ten dźwięk ale właśnie
        jakby pod ciśnieniem je robiła...
        Dziwne jest to że ja wogóle nie jem nabiału, mleka więc to nie laktoza.

Od dwóch dni koło 17 moje dziecko zaczyna płacze i pierś nie pomaga. Męczmymy
        się do 19 - masuje brzuszek itd jednak z marnym skutkiem bo pomaga tylko
        chwilowo. O 19 kąpiel wtedy mała się rozluźnia i mogę ją normalnie nakarmić - w
        łóżku bo wtedy odrazu przysypia i nie muszę jej ruszać by się przypadkiem nie
        zbudziła.
        • bluebebe Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 30.10.05, 12:03
          z tego co zrozumiałam to laktoza jest naszym mleku bez względu na to, czy jemy
          nabiał czy nie.
          • an-nika Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 30.10.05, 12:38
            Pozwolę sobie też coś dodać.Moja mała miała wzdęcia i gazy praktycznie od
            urodzenia. Po wyeliminowaniu nabiału było trochę lepiej ale i tak zdarzały się
            dośc często ataki, prężenie i płacz, o różnych porach dnia. Do tego problemy z
            karmieniem - zaczynałam karmić piersią i zaczynała się jazda.Czytałam na forum,
            że bierze się to stąd, że ssanie pobudza perystaltykę jelit i powoduje
            dyskomfort w zagazowanych jelitach stąd płacz i prężenie. U mnie pomógł
            doraźnie robiony w aptece proszek z luminalem (tak, tak)i sab simplex - można
            było uregulować karmienia i ograniczyć ilość ataków. Ale i tak nie mogłam
            patrzeć jak dziecko się męczy. Przeszłam w końcu na bebilon pepti (po 4 mies.
            karmienia piersią) i jestem zadowolona. Mam w końcu spokojne dziecko. Wydaje mi
            się, że moje dziecko źle przyswaja laktozę i białko, a w bebilonie pepti jednak
            ilość laktozy jest niższa. Jak karmiłam piersią nie wpadłam na to żeby odciągać
            początkowe mleko, choć to może być skuteczny sposób. Każdy niestety musi na
            swoim dziecku sprawdzić co mu służy, u mnie się sprawdziło jak wyżej.
            Pozdrawiam. Anna N
            • tiaraa Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 31.10.05, 15:23
              Witam moje dziecko jutro kończy 5 tygodni jak czytam wasze posty to tak jak bym
              sama je napisała oczywiście przy objawach, które opisujecie, mój synek bardzo
              źle sypia, płacze przez sen, ma bóle brzuszka a przy butelce tak przeraźliwie
              krzyczy, że aż się serce kroi, jest teraz na mleku bebilon ha, ale sporo
              piszecie na temat bebilonu pepti, zresztą też sporo dobrego o nim słyszałam,
              nie chciałabym zbyt często zmieniać mleka, ale może to by coś pomogło. Byliśmy
              u 2 lekarzy którzy potwierdzili nasze podejrzenia co do niedojrzałego układu
              ale nie zalecili nic w sprawie mleka
              • tiaraa Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 31.10.05, 15:24
                dodam ze naszym ratunkiem kiedy malego przez 3 godziny nie mogę uspokoić a robi
                się siny i brakuje mu oddechu to daję mu czopka homeopatycznego nazywa się
                Vibrucol, można go stosować od dnia i naprawdę pomaga, polecam.
                • pimpek_sadelko Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 31.10.05, 16:36
                  tiaraa napisała:

> dodam ze naszym ratunkiem kiedy malego przez 3 godziny nie mogę uspokoić a
                  robi
                  >
                  > się siny i brakuje mu oddechu to daję mu czopka homeopatycznego nazywa się
                  > Vibrucol, można go stosować od dnia i naprawdę pomaga, polecam.

pic na wode. dostalam... d\od kolezanki, gdtbym wiedziala, ze to homeopatya to
                  w ogole bym nie wlozyla... no ale wlozylam 3 razy i GUZIK.
                • pimpek_sadelko Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 31.10.05, 16:38
                  tiaraa napisała:

> dodam ze naszym ratunkiem kiedy malego przez 3 godziny nie mogę uspokoić a
                  robi
                  >
                  > się siny i brakuje mu oddechu to daję mu czopka homeopatycznego nazywa się
                  > Vibrucol, można go stosować od dnia i naprawdę pomaga, polecam.

bardzo pomagaja masaze brzuszka. masujemy dlugo, az maly zacznie porzadnie
                  baczkowac. wtedy czuje ulge i kolka mija. doszlam w tym juz do perfekcji.
                  kiedys kajtek cierpial 2 godziny, teraz ok pol. no.... czasami sa gorsze
                  chwile, ale sporadycznie. zatem ja polecam masaze.
                  • tiaraa Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 31.10.05, 21:38
                    u nas masaże nie działają wogóle ewentualnie leżaczek z wibracjami, ale też nie
                    za długo a czopki dla małego są rewelacyjne ale dowodzi to chyba tylko temu że
                    każde dziecko jest inne
                • jelonek72 Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 31.10.05, 16:44
                  mój dzidziuś tez to chyba ma sad
                  ma 3tygodnie,od kilku dni czesto się pręzy(czasem wyglada to tak jakby sie przeciagał),steka albo chrząka (az bałam się ze moze gardziołko go boli), zwłaszcza w nocy- śpi niespokojnie,chrząka... podczas jedzenia kiedy pierś jest pełna je normalnie, ale w pewnym momencie zaczyna płakać,pręzy się, wścieka i coraz bardziej płacze- jak sie go pohuśta to sie uspokaja,na chwile przysypia a potem budzi się i dalej chce jeść... i polka zaczyna się od nowa... poza tym puszcza bąki napręzając się i pochrząkując, sadzi kupki pod ciśnieniem - w dodatku te kupki co jakiś czas są zielonkawe, a czasem ładne złotozółte... od kilku dni robi tych kupek wyraznie mniej ...martwię się o niego

czy to wina niedojrzałego ukł pokarmowego, czy mojego jedzenia czy jeszcze czegoś ?czy radzicie mi pędzić do pediatry czy spokojnie obserwować i poczekac ?
                  • pimpek_sadelko Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 31.10.05, 16:46
                    jesli karmisz piersia to musisz zweryfikowac diete... a moze po prostu to kolka
                    fizjologiczna... kup infacol, albo cos innego i podawaj przed kazdym karmieniem.
    • aners Re: niedojrzałość ukł. pokarmowego - kiedy koniec 02.11.05, 10:22
      Mój synek mniej więcej w połowie drugiego miesiąca się unormował i teraz jest
      dużo lepiej choć czasami podaję mu espumisan. Prężenie się w czasie karmienia
      może (choć nie musi) wynikać np. z tego że chce odbić u nas czasem pomagało
      (pomaga). Gazy niestety nadal go męczą ale nie jest to uciążliwe i wkońcu
      dobrze się kończy smile Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka