Dodaj do ulubionych

oddech noworodka

10.11.05, 18:41
Dziewczyny mam do Was prośbę. Jak wyglada prawidłowy oddech niemowlaka, czy
przy oddechu podnosi się cala klatka piersiowa i brzuszek. W szptitalu dziecko
wzięli bo mial przyśpieszony oddech na obserwację a teraz nie chce panikowac
ale juz sama nie wiem jaki jest prawidłowy oddech takiego malca.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: oddech noworodka 10.11.05, 19:14
      Dziecko oddycha nawet 2 razy na sekundę, i faktycznie brzuszek się rusza. Z
      tego co pamiętam smile
      • sabko Re: oddech noworodka 10.11.05, 19:33
        Maluszki mają szybki oddech i często jest jeszcze nieregularny tz raz szybszy
        raz wolniejszy ( Oliwka tak miała i było wszystko oki) ale wiesz oddech to
        jednak ważna sprawa więc jeśli coś cię niepokoi to lepiej zgłoś to lekarzowi.
        Pozdrawiam
        p.s. Każda młoda mama czasem panikuje smile
    • pati775 Re: oddech noworodka 10.11.05, 20:32
      w madrych ksiazkach pisza ze normalne tempo oddychania dziecka wynosi 40
      oddechow na minute w trakcie czuwania natomiast podczas snu zwalnia do 20 na
      minute dziecko czasam oddycha szybko, powtarzajacymi sie, szybkimi i plytkimi
      oddechami trwajacymi przez 15 do 20 sekund, po czym przestaje oddychac na nieco
      mniej niz 10 sekund
      Ten wzorzec oddychania nazywany jest cylkicznym i wynika z nie uksztaltowanego
      jeszcze ale prawidlowego na tym stopniu rozwoju osrodka kontroli oddechu w
      mozgu.
      Podobno dzieci dzieci oddychja za pomoca przepony - znajduje sie miedzy klatka
      piersiaowa a jama brzuszna - dlatego mozna zauwazyc ze unosi sie klatka
      piersiowa

naczytalam sie bo pewnie jak inne mamy sprawdzalam czy Synk oddycha pewnie z
      500 razy dziennie
    • brygida13 Re: oddech noworodka 10.11.05, 20:43
      Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Mały był na obserwowany, bo cos zle oddychał a ja
      tego nie zauwazylam, a teraz sie boje o niego. Chyba tego biegania i sprawdzania
      czy wszystko jest w porządku nie uniknie się smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka