Dodaj do ulubionych

przedpołudniowe spanie

15.11.05, 10:02
Mam problem ze snem u mojego 10 m-cznego dziecka.
Śpi on jeszcze 2 razy w ciagu dnia po ok. 1 godz. Problem polega na tym, że
gdy wstanie on po nocy (ok. 7 rano) to za jakąś 1 - 1,5 godz. jest juz
strasznie senny, trze oczy, marudzi. W nocy tez spi b. slabo (budzi sie co 1 -
1,5 godz. i na pewno nie z powodu zebow bo 1 zab wyszedl mu kilka miesiecy
po takim słabym snie. Moze ktoras z mam tez tak miala. Wieczorem syn idzie
spac ok 8-9 ale wybudza sie b. czesto, a ostatecznie wstaje ok. 7 rano
Obserwuj wątek
    • anita_kar Re: przedpołudniowe spanie 15.11.05, 10:12
      a czy ptrafi samodzielnie zasypiać czy zasypia na rękach lub przy piersi? Mam
      10 miesięczną córeczkę i też śpi 2 razy dziennie po ok 1,5 godziny. W nocy śpi
      od 20 do 6 rano (bez przerwy). Jeśli Twoja dzidzia potrafi sama zasnąć to może
      coś jej/jemu dokucza. Jeśli nie potrafi samo zasypiać to spróbuj nauczyć
      samodzielnego zasypiania - ja korzystałam z książki "każde dziecko można
      nauczyć spać" - oczywiście troszkę sobie zmodyfikowałam tę metodę ale i tak się
      udało. Możesz jeszcze spróbować wg. "języka niemowląt" lub "uśnij wreszcie"

pozdrawiam
      Anita
    • lenais Re: przedpołudniowe spanie 15.11.05, 10:14
      Moja córcia śpi od 19.30 do 6 rano ale bardzo rzadko się budzi. Właściwie to
      już od 8 zaczyna marudzić i trzeć oczy. Problem tylko w tym, że ona broni się
      przed snem jak tylko może. Niezależnie o której ją położę nie zaśnie przed 10.
      Usypianie czasem trwa ponad 1h. Drugi raz śpi około 15 na spacerze.
      Do niedawna Gośka budziła się często w nocy. Ale od kiedy nie dostaje w nocy
      piersi i sama zasypia wieczorkiem problemy z nocnymi pobudkami się skończyły.
      • anita_kar Re: przedpołudniowe spanie 15.11.05, 13:10
        ile ma twoja córeczka? może spróbuj stopniowo w dzień też kłaść ją do łóżeczka
        i troszkę wcześniej(np. co dzień o 5 min wcześniej). Moja młodsza córeczka (10
        m-cy) śpi jeszcze dwa razy o 8,30 i 13,30 starsza (2,5 roku) śpi raz od 13.
        Wydaje mi się że poprostu troszkę za późno ma popołudniową drzemkę i wieczorem
        przez to nie może zasnąć.

lenais napisała:

> Moja córcia śpi od 19.30 do 6 rano ale bardzo rzadko się budzi. Właściwie to
        > już od 8 zaczyna marudzić i trzeć oczy. Problem tylko w tym, że ona broni się
        > przed snem jak tylko może. Niezależnie o której ją położę nie zaśnie przed
        10.
        > Usypianie czasem trwa ponad 1h. Drugi raz śpi około 15 na spacerze.
        > Do niedawna Gośka budziła się często w nocy. Ale od kiedy nie dostaje w nocy
        > piersi i sama zasypia wieczorkiem problemy z nocnymi pobudkami się
        skończyły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka