marla6 18.11.05, 09:52 Proszę o rade jak pobrać sześciomiesięcznej dziewczynce mocz na posiew. Mam jałowy woreczek,ale nie wiem jakie są metody by nie skazić moczu podczas poboru.Będę bardzo wdzięczna za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_kotula Re: mocz na posiew 18.11.05, 09:58 Mocz pobierany do woreczka nie jest jałowy. Musisz pobrać mocz ze środkowego strumienia, zatem pozostaje ci rozebrać młodą, dokładnie umyć i czekać cierpliwie, aż łaskawie raczy się załatwić, potem w trakcie podstawiasz pojemnik i gotowe. W teorii bardzo proste, w praktyce...hm, sama zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesza Re: mocz na posiew 18.11.05, 10:18 U mnie bylo tak. Rano (pediatra poradzila zebrac ten poranny- po spaniu mocz) wzielismy dziewczynke, umylismy krocze bardzo dokladnie 2x, wysuszylismy i ulozylismy na przewijaku. I czekalismy z przygotowanym pojemnikiem sterylnym. Jak polecialy siusiu przystawilismy w taki sposob aby napelnic. Nasza dziewczynka robi malo ale czesto, wiec nabieralismy z 2 partii. Odstawilam do lodowki i jak najszybciej maz zawiozl do laboratorium. Udalo sie, bakterii nie bylo, dziewczynka zdrowa. Polecam pojemnik a nie te woreczki. Zreszta tak poradzila nam pani z przychodni. Acha, nie przemywalam rivanolem, tylko woda z mydlem. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
agnesza Re: mocz na posiew 18.11.05, 10:19 ...i pobieramy oczywiscie srodkowy strumien! Odpowiedz Link Zgłoś