Dodaj do ulubionych

Jak pomoc corce gdy boli brzuszek od GAZOW??????

04.12.05, 14:31
Moja coreczka obudzila sie dzis o 6 nad ranem i mocno plakala. Mimo, ze sie
najadla dalej prezyla sie, zaciskala piastki i czerwieniala na buzi od
wysilku. Pojekiwala i stekala jakby usilowala zrobic kupe i po jakims czasie
udawalo jej sie puscic baczka. Tak bylo az do 8 nad ranem gdy zasnela ze
zmeczenia. Spala 2 godz i problem zaczal sie od poczatku. Budzi sie spiac,
placze i prezy, czasem uda jej sie puscic baczka i za chwile znow zasypia.
Wydaje mi sie, ze meczy ja brzuszek, tak jakby miala duzo gazow , ktorych nie
moze sie pozbyc. Masuje jej brzuszek ale to nic nie daje. Dodam, ze ostatni
raz zalatwiala sie wczoraj w poludnie wiec moze i to jest problemem. Jak jej
pomoc? MOze jest jakis sposob by ulzyc dziecku i pomoc pozbyc sie
zalegajacych gazow??
Obserwuj wątek
    • tesska Re: Jak pomoc corce gdy boli brzuszek od GAZOW??? 04.12.05, 14:36
      Polecam Wode koperkowa do kupienia w aptece.
      pozdrawiam
      • izagrab Re: Jak pomoc corce gdy boli brzuszek od GAZOW??? 04.12.05, 14:51
        Czy taka wode podaje sie bezposrednio dziecku??? Coreczka ma miesiac i karmie
        ja piersia. Czy w tej sytuacji ja powinnam pic koperek czy podawac corce w
        butelce??
    • zofia27 Re: Jak pomoc corce gdy boli brzuszek od GAZOW??? 04.12.05, 14:50
      Sab Simplex ,nam pediatra kazal 6x dziennie po 10 kropli-pomoglo
    • figrut Re: Jak pomoc corce gdy boli brzuszek od GAZOW??? 04.12.05, 15:08
      Ja polecam noszenie dziecka w chuscie.Malenka bedzie mocno przytulona do Ciebie
      z lekko podkurczonymi nozkami i do tego bedzie grzac swoj brzuszek przy
      Twoim.Oczywiscie polecam tez wczesniejsze rady, choc u mnie nie skutkowaly, ale
      moze u Twojego dzieciatka poskutkuja. Powodzenia.
      • pimenta Re: Jak pomoc corce gdy boli brzuszek od GAZOW??? 04.12.05, 15:12
        A jaka masz chuste? moja dzidzia ma 5 tyg i probuje ja wetknac w a chuste ale
        jakos nam nie idzie...
        • figrut Re: Jak pomoc corce gdy boli brzuszek od GAZOW??? 04.12.05, 15:34
          Wlasnorecznie uszyta z kawalka materialu [akurat pod reka byla flanela].Moj
          pierwszy kawalek materialu mial okolo 130cm dlugosci i 60szerokosci [przy moim
          wzroscie164cm byla wsam raz].Zlozylam na pol [oczywiscie ta dlugosc] i zszylam
          recznie [okolo 10 minut pracy].Chuste kladlam na kanapie , na nia malego i wtedy
          zakladalam na siebie "jak dawni siewcy na polu".Zszyta "na miare" jest
          wygodniejsza od wiazanej. Malego nosze w chuscie do tej pory ale innym sposobem
          -na siedzaco bo ma juz 19 miesiecy.
          • pimenta Re: Jak pomoc corce gdy boli brzuszek od GAZOW??? 04.12.05, 15:43
            Zdolna jestes!ja z tych co maja 2 lewe rece...jeszcze krzywde dziecku zrobiesmilea
            poza tym kupilam to cholerne bebelulu to do czegos sie musi przydac!
            • figrut Re: Jak pomoc corce gdy boli brzuszek od GAZOW??? 04.12.05, 22:31
              Jaka tam zdolna.Jestem marynarzem z zawodu, bo do babskich prac mam dwie lewe
              rece.To zadna filozofia zszyc dwa konce np. szerokiego dlugiego szala. No,
              zdolna to ja pewnie jestem co do szokowania ludzi noszac malego od urodzenia w
              takiej chuscie na ulicy.Mieszkam w takim malym miasteczku w kuj.pom. gdzie
              ciemnota jest powszechna i moj widok z dzieckiem w chuscie do tej pory wzbudza
              sensacje.
              • pimenta Re: Jak pomoc corce gdy boli brzuszek od GAZOW??? 05.12.05, 16:16
                wiem jak to jestsmile))mieszkam w baardzo duzym miescie ale za gorami za lasami i
                duuza woda i moje pojecie o dzieciach czasem jest zupelnie inne. np
                powiedzialam ze w zyciu mojej niuni (5tygodni)nie przekluje uszu. chyba ze jak
                urosnie to sama poprosi. tu sie przekluwa nawet noworodkom w szpitalu!wiekszosc
                mam sie dziwi bardzo.chusta tez udzi emocje choc narazie pusta bo moj pierdus
                sie narazie w niej gubi....
                • figrut Re: Jak pomoc corce gdy boli brzuszek od GAZOW??? 06.12.05, 00:33
                  Przekluwanie uszu malym dzieciom ktore jeszcze same nie zadecyduja o tym czy
                  chca nosic kolczyki uwazam za barbarzynstwo.
      • kag1 Re: Jak pomoc corce gdy boli brzuszek od GAZOW??? 04.12.05, 15:17
        Ja pzedewszystkim polecam pilnowanie diety jeśli karmisz piersią. U moich
        dzieci przyczyną kolek był nabiał pomaga wykluczenie go z diety matki. Doraźnie
        na bolący brzuszek pomaga okład z ciepłej pieluszki, masowanie brzuszka p
        [oprzez koliste zginanie nóżek dziecka pod szyjkę, noszenie na rękach w pozycji
        pionowejlub z brzuszkiem na ramieniu ( wtedy ruchy ramienia łagodnie masują
        brzuszek), jeśli karmisz piersią jedz kminek.
        • annq27 Re: Jak pomoc corce gdy boli brzuszek od GAZOW??? 04.12.05, 15:20
          co mama to rada smile u nas dziala suszarka skierowana na brzuszek i infacol. ale zgadzam sie ze grunt to dieta mamy, nie wzdymajaca i u nas tez beznabialowa.
          pozdrawiam i oby szybko minely sensacje brzuszkowe smile
    • magdulka26 Re: Jak pomoc corce gdy boli brzuszek od GAZOW??? 04.12.05, 15:37
      My mamy juz to za sobą ,u nas super sprawdziła się woda koperkowa (Gripe
      Water) .Mozesz spokojnie podawać na łyzeczce córci.Ja też karmię piersią i
      podawałam synkowi.
    • weroiga Herbatka Hippa??? 04.12.05, 16:42
      A herbatka koperkowa Hipp? Mogę ją podawać 4 tygodniowemu maluchowi? Jak
      często? Czy zawsze, gdy boli brzuszek i jest kolka, czy też tylko czasem?

Pozdrawiam!
      • mika_p Re: Herbatka Hippa??? 04.12.05, 17:42
        Ja podawałam niespełna dwutygodniowemu. Codziennie - 2 razy dziennie po 25-30
        ml. Czterotygodniowe piło chyba wiecej.
        • weroiga Re: Herbatka Hippa??? 04.12.05, 18:19
          Dzięki!
    • gosiik Re: Jak pomoc corce gdy boli brzuszek od GAZOW??? 04.12.05, 18:02
      nam pomogl sab simpex
      pzdr
      • monismonis Re: Jak pomoc corce gdy boli brzuszek od GAZOW??? 04.12.05, 18:19
        A gdzie sie kupuje ten sab simpex? i czy drogi jest?
        • izagrab Re: Jak pomoc corce gdy boli brzuszek od GAZOW??? 04.12.05, 20:19
          Podobno te krople sab simplex nie sa dostepne w Polsce?? Czy sa bezpieczne dla
          dzieci?Zawieraja cukier i czy ta herbatka Hipp zawiera cukier? Chcialabym by
          moja corka jak najdluzej unikala cukrow, ktore pozniej moga powodowac
          pruchnice, tak powszechna obecnie u dzieci.
          • kdoryw Re: Jak pomoc corce gdy boli brzuszek od GAZOW??? 05.12.05, 22:10
            ja stosowałam espumisan - 10 kropel na jeden raz. pomaga od razu
            (zresztąnajpierw sama łyknęłm dawkę odpowiednią dla dorosłego - faktycznie
            działa)
            Z tym cukrem to bez przesady. W Twoim mleku jest dużo cukru (innego naturalnie
            ale smaczek słodziuteńki
            ). Więc jak córka npije sieherbatki to dziury w niebie nie będzie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka