111a4 20.12.05, 19:29 moje dzicko 6(prawie 7)miesieczne ma trudności z robieniem kupki.a jak juz zrobi to sa strasznie twarde?jak moge jej pomóc???herbatki ułatwiające trawienie nie pomagają,jabłka ani śliwki równiez. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia06 Re: co na zaparcia??? 20.12.05, 19:37 Ponoć sok marchwiowo - jabłkowy działa. Jestem na tym samym etapie wyprobowywania, co dziala rozluzniajaco Odpowiedz Link Zgłoś
misiulka7 Re: co na zaparcia??? 20.12.05, 22:19 mam taki sam problem ze swoją córeczkoj,normalnie ma zatwardzenia,już nie wiedziałam co mam robić,nic nie pomagało wyprobowałam wszystko.I jeden z wielu lekaży poradził co robić.W aptece trzeba było kupić rostwór ENEMA i zrobić lewatywke.Moja córeczka ma 7 m-cy i wystarczy takiemu dziecku wpuścić 25 mililitrów tego płynu,pani doktór zapełnia że to jest bezpieczne dla dziecka jeżeli nic innego nie pomaga.Ja robie mojej Zuzi po trzech dniach jeżeli sama nie zrobi.Życze powodzenia pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: co na zaparcia??? 20.12.05, 22:40 Zamiast herbatek przegotowana woda do picia przez cały dzień. Z robieniem lewatywy to bym uważała, to na pewno nie jest sposób na zatwardzenia, a może uzależnić (no chyba że robimy to raz na kilka miesięcy). W aptece jest jeszcze do kupienia syrop Lactulosum, który jakgdyby rozrzedza kupkę. Poza tym można podać przez kilka dni raz dziennie Trillac albo Lactid czy tym podobne prebiotyki robiące dobrze na sprawy brzuszkowe Odpowiedz Link Zgłoś
annieska Re: co na zaparcia??? 20.12.05, 22:47 U mnie było podobnie kupy twarde jak skała i robione z płaczem. Wyeliminowałam marchewkę, ryżowe kaszki, dostawał jabłko skrobane i śliwki suszone, wodę przegotowaną i rumianek, a pije naprawdę dużo.Później soczki jabłkowo- winogronowe i gruszkowe a na deser morele i śliwki nic nie pomogło. Pomógł dopiero syrop lactulosum, robi kupy bez wysiłku; podaje się 1mg na kg masy ciała Odpowiedz Link Zgłoś