iza752 21.12.05, 09:07 Co robicie Mamy ze swoimi 7,8-tygodniowymi dziećmi, aby dobrze rozwijały się intelektualnie? Jakieś wierszyki itp...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
issima3 Re: rozwój dziecka 21.12.05, 09:16 no ja duzo mowilam do mojego synka, zreszta nie tylko ja bo w domu caly czas jest kilka osob, spiewalam piosenki i robilam glupie miny. dziadek mu serwowal rymowanki do wszystkiego co zobaczyl ( np na sznureczku wiszi mis ha ha ha wisi sobie juz dni dwa! )))) byl z tego niezly ubaw. maly ma teraz prawie pol roczku i jest bardzo towarzyski i pogodny. wczesnie zaczal gaworzyc i smiac sie w glos. spiewa tez ze mna piosenki po swojemu. nie wiem czy to przez to ze ciagle sie do niego mowilo ale jest bardzo kontaktowy. Odpowiedz Link Zgłoś
sunflower Re: rozwój dziecka 21.12.05, 09:22 Polecam przeczytanie: www.remedium-psychologia.pl/niemowleta....htm A tutaj cytat z tego wlasnie tekstu: Najskuteczniejszym sposobem rozwijania inteligencji malucha jest dbanie o jego dobre samopoczucie i budowanie umiejętności emocjonalnych. Rozwój emocji jest nie tylko fundamentem rozumienia innych i samoakceptacji, ale punktem wyjścia do rozwoju inteligencji oraz szerokiego wachlarza umiejętności poznawczych. Odpowiedz Link Zgłoś
sunflower Re: rozwój dziecka 21.12.05, 09:26 I jeszcze jeden cytat z podanego linka: "Pytanie zatroskanych rodziców o rozwój inteligencji swojego dziecka nie powinno więc brzmieć: Jakie gry i zabawy pomogą mojemu dziecku osiągnąć pełnię rozwoju? lecz: Jak powinna wyglądać moja relacja z dzieckiem, aby czuło ono przyjemność płynącą z poznawania otaczającego go świata?" Odpowiedz Link Zgłoś