otaota 04.01.06, 16:02 czy to powód do niepokoju?Zacząć coś ćwiczyć?Ale co i jak?Już przestawiłam łóżeczko aby główka była w inną stronę.Co jeszcze mogę zrobić? Nasz Julcia: bobasy.pl/?a=&u=1687&s=0d926e9316e3f057647827f54696e9b5& Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elf75 Re: Przechyla główkę w jesną stronę... 04.01.06, 21:49 Nie masz powodu do niepokoju. Podobno dzieci po urodzeniu preferują stronę, w którą ułożone były w łonie matki. Staraj się układać dziecko jak najczęściej na drugiej stronie, bo to może przerodzić się w kręcz szyji. Jeżeli ułożenie odwrotne od wybieranego przez twoje dziecko sprawia mu ból (płacz), to już jest kręcz i skonsultuj to z lekarzem. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
kluska28 Re: Przechyla główkę w jesną stronę... 04.01.06, 22:04 Dobrze byłoby udać się do specjalisty. Nam początkowo mówiono że to nic takiego, że dzieci tak mają bo preferują jedną ze stron, że przełożyć w łóżeczku w drugą stronę itd. Teraz ma 5miesięcy i okazalo się że wymaga rehabilitacji ponieważ ma zwiekszone napięcie mięśniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
agam26 Re: Przechyla główkę w jesną stronę... 04.01.06, 22:13 idź do pediatry. Moja Nanka lubiła lewą strone i stwaiałąopór jak ja próbowałąm ułożyć na drugą stronę. Okazało się że ma lekki kręcz szyi(napięty mięsień) i jest rehabilitowana. Odpowiedz Link Zgłoś
ulgal Re: Przechyla główkę w jesną stronę... 04.01.06, 22:18 Również uważam że powinnaś to skonsultować z lekarzem, moja Lili też preferowała jedną stronę potem okazało się że to asymetria kręgosłupa i trzeba rehabilitować. Odpowiedz Link Zgłoś
pampeliszka Re: Przechyla główkę w jesną stronę... 04.01.06, 22:38 koniecznie rehabilitowac, w Polsce nie ma dzieci, ktore nie musza chodzic na rehabilitacje, to wręcz nie wypada... a jesli jeszcze patrzy na lewo zamiast w sufit, to jutro znajdz sobie rehabilitantke Ludzie, Wy macie jakąś obsesje z tą rehabilitacją.Jak pisałam wczoraj, przeprowadziłam ankiete wsrod czeskich znajomych i ani ci, ktorzy maja małe dzieci, ani ci, ktorzy maja znajomych z dziecmi, nie słyszeli o czyms takim. Tu nikt nie swiruje i nie biega do lekarza, kiedy dziecko sie w łuk wygnie, albo spi na jednym boku. A w Polsce same biedne, chore, niepełnosprawne dzieciaki sie rodzą.Coś okropnego. Odpowiedz Link Zgłoś
agam26 pampeliszka 04.01.06, 22:54 pampeliszka być moze niektórzy przesadzaja z tą rehabilitacją, ale lepiej dmuchac na zimne i niech dziewczyna pokaze maleństwo lekarzowi. Skoro mamę niepokoi, że dzecko patrzy w lewo a nie w sufit to ja jako mama dziecka z kręczem radzę aby udała się do lekarza i rozwieje wątpliwości. p.s. też zauwazyłam, ze staje się modne rehabilitowanie, ale mam głęboką nadzieję, że to wynika z przyczyn zdrowotnych a nie z mody. Odpowiedz Link Zgłoś
pampeliszka Re: pampeliszka 05.01.06, 09:00 Agam, a ja mam nadzieje, ze rehabilitowanie wynika z mody, a nie, ze rodzi sie az tyle niepelnosprawnych dzieci w Polsce. Bo moze za jakis czas moda minie, a dzieci beda zdrowe. Uwazam, ze "dmuchanie na zimne" robi dziecku wielką krzywde i nie potrafie zaakceptowac tego, ze matki ciagaja dzieci na bolesne cwiczenia, bo sie naczytały internetu i trafiły w łapy rehabilitantow, ktorzy klienta przeciez nie wypuszczą. Odpowiedz Link Zgłoś