Dodaj do ulubionych

przyrost wagi

12.01.06, 22:30
Czy ktoś może podać linka na temat przyrostu wagi niemowląt.
Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: przyrost wagi 12.01.06, 23:14
      Ale co byś chciała, droga Elko? Siatki centylowe? Prosze bardzo, w poniżej
      zlinkowanym artykule sa linki do siatek dla obu płci:
      kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54927,1326221.html
      albo tu (starczą na dłuzej):
      www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=642
      A moze normy tygodniowego przyboru u najmniejszych maluchów? To za chwilę, bo
      portal w którym była taka strona usunął ją, cholera, i mam nieaktualny link.
    • niewinna Re: przyrost wagi 13.01.06, 14:38
      Zastanawia mnie dlaczego dwa źródła podane przez dziewczynę powyżej podają inne
      informacje? Mediweb pisze , iż przedział mniędzy 10 a 3 centylem to już poza
      granicami normy a edziecko podaje , że cały obszar miedzy 97 a 3 centylem to
      norma? Jak to jest ktos wie? A w ogóle ja mam małe dziecko , jego przyrosty
      śledzę bardzo dokładnie i żyje w siatkami w ręku a trafiłam już na kilka
      różnych. Wg jednych jest np. na 10 , wg. innych na 3 , jeszcze innych poza
      skalą. Spotkałam się z siatkami dla np. regionów czy województw? Hmmm
      skomplikowane a mój rejonowy lekarz m aw dupie siatki i jak do niego przychodze
      nawet nie sprawdza. Chyba ma wszystkie dane w głowie! Ot geniusz!
      • christych Re: przyrost wagi 13.01.06, 14:43
        Siatki centylowe są tworzone na podstawie przyrostu wagi i wzrostu dzieci na
        Różnym terenie w róznych latach, dlatego są różne rodzaje np. badanie na grupie
        dzieci warszawskich urodzonych w latach 1990-1995, będzie zawierało inne
        informacje od badania na grupie dzieci gdańskich w tych samych latach.
      • dariaza Re: przyrost wagi 13.01.06, 14:48
        to dziwne, bo u mnie w przychodni lekarz też nie sprawdza. ALe to moze dlatego,
        że moja mała jest poprostu duża i nie ma problemów z wagą.
        • dariaza Re: przyrost wagi 13.01.06, 14:55
          a poza tym ja mam siatki w książeczce zdrowia dziecka. Chyba wszyscy mają?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka