Dodaj do ulubionych

Co zrobić aby więcej przybierała???

20.01.06, 20:16
Moje dziecko przybiera tylko 600 gr ma miesiąc sad
Urodziła się duża- 3.730. Je dużo ok 140-170- 180 czasem zdarza się 210 a
mimo to tak mało tyje. ma 3 miesiące. Zastanawiam się co mogę zrobić aby
więcej przybierała- proszę o rady.
Obserwuj wątek
    • niewinna Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 20.01.06, 20:20
      No to nie jest żle. Jeszcze granice normy dla tego wieku. A ile waży obecnie i
      na którym centylu "siedzi" ?
    • maretina Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 20.01.06, 20:20
      a po co? jest zdrowa? dobrze sie rozwija?
      • mooh Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 20.01.06, 23:22
        Okolice 50 centyla to świetny wynik. Dziecko jest całkiem duże, ale nie na
        tyle, by waga opóźniała rozwój motoryczny. Gratulacje! Szept_ciszy, mogę zadać
        niedyskretne pytanie? Kiedyś pisałaś, że nie chcesz już karmić piersią, potem,
        że chciałabyś wrócić do karmienia. Udało się?
        • szept_ciszy mooh 21.01.06, 10:42
          Nie udało się. Dziecko co prawda ssało- pare kropelek zaczęło z piersi lecieć-
          ale zrezygnowałam. Poprostu nie dam rady, dalej towarzyszy mi to nieprzyjemne
          uczucie. Wiem że jestem beznadziejna, ale nie mogę się przełamać i już sad(((
          • mooh Re: mooh 21.01.06, 21:18
            Wcale nie jesteś beznadziejna. Po prostu nie lubisz karmienia piersią i nie
            bałaś się podjąć decyzji. Najgorszy jest w tym przypadku brak jasnych reguł.
    • mika_p Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 20.01.06, 22:47
      WHO mówi, ze minimalny przybór wagi w pierwszym trymestrze to 450 g, polscy
      pediatrzy wola 600 g - dobrze jest. Zobacz, tu ewjst siatka centylowa
      dziewczynek:
      bi.gazeta.pl/im/7/1326/m1326947.jpg
      Twoja córeczka trzyma się ciut pod linią 50. centyla, to dobrze, to znaczy, ze
      rozwija sie harmonijnie.
      • malgosiek2 Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 20.01.06, 23:27
        Czego się czepiasz wagi?
        Twoje dziecko prawidłowo przybiera na wadze.
        No chyba,że chcesz żeby wyglądała jak pączek w maśle okrąglutka jak bulinek i
        tłuściutka jak prosiaczek.
        Pzdr.Gosia
        • szept_ciszy Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 10:49
          Moja p. pediatra ostatnio mnie załamała i powiedziała że to mało. Że dziecko
          będzie malutkie, drobniutkie i będzie odstawało od reszty. Że dzieci w jej
          wieku są już taaaakie duże i grubiutkie a ona taka odrobinka. Potem zaczęła
          śmiać się z mojego męża że jest taki marny, że z niego kurdupel (dosłownie tak
          powiedziała). Obecnie moja mała waży 5.200 a mierzy 63 cm. (o ile pomiary
          długości są wiarygodne).
          • elutach Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 10:54
            Twoja pediatra jest raczej fatalna, a dzidzia jest ok. Mój mały na piersi jest
            na 10 centylu wagi, a wzrostu na 90! Wygląda chdo, ale pediatra powiedziała, ze
            jest po prostu szczupły, w urodził się 4240. W pierwszych msc. przybierał 600,
            500, a nawet 400gram, ale karmię dalej Mały dobrze się rozwija i to jest
            najważniejsze. A tak w ogóle, Już niedługo(od 4msc) będziesz mogła poszerzyć
            dietę małej. PAPA
            • szept_ciszy Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 11:56
              no więc... czy można takemu maluchowi podawać już coś więcej aby lepiej
              przybierało?
              • saskiaplus1 Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 12:03
                Sterydy, proponuję.
                • szept_ciszy Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 12:13
                  ma się rozumieć że Ty w swoje dzieci pakowałaś sterydy? Skoro polecasz mi taki
                  sposób, to pewnie tak.
                  • saskiaplus1 Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 13:40
                    Jasne, teraz syn startuje w Junior Strongmen Cup.
    • santta Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 12:54
      Chodziło raczej o to,ze nie ma sensu na sile tuczyć.Po co? Skoro jest zdrowe,
      dobrze sie rozwija.A uwarunkowania genetyczne tez pewnie graja tu role i pani
      doktor powinna to zauważyć. raczej zawsze drobni rodzce maja szczupłe dzieci i
      odwrotnie.
      • maretina Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 13:59
        nie rozumiem co cie gnebi naprawde. czy nie widzisz na ulicach drobnych ludzi?
        ja widuje i tak szczerze... to wole ich widok niz tych ociekajacych smalcem.
        kajtek jest na 37 centylu z waga i na 97 wzrostem. takich ilosci jedzenia, o
        jakich piszesz NIGDY nie zjadl i pewnie nie zje. mam to gdzies gleboko. jest
        zdrowy, usmiechniety... ja wole drobne dzieci od tych strong manowsmile
        sczupli sa zdrowsismile
        • malgosiek2 Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 14:08
          no chyba,że lekarce podoba się ludzik z Michelina-opony.
          To wtedy nalezy tuczyc dziecko jak kaczki rurka i naprzód.
          Szept_ciszy nie dokarmiaj niczym więcej jest oki uwierz.
          Pzdr.Gosia
    • mama_fasolinki Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 15:11
      Witam,
      ja mam podobny problem. Mała zaczyna 5 miesiąc ur się z wagą 3990, a teraz ma
      5680. Przez pierwsze 6 tyg. było ok (prawie 1 kg), następne 6 tyg. tylko 0,5kg
      i ja się zaczęłam juz martwić. Pediatra mówiła, że dolna granica i jest ok, ale
      po 2 tygodniach ją zważyłam i przybrała z 60 g. Ja juz wcześniej zrobiłam jej
      badanie moczu, później morfologię. Okazało się, ze ma lekką niedokrwistość i
      dostała żelazo, wit C i zaczęłam ją b. często karmić. I pomogło, nie wiem co,
      ale w nast 2 tyg. przybrała 220 g smileTeraz tylko słucham jak łyka, budzę w nocy
      na karmienie(a potrafiła mi przespać od 21 do 7 rano!)i karmię co 2h i tylko
      chcę ja jeszcze karmić 2 miesiące tylko piersią!!!!! Mam nadzieję, ze się uda.
      A jak się będzie coś działo, to będziemy zaczynać dawac zupki, mięsko... A i
      byłam u 2 pediatrów, ale nie każą na razie dokarmiać, bo jest dobrze.
      Pozdrawiam
      Kinga
      • szept_ciszy Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 15:39
        No to ok drogie mamy, skoro tak wiele was wypowiedziało się tak samo to was
        posłucham smile tylko ta jędza- p. doktor! Denerwuje mnie. Wyśmiewa się z mojego
        męża i ze mnie sad
        • saskiaplus1 Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 19:13
          Powyśmiewaj się z niej i z jej męża.
    • mooh Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 21:21
      A może lepiej by było zmienić lekarza?
      • maja45 Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 21:52
        z grubych dzieci częściej wyrastają otyli dorośli niż z dzieci szczupłych.
        Twoja lekarka jest beznadziejna, a waga dziecka ok.
        M.
    • agnieszkapolinska1 Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 23:31
      Mój Wojtek 4 dni temu skońzył rok a waży nieco ponad 8 kilo... Zmieniłam
      pediatrę, bo poprzedni mówił, że to genetyczne (ja ważę 45 kilo przy 169 cm,
      mąż też raczej drobny). Poszliśmy prywatnie do świetnej lekarki (przyjmuje
      niestety tylko prywatnie), zleciła badania i co się okazało? Mały miał lamblię -
      pasożyta przewodu pokarmowego. Leczymy się wszyscy na razie, mam nadzieję że
      zacznie przybierać na wadze. Ale dopói karmiłam piersią, było ok. Niestety,
      mleko skończyło mi się z dnia na dzień... Nigdy nie słyszałam o czymś takim,
      ale moja siostra też tak miała, więc może TO jest genetyczne?
      Pozdrawiam maluchy i chyba idę spać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka