szept_ciszy 20.01.06, 20:16 Moje dziecko przybiera tylko 600 gr ma miesiąc Urodziła się duża- 3.730. Je dużo ok 140-170- 180 czasem zdarza się 210 a mimo to tak mało tyje. ma 3 miesiące. Zastanawiam się co mogę zrobić aby więcej przybierała- proszę o rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niewinna Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 20.01.06, 20:20 No to nie jest żle. Jeszcze granice normy dla tego wieku. A ile waży obecnie i na którym centylu "siedzi" ? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 20.01.06, 20:20 a po co? jest zdrowa? dobrze sie rozwija? Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 20.01.06, 23:22 Okolice 50 centyla to świetny wynik. Dziecko jest całkiem duże, ale nie na tyle, by waga opóźniała rozwój motoryczny. Gratulacje! Szept_ciszy, mogę zadać niedyskretne pytanie? Kiedyś pisałaś, że nie chcesz już karmić piersią, potem, że chciałabyś wrócić do karmienia. Udało się? Odpowiedz Link Zgłoś
szept_ciszy mooh 21.01.06, 10:42 Nie udało się. Dziecko co prawda ssało- pare kropelek zaczęło z piersi lecieć- ale zrezygnowałam. Poprostu nie dam rady, dalej towarzyszy mi to nieprzyjemne uczucie. Wiem że jestem beznadziejna, ale nie mogę się przełamać i już ((( Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Re: mooh 21.01.06, 21:18 Wcale nie jesteś beznadziejna. Po prostu nie lubisz karmienia piersią i nie bałaś się podjąć decyzji. Najgorszy jest w tym przypadku brak jasnych reguł. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 20.01.06, 22:47 WHO mówi, ze minimalny przybór wagi w pierwszym trymestrze to 450 g, polscy pediatrzy wola 600 g - dobrze jest. Zobacz, tu ewjst siatka centylowa dziewczynek: bi.gazeta.pl/im/7/1326/m1326947.jpg Twoja córeczka trzyma się ciut pod linią 50. centyla, to dobrze, to znaczy, ze rozwija sie harmonijnie. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 20.01.06, 23:27 Czego się czepiasz wagi? Twoje dziecko prawidłowo przybiera na wadze. No chyba,że chcesz żeby wyglądała jak pączek w maśle okrąglutka jak bulinek i tłuściutka jak prosiaczek. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
szept_ciszy Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 10:49 Moja p. pediatra ostatnio mnie załamała i powiedziała że to mało. Że dziecko będzie malutkie, drobniutkie i będzie odstawało od reszty. Że dzieci w jej wieku są już taaaakie duże i grubiutkie a ona taka odrobinka. Potem zaczęła śmiać się z mojego męża że jest taki marny, że z niego kurdupel (dosłownie tak powiedziała). Obecnie moja mała waży 5.200 a mierzy 63 cm. (o ile pomiary długości są wiarygodne). Odpowiedz Link Zgłoś
elutach Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 10:54 Twoja pediatra jest raczej fatalna, a dzidzia jest ok. Mój mały na piersi jest na 10 centylu wagi, a wzrostu na 90! Wygląda chdo, ale pediatra powiedziała, ze jest po prostu szczupły, w urodził się 4240. W pierwszych msc. przybierał 600, 500, a nawet 400gram, ale karmię dalej Mały dobrze się rozwija i to jest najważniejsze. A tak w ogóle, Już niedługo(od 4msc) będziesz mogła poszerzyć dietę małej. PAPA Odpowiedz Link Zgłoś
szept_ciszy Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 11:56 no więc... czy można takemu maluchowi podawać już coś więcej aby lepiej przybierało? Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 12:03 Sterydy, proponuję. Odpowiedz Link Zgłoś
szept_ciszy Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 12:13 ma się rozumieć że Ty w swoje dzieci pakowałaś sterydy? Skoro polecasz mi taki sposób, to pewnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 13:40 Jasne, teraz syn startuje w Junior Strongmen Cup. Odpowiedz Link Zgłoś
santta Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 12:54 Chodziło raczej o to,ze nie ma sensu na sile tuczyć.Po co? Skoro jest zdrowe, dobrze sie rozwija.A uwarunkowania genetyczne tez pewnie graja tu role i pani doktor powinna to zauważyć. raczej zawsze drobni rodzce maja szczupłe dzieci i odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 13:59 nie rozumiem co cie gnebi naprawde. czy nie widzisz na ulicach drobnych ludzi? ja widuje i tak szczerze... to wole ich widok niz tych ociekajacych smalcem. kajtek jest na 37 centylu z waga i na 97 wzrostem. takich ilosci jedzenia, o jakich piszesz NIGDY nie zjadl i pewnie nie zje. mam to gdzies gleboko. jest zdrowy, usmiechniety... ja wole drobne dzieci od tych strong manow sczupli sa zdrowsi Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 14:08 no chyba,że lekarce podoba się ludzik z Michelina-opony. To wtedy nalezy tuczyc dziecko jak kaczki rurka i naprzód. Szept_ciszy nie dokarmiaj niczym więcej jest oki uwierz. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
mama_fasolinki Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 15:11 Witam, ja mam podobny problem. Mała zaczyna 5 miesiąc ur się z wagą 3990, a teraz ma 5680. Przez pierwsze 6 tyg. było ok (prawie 1 kg), następne 6 tyg. tylko 0,5kg i ja się zaczęłam juz martwić. Pediatra mówiła, że dolna granica i jest ok, ale po 2 tygodniach ją zważyłam i przybrała z 60 g. Ja juz wcześniej zrobiłam jej badanie moczu, później morfologię. Okazało się, ze ma lekką niedokrwistość i dostała żelazo, wit C i zaczęłam ją b. często karmić. I pomogło, nie wiem co, ale w nast 2 tyg. przybrała 220 g Teraz tylko słucham jak łyka, budzę w nocy na karmienie(a potrafiła mi przespać od 21 do 7 rano!)i karmię co 2h i tylko chcę ja jeszcze karmić 2 miesiące tylko piersią!!!!! Mam nadzieję, ze się uda. A jak się będzie coś działo, to będziemy zaczynać dawac zupki, mięsko... A i byłam u 2 pediatrów, ale nie każą na razie dokarmiać, bo jest dobrze. Pozdrawiam Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
szept_ciszy Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 15:39 No to ok drogie mamy, skoro tak wiele was wypowiedziało się tak samo to was posłucham tylko ta jędza- p. doktor! Denerwuje mnie. Wyśmiewa się z mojego męża i ze mnie Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 19:13 Powyśmiewaj się z niej i z jej męża. Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 21:21 A może lepiej by było zmienić lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
maja45 Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 21:52 z grubych dzieci częściej wyrastają otyli dorośli niż z dzieci szczupłych. Twoja lekarka jest beznadziejna, a waga dziecka ok. M. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkapolinska1 Re: Co zrobić aby więcej przybierała??? 21.01.06, 23:31 Mój Wojtek 4 dni temu skońzył rok a waży nieco ponad 8 kilo... Zmieniłam pediatrę, bo poprzedni mówił, że to genetyczne (ja ważę 45 kilo przy 169 cm, mąż też raczej drobny). Poszliśmy prywatnie do świetnej lekarki (przyjmuje niestety tylko prywatnie), zleciła badania i co się okazało? Mały miał lamblię - pasożyta przewodu pokarmowego. Leczymy się wszyscy na razie, mam nadzieję że zacznie przybierać na wadze. Ale dopói karmiłam piersią, było ok. Niestety, mleko skończyło mi się z dnia na dzień... Nigdy nie słyszałam o czymś takim, ale moja siostra też tak miała, więc może TO jest genetyczne? Pozdrawiam maluchy i chyba idę spać Odpowiedz Link Zgłoś