Dodaj do ulubionych

fotelik samochodowy

22.01.06, 17:54
Moja trzymiesięczna córka uwielbia przesiadywać w foteliku samochodowym.
Jednakże od ortopedy uslyszałam, że takie małe dziecko ze względu na
kręgosłup, powinno przebywać w takim foteliku jedynie podczas jazdy. Jak jest
z waszymi dziećmi?
Obserwuj wątek
    • mjodlovski Re: fotelik samochodowy 22.01.06, 18:04
      Na instrukcji obsługi przy moim foteliku pisze , ze niemowlę można trzymać do 2-3h dziennie.
      • ajka1 Re: fotelik samochodowy 22.01.06, 22:08
        niby nie powinno za długo przebywać dziecko w foteliku samochodowym ale moja poprostu uwielbiała w nim być. Kupiliśmy jak miała 1,5 miesiąca i przyznam się, że siedziała w nim po parę godzin dziennie ( z przerwami oczywiście ) poza tym miała kolki i taka pozycja półsiedząca bardzo jej odpowiadała i pomagała. W tej chwila ma skończone 7 miesięcy i zamieniła fotelik na krzesełko.
        Byliśmy u ortopedy - wszystko w porządku
        • bubusiol Re: fotelik samochodowy 22.01.06, 23:04
          Mój syn skończył również 7 miesi.i również bardzo dużo przebywał w
          foteliku.Teraz już siedzi i wydaje mi się,że się garbi.Może to tylko
          przejściowe,ale obawiam się,że to jednak wina fotelika.
          • annasza33 Re: fotelik samochodowy 23.01.06, 00:19
            Co za bzdury! Przeczytajcie o fotelikach w grudniowym "Dziecku", str. 46-47.
            Specjalista rehabilitacji z Centrum Zdrowia Dziecka pisze np. o spacerach
            tak: "... W pierwszym półroczu życia dziecka [...] jeśli bardzo się buntuje,
            można podłożyć mu pod głowę poduszkę, by na spacerze widziało coś więcej niż
            niebo. Inne rozwiązanie to wożenie malucha w FOTELIKU SAMOCHODOWYM zamontowanym
            w wózku (podobnie jak LEŻACZEK zapewnia zdrową dla młodszego niemowlęcia
            POZYCJĘ)..."
            I jeszcze: " Nosząc noworodka, dobrze jest pamiętać, że jego kręgosłup nawykł
            do wygięcia w kształcie litery C. Taką pozycję miał maluch w brzuchu mamy i
            teraz też jest ona dla niego najbardziej naturalna. I właśnie tak należy go
            układać, nosząc na ręku lub w chuście."
            • annasza33 Re: fotelik samochodowy 24.01.06, 01:14
              Aha, tekst nie odnosił się do starszych dzieci powyżej 10-12 m-cy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka