Dodaj do ulubionych

czy musze rezygnowac z karm.piersią?

08.02.06, 14:54
dziewczyny, moja Ola-4tyg-ma wodniste zółte kupki, dziś byłam u pediatry, dał
Trilac i kazał odstawić nabiał i powiedział, ze jak to nie pomoze to muszę
pzrestać karmić piersia i dać jej mleko sztuczne, pewnie jakies specjalne.
Czytałam na tym forum, ze wodniste kupki to jeszcze nic takiego strasznego,
ale zeby az rezygnować z karm. piersia??? bardzo mnie to zaskoczyło, nie wiem
czy mam to skonsultować z innym lekarzem czy co, póki co zobaczymy jaki bedzie
efekt po Trilacu, czy któraś z Was dawała dziecku Trilac?pomogło?
co o tym sadzicie?
Obserwuj wątek
    • rzukers Re: czy musze rezygnowac z karm.piersią? 08.02.06, 14:58
      koniecznie idź do innego lekarza
      • ade1 Re: czy musze rezygnowac z karm.piersią? 08.02.06, 15:03
        czasami robi sie posiew pokarmu zeby sprawdzic czy nei jest przyczyna jakis
        nierpawidlowosci u dziecka i dopiero wtedy mozna podjac decyzje o zaprzestaniu
        karmienia piersia, u nas wodniste i czeste kupki byly od zapalenia ucha, a w
        czesniej lekarka 3 razy kazala mi zmieniac mleko- bez sensu bo przycyzna byla w
        zapaleniu
    • justa233 Re: czy musze rezygnowac z karm.piersią? 08.02.06, 15:08
      Witam i również radzę skonsultować się z innym pediatrą. Ponieważ wątpię by
      karmienie piersią było przyczyną tych kupek moze to po prostu wirus jakiś. Idż
      niezwłocznie gdzie indziej by dziecko się nie odwodniło czasem.
      A jeszcze jedno pytanie jak bardzo sa wodniste bo dzieci piersiowe robią lekko
      wodniste kupy nie tak jak butelkowe. Moze nie ma powodu do zmartwień

Pozdrawiam
      • jbasko Re: czy musze rezygnowac z karm.piersią? 08.02.06, 15:27
        są właściwie jak woda rzadka z grudkami, te kupki sa małe, tylko po nocy jest
        więcej, a tak to troszkę tego się wylewa ale jest to prawie jak woda. Czytałam,
        ze to moze nietolerancja układu pokarmowego na laktoze,zobaczymy co będzie po
        tym Trilacu.
    • katarzynawinni Re: czy musze rezygnowac z karm.piersią? 08.02.06, 15:32
      Jedyne co bym zrobiła na Twoim miejscu to poszukała innego pediatry. Z
      karmienia piersią oczywiście nie musisz rezygnować a nawet nie powinnaś. Ja mam
      córeczkę - teraz ma prawie 10 miesięcy (też OLA), skończyłam ją karmić piersią
      tydzień temu. Mała też miała wodniste kupki na początku i czerwone pultasy ale
      po wprowadzeniu diety (bezmlecznej , bez czekolady, pomidorów i innych
      alergizujących rzeczy), wszystko minęło. Dietę mozna przetrzymać i przy tym
      wrócić do figury - mi się udało zrzucić więcej niż przytyłam w ciąży. Złośliwi
      mówili nawet że wyglądam za chudo ale ja się tym nie przejmowałam . mała teraz
      pije nutramigen, jest zdrowa i cieszę się że udało mi się ją karmić przez te 10
      miesięcy
    • saskiaplus1 Re: czy musze rezygnowac z karm.piersią? 08.02.06, 15:32
      Z pewnością nawet stwierdzona alergia na białko krowie nie jest powodem
      odstawienia od piersi, wręcz przeciwnie, takie dzieci zaleca się jak najdłużej
      karmić piersią. Skonsultuj się z innym lekarzem, a nawet dwoma.
    • b.bujak Re: czy musze rezygnowac z karm.piersią? 08.02.06, 15:45
      jesli zalezy ci na karmieniu piersia, a wyglada na to, ze ci zalezy, to w
      przypadku klopotow pokarmowych, jesli pediatra zdecyduje, ze nalezy podac mleko
      hydrolizowane ( np. nutramigen ), to mozesz zastosowac jeszcze cos takiego,
      jak "ożywianie" tego mleka, czyli pijesz je sama a twoj organizm przerabia je
      na mleko dla dziecka - poniewaz w twojej diecie jest bialko ( aminokwasy )
      bezpieczne, to w twoim mleku tez bedzie bialko strawne dla twojego dziecka;
      oczywiscie musisz uwazac na inne spozywane przez ciebie pokarmy, no i licz sie
      z tym, ze takie hydrolizowane mleko jest paskudne w smaku; ja pilam mleko
      sojowe, na szczescie syn je dobrze tolerowal a jest bardziej wartosciowe niz
      hydrolizaty; zeby je przelknac, sypalam roznego rodzaju płatki, musli itp
    • aga55jaga ostrożnie z trillaciem 08.02.06, 15:52
      uważaj na trilac gdyż to nic innego jak kwas mlekowy - no i z krowy - jeżeli
      podejrzewacie uczulenie na białko mleka krowiego - powinnaś je wyłączyć ze
      swojej diety, i nadal karmić piersią (mleko z piersi także zapewnia odpowiednią
      florę bakteryjną) - przez 3 - 4 tygodnie. Dopiero jak sie nic nie zmieni szukać
      następnej przyczyny.
      chociaż jak przypomnę kupy moich córek - w ciągu ich noworodkowego i
      niemowlęcego życia były one przeróżne - od żółtych po zielone, i wodnist i
      śluzowe - na piersi to "wolna amerykanka"
      • jbasko Re: ostrożnie z trillaciem 08.02.06, 15:56
        wychodzi na to, ze to trochę irracjonalne, mam odstawić nabiał a lekarz zapisuje
        mleko w innej postaci??? dziwna sprawa...
        • aga55jaga Re: ostrożnie z trillaciem 08.02.06, 16:01
          dokładnie tak jest - przy podejrzeniu uczulenia na nabiał krowy wyłącza się z
          diety wszystko co zawiera krowę - wobec tego również i trillac, lakcid czy
          lakcidofil,,
          (jak i cielęcinę i wołowinęsmile to tak na marginesie)
          a wszystko po to aby stwierdzić w 100 % czy takowa nietolerancja u dziecka ma
          miejsce
          Przerabiałam to już z dwiema córkami
          • jbasko Re: ostrożnie z trillaciem 08.02.06, 16:03
            i czy w wypadku stwierdzenia nietolerancji musiałaś przejść na mleko sztuczne?
            • aga55jaga Re: ostrożnie z trillaciem 08.02.06, 16:13
              nie ja też nie jadłam nabiału i żadnych jego pochodnych, bo nawet najmniejsze
              ilości (przez pierwsze 6 miesięcy karmienia) u moich córek powodowały różne
              sensacje - potem było znacznie lepiej, mogłam sobie pozwolić np na jogurt.
              Dziś starsza - dzięki diecie eliminacyjnej - może jesć prawie wszystko, młodsza
              jest jeszcze w trakcie tej diety
            • basoni Re: ostrożnie z trillaciem 08.02.06, 16:23
              Trilac zawiera bakterie kwasu mlekowego, których nie robi się z mleka!!!
              Bakterie to bakterie. Przeczytaj:
              "Bakterie kwasu mlekowego są szeroko rozpowszechnione w środowisku i od
              niepamiętnych czasów wykorzystywane były do naturalnego ukwaszania żywności.
              Można bez przesady powiedzieć, że bakterie te znajdują się dosłownie wszędzie.
              Od urodzenia towarzyszą one człowiekowi, zwierzętom i roślinom. Ich wspólną
              cechą jest zdolność fermentacji różnych cukrów, w wyniku której powstaje kwas
              mlekowy i zwykle pewne ilości także innych składników, z których niektóre mają
              przyjemny orzechowy aromat. W mleku fermentują one laktozę, czyli cukier
              mlekowy, w materiale roślinnym zaś glukozę lub inne cukry.

To właśnie dzięki tym bakteriom możemy ukwasić ogórki i kapustę, a rolnicy
              otrzymują tzw. kiszonki do karmienia bydła. Bakterie mlekowe, które przypadkowo
              dostają się do mleka w trakcie dojenia krowy, ukwaszają go w temperaturze
              pokojowej już po kilkunastu godzinach."
              www.resmedica.pl/zdart3003.html
              W niektórych przypadkach - jeśli dziecko źle się rozwija, słabo przybiera na
              wadze, odwadnia się biegunkami - trzeba przejść na preparaty mlekozastępcze. Na
              razie spróbuj wyeliminować z diety cały nabiał, wołowinę, cielęcinę i wszystko
              co zawiera pochodne mleka (przerobione wędliny, słodycze) - czytaj etykiety.
              Wyeliminuj też inne potencjalne alergeny - jaja, pomidory, czekolada, orzechy
              itp. Podawaj dziecku ten Trilac i samej też nie zaszkodzi łyknąć. Po Trilacu
              biegunki powinny ustąpić w ciągu kilku dni. Dieta daje efekty po ok. 3 tygodniach.

• aga55jaga Re: ostrożnie z trillaciem 08.02.06, 16:27
                niestety takie dostałam "prikazy" w poradni alergicznej do której uczęszczałam
                wraz z córkami i także od lekarza alergologa, do którego jeżdziliśmy do
                zupełnie innego miasta - więc to powtarzam
      • b.bujak Re: ostrożnie z trillaciem 08.02.06, 16:19
        aga55jaga - musze troche uściślić Twoją wypowiedz - uczulenie jest od BIAŁKA
        mleka a nie od kwasu mlekowego - na te leki z bakteriami mlekowymi rzeczywiscie
        trzeba uwazac, bo maja w swoim skladzie białko mleka jako substancję
        pomocniczą; moja pediatra cos mówila, ze dla dzieci ze skaza bezpieczny jest
        Lacidofil - nie sprawdzalam, ale przeczytaj na ulotce w razie potrzeby, czy
        jest białko mleka krowiego - kwas mlekowy i bakterie kwasu mlekowego z tego, co
        wiem nie są źródłem uczuleń
        • aga55jaga cytuję ulotkę Lakcidu 08.02.06, 16:33
          1 skład: tu cały skład + substancje pomocnicze - mleko odtłuszczone, sacharoza
          2 "zanim zastosuje się lakcid - Nie stosować produktu jeśli stwierdzono
          nadwrażliwość na białko mleka krowiego"

Koniec cytatu - co dowodzi tego co napisałam w powyższych postach smile
        • aga55jaga b bujak 08.02.06, 16:42
          faktycznie racja - chodzi raczej o substancje pomocnicze (czyli mleko krowie) w
          tych preparatach a nie o sam kwas mlekowy i "dobre" bakterie.
          • b.bujak Re: b bujak 08.02.06, 17:28
            dlatego warto sprawdzic, czy inne tego typu leki tez zawieraja bialko mleka
            krowiego, bo moze np lacidofil ma inne substancje pomocnicze; nie znam skladu
            wszystkich tego typu lekow; moja lekarka przepisala mojemu synowi ze skaza
            Lacidofil, ale nie mam ulotki
    • asia_i_p Re: czy musze rezygnowac z karm.piersią? 08.02.06, 18:27
      Różnie to może być. Alergia na białko mleka i nietolerancja laktozy to nie to
      samo. W tym pierwszym wypadku wystarcza dieta matki, w tym drugim - nie,
      ponieważ laktoza stanowi naturalny składnik pokarmu kobiecego. Ale kupki przy
      nietolerancji laktozy to nie są zwykłe kupki biegunkowe, tylko mają tak
      jakby "sfermentowany" zapach - tak mi mówiła pediatra.
      • jbasko Re: czy musze rezygnowac z karm.piersią? 08.02.06, 21:53
        czy to oznacza, ze jeśli okaże się, ze jest nietolerancja laktozy to trzeba
        odstawić od naturalnego mleka matki i przejść na sztuczne?
        • asia_i_p Re: czy musze rezygnowac z karm.piersią? 08.02.06, 22:11
          Jeżeli dobrze zrozumiałam pediatrę to tak. Ale to chyba bardzo rzadka
          przypadłość. I twój opis kupek nie wskazuje na nią.
    • aga55jaga Re: czy musze rezygnowac z karm.piersią? 08.02.06, 23:23
      a ja taki lin znalazłam. Znajdziesz tam też nietolerancję laktozy

dzieci.lunar.pl/go.php?page=PiersioweFAQ
    • asia06 Re: czy musze rezygnowac z karm.piersią? 08.02.06, 23:37
      Koniecznie skonsultować. Moaj mała też miewała to wodniste, to zielonkawe
      kupki. Z niczego nie rezygnowałam. Karmię nadal piersię, małą ma 8 miesięcy.
      Wszystko jest ok.
      • paula63-63 Re: czy musze rezygnowac z karm.piersią? 09.02.06, 02:25
        spróbuj zadac to pytanie ekspertowi-pediatrze na głównych stronach eDziecka.
        Swoja drogą - czy Twój pediatra widział te kupki czy zna je tylko z Twojego
        opisu? Kupki przy karmieniu piersią - jak pisało kilka poprzedniczek - mogą mieć
        naprawdę bardzo różny wygląd, kolor i konsystencję (np. rzadkiej jajecznicy). I
        wnioskowanie o jakichś zaburzeniach tylko na tej podstawie, w sytuacji, gdy
        dziecko normalnie przybiera, dobrze śpi, nie płacze ponad normę i nie ma
        jakicholwiek innych objawów, ze coś nie gra, jest chyba pochopne. Też bym to
        skonsultowała z kimś jeszcze.
        • b.bujak Re: czy musze rezygnowac z karm.piersią? 09.02.06, 09:21
          paula63-63 napisała:

> Swoja drogą - czy Twój pediatra widział te kupki czy zna je tylko z Twojego
          > opisu?

twoj opis moze nie oddawac dobrze obrazu kupki - moja pediatra przy biegunce
          zażyczyła sobie obejrzeć osobiście zawartość pieluchy - nie ma jak fachowe oko!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka