Dodaj do ulubionych

problem z siusiakiem?

09.02.06, 00:36
U mojego synka zauważyłam dziś, że w siusiaku ma tylko małą szczelinkę na
siku. Czy stulejka zacznie się ściągać z wiekiem? A na razie jest zrośnieta.
Żaden lekarz nie zwrócił mi na to uwagi, ale ja sama dopiero dziś to
zauważyłam. Czy
Obserwuj wątek
    • paula63-63 Re: problem z siusiakiem? 09.02.06, 02:14
      nie wiem w jakim wieku jest Twój synek, ale poniżej roku nie wolno ściągać
      napletka - jest tak, jak ma być. Czy dziecko ma stulejkę czy nie, bedzie wiadomo
      dopiero jak bedzie starsze.
      • kkm13 Re: problem z siusiakiem? 09.02.06, 08:03
        Dziękuję, za odpowiedz.
        Synek ma 5 miesięcy.
      • madame_edith Re: problem z siusiakiem? 09.02.06, 08:20
        No na to akurat są dwie szkoły. Jedna, że absolutnie nie ruszać (np w mojej
        szkole rodzenia tak mówili), druga, żeby ściągać delikatnie ile się da, aby
        utrzymać w tym miejscu higienę (położna środowiskowa). Miałam dylemat straszny,
        ale skonsultowałam z kilkoma matkami chłopców (jedna z nich jest pielęgniarką)
        no i poszłam tą drugą drogą, ściągam lekko przy kąpieli. Ale podkreślam, bardzo
        delikatnie, no i słyszałam też opinie, że to może od stulejki uchronić, ale nie
        wiem czy to prawda. Generalnie sama nie wiem jak jest dobrze, robię tak jak
        podpowiada mi intuicja i większość znanych mi matek.
        • b.bujak Re: problem z siusiakiem? 09.02.06, 09:25
          ja tez jestem z tej szkoly, co odciagaja napletek ( baaardzo deliaktnie w
          kapieli ); zaczelam to robic, gdy mlody mial ok 7 mies, kiedy to pediatra na
          kontroli sprawdzala, czy jest stulejka i odciagnela mu napletek
    • barbara79 Re: problem z siusiakiem? 09.02.06, 09:33
      mojemu synkowi też ściagam podczas kąpieli, zalecenia nefrologa i pediatry.
      powiedzieli mi że brud który tam zalega doprowadza do rozwoju bakterii a przez
      to krótka droga do infekcji dróg moczowych.
    • magdulka26 Re: problem z siusiakiem? 09.02.06, 11:12
      Ja też odciagam delikatnie podczas kąpieli.Pediatra powiedziała że mały ma
      stulejkę.
      • paskowka1973 Re: problem z siusiakiem? 09.02.06, 11:34
        Mój mały ma 3 mce, a dwóch pediatrów, dwie położne i chirurg dziecięcy, pod
        żadnym pozorem nie pozwolili mi ściagać napletka. No i bądź tu mądry smile
        • mama.a Re: problem z siusiakiem? 09.02.06, 14:03
          Bo 3 miesiące to za wcześnie! Nam zaproponowano, że napletek można odciągać od
          6 miesiąca, delikatnie, tylko w kąpieli. Inni twierdzą, że to niepotrzebne, że
          nieumiejętne próby odciągania napletka mogą się skończyć mikrourazami oraz na
          infekcji. Sęk w tym, że są dwie szkoły i trzeba wybrać własną.
          • faraula Re: problem z siusiakiem? 09.02.06, 14:38
            Mój synek skończył 3 miesiące i odciągamy skórkę delikatnie właściwie od
            początku. W szpitalu o to nie zapytałam bo mi to po prostu do głowy nie przyszło
            dopiero w domu jak zaczęliśmy sami myć dzieciaczka to się zaczęliśmy nad tym
            zastanawiać. Położna środowiskowa powiedziała, że można( ale nie potrafiła
            pokazać jak!) zapytałam więc o to pediatrę na pierwszej wizycie - pokazała jak i
            powiedziała, że można to robić( nie zachęcała ani nie zabraniała) Jak kilka dni
            nie ruszałam siusiaka(poza standardowym myciem oczywiśćie) to po odciągnięciu
            skórki poczuliśmy z mężem niezbyt przyjemny zapach. Dlatego osobiście sądzę, że
            raczej odciągać. Po kąpieli( troszkę się namoczy) delkatnie odciągamy i usuwamy
            zalegającą mastkę mokrym wacikiem. Młody nie protestuje więc zapewne go to nie
            boli- czasem tylko potrafi siknąć w twarzwinkPozdrawiam
    • nika_2006 Re: problem z siusiakiem? 09.02.06, 15:07

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka