Dodaj do ulubionych

Spanie na brzuszku

15.02.06, 22:38
Moj 3 miesieczny synek prawie od urodzenia spi na brzuszku. W innej pozycji
nie chciał spac.Czy jest to bezpieczna i zdrowa pozycja do spania dla malego
dziecka?
Dziekuje za porady!
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Spanie na brzuszku 15.02.06, 23:52
      Spanie na brzuszku zwiększa ryzyko nagłej śmierci łóżeczkowej.
      Spanie na brzuszku jest zalecane przez ortopedów jako pozycja bezpieczna dla
      bioderek.
      Spanie na brzuszku jest dobre dla brzuszka, łatwiej odchodzą gazy, no i
      pierwszy ruch po obudzeniu to podniesienie głowy, wiec mięsnie tegoz brzuszka
      sie wzmacniają.
      Spanie na brzuszku ogranicza ruchy łapek, które czesto powodują wybudzanie się
      dzieci.
      Spanie na brzuszku jest dobre dla ulewających dzieci, jest mniejsze ryzyko
      zachłysniecia sie, treść pokarmowa wyleje się z buzi zamiast cofnąc do gardła.
    • goo11 Re: Spanie na brzuszku 16.02.06, 15:53
      Witam.mój syn też śpi tylko na brzuchu.Na początku się trochę bałam,ale inaczej
      nie śpi wcale.Poczytałam sobie trochę na ten temat i myślę,że nie jest to
      niebezpieczne.pa
    • b.bujak Re: Spanie na brzuszku 16.02.06, 16:03
      moj syn spi na brzuszku prawie od urodzenia - tak, jak Twoj sam wybral sobie tę
      pozycje - radze Ci - nie zglądaj wiecej do tego wątku, bo zostaniesz zarzucona
      informacjami, po których włosy się jeżą na głowie
      • prosta.krosta Re: Spanie na brzuszku 16.02.06, 16:30
        Dzieciaki szybko raczkują (silne ramiona i przedramiona, przyzwyczajenie do
        pozycji na brzuchu, szybko siadają (własnie siadają z pozycji raczkującej, a
        nie jak większość dzieci które dźwigają się do przodu aby usiąść), szybko
        stoją, chodzą też szybko. Mój młodszy ma 6,5 miesiąca, od 2 tyg. sam siedzi i
        wstaje na nogi czepiając się mebli lub łóżeczka. Raczkuje. Starszy syn też spał
        na brzuchu, też był bardzo sprawny fizycznie.
        Nigdy żadnych kolek czy problemów z biodrami.
        Młodszy też sam sobie wybrał tą pozycję do spania (na plecach wrzeszczał lub
        spał 30 minut)- położna sama go tak położyła i od tej pory (ponad pół roku)tak
        sypia.Starszy jest już mocno starszy, więc sypia też chce winkNajczęściej długo ;-
        )
        • cosmolinka Re: Spanie na brzuszku 16.02.06, 20:51
          Mój też spał tylko na brzuszku, ale od jakiegoś miesiąca odwidziało mu się i śpi
          na boczku, albo na pleckach. Teraz ma prawie 6 mieisięcy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka