ema.emiliana 15.02.06, 22:38 Moj 3 miesieczny synek prawie od urodzenia spi na brzuszku. W innej pozycji nie chciał spac.Czy jest to bezpieczna i zdrowa pozycja do spania dla malego dziecka? Dziekuje za porady! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: Spanie na brzuszku 15.02.06, 23:52 Spanie na brzuszku zwiększa ryzyko nagłej śmierci łóżeczkowej. Spanie na brzuszku jest zalecane przez ortopedów jako pozycja bezpieczna dla bioderek. Spanie na brzuszku jest dobre dla brzuszka, łatwiej odchodzą gazy, no i pierwszy ruch po obudzeniu to podniesienie głowy, wiec mięsnie tegoz brzuszka sie wzmacniają. Spanie na brzuszku ogranicza ruchy łapek, które czesto powodują wybudzanie się dzieci. Spanie na brzuszku jest dobre dla ulewających dzieci, jest mniejsze ryzyko zachłysniecia sie, treść pokarmowa wyleje się z buzi zamiast cofnąc do gardła. Odpowiedz Link Zgłoś
goo11 Re: Spanie na brzuszku 16.02.06, 15:53 Witam.mój syn też śpi tylko na brzuchu.Na początku się trochę bałam,ale inaczej nie śpi wcale.Poczytałam sobie trochę na ten temat i myślę,że nie jest to niebezpieczne.pa Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Spanie na brzuszku 16.02.06, 16:03 moj syn spi na brzuszku prawie od urodzenia - tak, jak Twoj sam wybral sobie tę pozycje - radze Ci - nie zglądaj wiecej do tego wątku, bo zostaniesz zarzucona informacjami, po których włosy się jeżą na głowie Odpowiedz Link Zgłoś
prosta.krosta Re: Spanie na brzuszku 16.02.06, 16:30 Dzieciaki szybko raczkują (silne ramiona i przedramiona, przyzwyczajenie do pozycji na brzuchu, szybko siadają (własnie siadają z pozycji raczkującej, a nie jak większość dzieci które dźwigają się do przodu aby usiąść), szybko stoją, chodzą też szybko. Mój młodszy ma 6,5 miesiąca, od 2 tyg. sam siedzi i wstaje na nogi czepiając się mebli lub łóżeczka. Raczkuje. Starszy syn też spał na brzuchu, też był bardzo sprawny fizycznie. Nigdy żadnych kolek czy problemów z biodrami. Młodszy też sam sobie wybrał tą pozycję do spania (na plecach wrzeszczał lub spał 30 minut)- położna sama go tak położyła i od tej pory (ponad pół roku)tak sypia.Starszy jest już mocno starszy, więc sypia też chce Najczęściej długo ;- ) Odpowiedz Link Zgłoś
cosmolinka Re: Spanie na brzuszku 16.02.06, 20:51 Mój też spał tylko na brzuszku, ale od jakiegoś miesiąca odwidziało mu się i śpi na boczku, albo na pleckach. Teraz ma prawie 6 mieisięcy. Odpowiedz Link Zgłoś