Dodaj do ulubionych

co robić?-prawie zarosnięte ciemiączko u 3mies.

20.02.06, 17:37
Moja córka ma 3 miesiące. Od urodzenia nie dostaje ani wit. D3, ani
cebionmulti, bo pediatra stwierdziła,że nie potrzeba./ Karmię piersią/
Na rutynowej kontroli u ortopedy lekarz kazał dawać 2 kropelki D3,
powiedział,że bioderka ok, nie trzeba szeroko pieluszkować. Powiedziałam,że
lekarka nie kazała dawać d3( według niej na tym etapie jest wystarczajaco w
mleku matki). On na to,że D3 dawac trzeba (na jego odpowiedzialność)na
zwapnienie kości, że niektóre dzieci rodza sie prawie bez ciemiączka i D3 też
się daje. Dawałam więc 4 dni te wit. D3, ale te sprzeczne nakazy pediatry i
ortopedy nie dawały mi spokoju. No i to małe ciemiaczko mnie niepokoi,teraz
prawie w ogóle go nie wyczuwam, choć przy wizytach -pediatra nic nigdy nie
mówiła,że jest zbyt małe.Podszłam dziś do pediatry, powiedziała,że ciemiaczko
rzeczywiście wygląda tak, jakby miało zarosnać niedługo, a Ona (ma 3 mies.)
jest jeszcze na to za mała. Dala mi skierowanie na badanie ilości fosforu i
wapnia we krwi i nie kazała dawać D3. Nie powiedziała mi czym grozi zbyt
szybkie zarośniecie ciemiaczka i kiedy może zarosnać najszybciej,żeby było
ok. A ja teraz umieram ze zmartwienia i przychodza mi rózne głupie mysli do
głowy. Może któraś z Was wie coś mądrego w tej sprawie?
Obserwuj wątek
    • aga55jaga Re: co robić?-prawie zarosnięte ciemiączko u 3mie 20.02.06, 17:42
      myślę że nie powinnaś martwić się na zapas. Świetnego masz pediatrę skoro
      nakazała przeprowadzenie odpowiednich badań. Wtedy będziecie miały jasny obraz
      co i jak.
    • mamadwojkiam Re: co robić?-prawie zarosnięte ciemiączko u 3mie 20.02.06, 17:45
      Moja córcia (obecnie 5 m-cy i tydz.) od prawie 2 m-cy ma ciemniączko na pół
      opuszki palca. Ja wcale go nie wyczuwam. Podaję jej 1 kropelkę VitD3. Nie
      karmię jej już piersią od 3 m-cy. Pediatra powiedziała, że w zimie, kiedy jest
      mało słońca trzeba dawać zawsze przynajmniej 1 kropelkę. Na tym etapie mózg
      jeszcze się rozwija (rośnie) i ciemię powinno być trochę większe, przynajmniej
      0,5 x 0,5. Ale jeśli tak się dzieje tzn., że tak ma być. To mówiła mi lekarka.
      Syn natomiast urodził się z miekimi kośćmi na buzi i zaczynał od 7 kropelek.
      Gdy miał 5 m-cy jego ciemiączko miało 1,5 x 1,5. Myślę, że powinnaś posłuchać
      pediatry i zrobić te badania, a wyniki skonsultować również z ortopedą. A może
      z drugim pediatrą? W każdym razie poczekaj na wyniki.
    • asfa1 Re: co robić?-prawie zarosnięte ciemiączko u 3mie 20.02.06, 19:15
      Dzięki dziewczyny.Tak właśnie pomyslałam, żeby skonsultować wyniki także z
      ortopedą.A jak pediatra i ortopeda będą mieli rózne zdania to pójdę jeszcze po
      poradę do innego pediatry. Zastanawia mnie jednak fakt, że pediatra poleciła
      ortopedę (byłam u ortopedy prywatnie) a oboje maja wykluczajace się rady na
      temat podawania D3 i w ogóle zdanie na ten temat. Pediatra może i dobry,
      tyle,że zareagował na moją uwagę o ciemiaczku, bo w zasadzie tylko w tej
      sprawie go odwiedziłam, jeszcze podczas wizyty 2tyg.temu (ciemiaczko było od
      początku małe, podczas ostatniej wizyty było już takie jak teraz)o badaniach
      nie wspomniał.Zresztą najbardziej martwi mnie (*wiem nie powinnam tego robić na
      zapas) to,że już bez podawania tej witaminy ciemiaczko jest znikome. Tak jak
      piszecie powinno być większe,żeby mózg mógł rosnąć, ale od kiedy może zarosnąć
      bez ujemnych wpływów i konsekwencji?
    • marchefka27 Re: co robić?-prawie zarosnięte ciemiączko u 3mie 20.02.06, 19:37
      no wlasnie - nam lekarz w 3 miesiacu zwiekszyl D3 do 2 kropel i wczoraj
      zauwazylam ze ciemiaczko jest juz na szerokosc palca. ostatnio neurolog
      sprawdzal i nie powiedzial nic, ze jest za male ale sie zaczelam zastanawiac...
      • 111a4 Re: co robić?-prawie zarosnięte ciemiączko u 3mie 20.02.06, 20:47
        moja córcia ma 9 miesiecy.i za duze ciemiaczko.a witaminy d3 samej lekarz
        lekarz nie kazał dawac tylko mówił ze wystarczy co jest w multitabsie.ale małej
        pociła sie strasznie główka,co jest jak wiadomo objawem niedoboru wit d3.teraz
        podaje 2 kropelki dziennie.
    • marianka.m Re: co robić?-prawie zarosnięte ciemiączko u 3mie 20.02.06, 22:38
      U mojego synka ciemiączko zarosło właśnie po 3 miesiącu. Nasza pediatra
      natychmiast kazała odstawić witaminę D3. Obecnie (od ostatniej wizyty - aż do
      wiosny, kiedy będzie już słońce) mam małemu podawać Vibovit dla niemowląt 2 razy
      w tygodniu (ale pani dr zaznaczyla, że jeśli nie będzie chciał pić, to nie zmuszać).

Na Twoim miejscu nie słuchałabym rad ortopedy, ewentualnie skonsultowałabym
      sprawę z innym lekarzem.

Pozdrawiam serdecznie!
      • luna333 Re: co robić?-prawie zarosnięte ciemiączko u 3mie 20.02.06, 23:15
        najpierw zrób badanie poziomu wapnia i fosforu oraz fosfatazy alkalicznej z krwi i kreatynina i wapń w moczu i D3 nie dawaj. Dużo dzieci nie dostaje tej witaminki przy podejrzeniu zachwiania gospodarki fosforowo-wapniowej. Nie wiem z jakiego jesteś miasta bo w warszawie często kierują do poradni zaburzeń metabolicznych w CZD w międzylesiu (można też prywatnie skonsultować się z dr Rowińską - specem w tej dziedzinie) Mój od urodzenia dostaje bardzo mało wit D3 tzn obecnie 1 kroplę co 3 dni(polskiej D3 - 500) a większość lekarzy mówiła żeby wogóle D3 odstawić - dopiero musiałam tłumaczyć że dziecko się z małym ciemiączkiem urodziło i wcale za szybko nie zarasta. Ale jeśli u Ciebie problem pojawił się nagle to zbadanie tego co zalecił lekarz jest bardzo ważne bo w razie co ustali odpowiednią dietę dla dziecka (jak zaczniesz rozszerzać - albo wcześniej)
    • latouche Re: co robić?-prawie zarosnięte ciemiączko u 3mie 21.02.06, 00:05
      asfa1 napisała:

> mówiła,że jest zbyt małe.Podszłam dziś do pediatry, powiedziała,że ciemiaczko
      > rzeczywiście wygląda tak, jakby miało zarosnać niedługo, a Ona (ma 3 mies.)
      > jest jeszcze na to za mała. Dala mi skierowanie na badanie ilości fosforu i
      > wapnia we krwi i nie kazała dawać D3. Nie powiedziała mi czym grozi zbyt
      > szybkie zarośniecie ciemiaczka i kiedy może zarosnać najszybciej,żeby było
      > ok. A ja teraz umieram ze zmartwienia i przychodza mi rózne głupie mysli do
      > głowy.
      Moi obaj synkowie urodzili się z malutkim ciemiączkiem. Danielowi (teraz ma 5
      lat) w pierwszych miesiącach nie podawałam wit d, zgodnie z zaleceniem pediatry.
      Mimo tego ciemiączko szybciutko mu zarosło, choć nie zauważyłam żadnych
      negatywnych konsekwencji tego faktu. Natomiast ortopeda, u ktorego parę lat
      potem byliśmy z inną sprawą stwierdził, że takie jakby lekko "rozdęte" dolne
      żebra to są zmiany pokrzywiczne... Teraz jednak już tego nie widać.
      Diego urodził się 10 stycznia br, też z malutkim ciemiączkiem, ale pediatra
      (teraz mamy inną), zaleciła 1 kropelkę wit D dziennie.

• asfa1 Re: co robić?-prawie zarosnięte ciemiączko u 3mie 22.02.06, 00:29
      Przy wypisie ze szpitala miała 1cm x1cm, potem juz nie ma zapisów rozmiarów
      ciemiączka w książeczce, mimo ze byłam na wizycie u lekarza 4 razy. Niestety
      nie jestem z Warszawy ( o dr Rowińskiej wielokrotnie czytałam świetne opinie na
      tym forum), ale dam jakoś radę, poczytałam trochę starych postów i znalazłam
      wiele informacji. Zobaczę jak sie potoczą kolejne badania, wyniki, wizyty itd,
      dzięki za odpowiedzi.
      • luna333 Re: co robić?-prawie zarosnięte ciemiączko u 3mie 22.02.06, 12:42
        mój też miał 1x1 i został skierowany na te badania o których pisałam, okazało się że wyniki z krwi ma dobre za to w moczu wapń przekroczony mocno- norma dla 6 m-cy 1 a mój ma 2,31 - mam nakaz odstawienia wit D3, zmniejszenia ilości posiłków mlecznych na rzecz warzyw i owoców ps. lepiej karmić cycem niż mlekiem modyfikowanym bo w nim jest wit D3. Napisz do mnie na priv to Ci dokładnie powiem jak zrobić te badania i dam namiar telefoniczny do Rowińskiej w CZD z międzylesiu - jak zrobisz te badania to zadzwonisz do Rowińskiej i się skonsultujesz co robić - to miła baba jest więc na pewno Ci pomoże. pisz na gazetowego czyli luna333@gazeta.pl
    • aurora77 Re: co robić?-prawie zarosnięte ciemiączko u 3mie 22.02.06, 09:54
      mieszkam w Niemczech i tutaj jest tak, ze podaje sie dzieciom od urodzenia
      prawie wit D3 w tabletkach.jedna tabletke dziennie rozpuszczam w wodzie
      przegotowanej na lyzeczce i malutka pije. ciemiaczko zarasta sie ladnie i teraz
      ma ok 1 cm na 1 cm ale miala spore jak sie urodzila (cesarka) a teraz ma 3,5
      miesiaca. Pediatra bada to ciemiaczko za kazdym razem przy wizycie i jest oik.
      Malutka rozwija sie super. Wiec ja juz nie wiem jak jest z ta wit D.
    • mika_007 Re: co robić?-prawie zarosnięte ciemiączko u 3mie 22.02.06, 13:17
      w mojej rodzinie dzieci tak mają,że jak to nazwała lekarka -maja większoą
      zdolność przyswajania wit D3 z "otoczenia" -rodziły się z malutkimi
      ciemiączkami 0,5x0,5 i mieliśmy wręcz zakaz podawania wit D3

skutki przedawkowania D3 są groźniejsze niż jej niewielki niedobór
    • asfa1 do luna 333 22.02.06, 13:17
      Wysłałam Ci maila.
      • luna333 Re: do luna 333 22.02.06, 13:33
        ok odpisze tycke pózniej bo wlasnie mam karmic smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka