Dodaj do ulubionych

jak długo trwała nauka jedzenia łyżeczką?

21.02.06, 08:52
jestem mamą 5,5 mies.bobasa. moja córcia za nic w świecie nie chce jeść zupek
ani kaszek podawanych łyżeczką. ciekawa jestem jak długo u Waszych dzieci
trwala nauka tej arcytrudnej umiejętności??
bo moja cierpliwość powoli się kończy,a mała denerwuje się po 5
min "jedzenia" smile
Obserwuj wątek
    • j04nn4 Re: jak długo trwała nauka jedzenia łyżeczką? 21.02.06, 08:55
      nie dziw sie jej, to dla niej zupełnie coś nowego. Moja miała 3 mies jak ją
      przyuczałam troszke było kłopotu, nie pamiętam już ile czasu, ale wiem, że tez
      miałam problem. Pozdrawiam
    • puszek111 Re: jak długo trwała nauka jedzenia łyżeczką? 21.02.06, 08:59
      Ja nie miałam żadnych problemów z karmieniem łyżeczką. Moje bliźniaczki po
      prostu jak spróbowały marchewkę łyżeczką to tak się dopominały, że nie
      nadążyłam dawać na zmianę. Zaczęłam karmić łyżeczką po 4 m-cu. Teraz jedzą
      tylko łyżeczką (mają 14,5 m-ca). Na razie to głównie ja karmię, ale jedna już
      całkiem dobrze radzi sobie z gęstym jedzeniem sama wahlując łyżeczką. W pewnym
      momencie ok. 11 m-ca zaczęłąm dawać wszystko na łyżeczkę i wyrzuciłam butelki i
      smoki. Mają tylko niekapki do picia wody. Wieczorem czasami jak są zmęczone
      płaczą przy jedzeniu, ale otwierają buzie do łyżeczki. Czasami też wolą jeść
      rączkami zwłaszcza marchewkę w kawałeczkach i mięsko czy makaron.
      Próbuj łyżeczką do skutku w pewnym momencie mała zaakceptuje ten sposób. Dzieci
      bardzo szybko się przestawiają, zwłaszcza gdy są małe. Trzeba tylko
      cierpliwości.
      • efka30 Re: jak długo trwała nauka jedzenia łyżeczką? 22.02.06, 22:00
        Kubuś zaczął jeśc łyżeczką po skończeniu 4 m-cy.Nie ma z tym żadnego problemu,
        świetnie sobie radzi z połykaniem.Jutro kończy 5 m-cy
        Pozdr.
        Ewa
    • faq Re: jak długo trwała nauka jedzenia łyżeczką? 21.02.06, 09:51
      wcale nie uczylam. po prostu starlam jablko i do dzioba podawalam lyzka. raczej
      trudnosc polega na nadazaniu za bachorkiem i napietej uwadze, zeby w pore
      interweniowac, kiedy zlobek zachwycony jedzeniem, zachlysnie sie wydajac okrzyki
      radosci. dosc frustrujace.
      ta okrezna droga probuje Ci zasugerowac, ze moze corka nie chce jesc zupek czy
      kaszek, niezaleznie od narzedzia. albo nie sa az tak atrakcyjn, zeby niezwazac
      na sposob podania. moze jakis innych sprobuj? a moj zlobek ma 4,5 miecha i jest
      generalnie (byl) tylko na piersi, zadnych kaszek, czy innych mlek z butli.
      • ania2425 Re: jak długo trwała nauka jedzenia łyżeczką? 21.02.06, 11:55
        my w zasadzie próbujemy od niedawna. ale w weekend kiedy mam czas mogę się z
        nią droczyc i jeść odrobinę zupki przez 40 min, gorzej w ciągu tyg - wracam
        padnieta z pracy i nie mam już siły na takie zabawy
        (na sprzątanie wszystkiego w koło smile). uzbrajam się w cierpliwość i będziemy
        probowały dalej smile))zależy mi na tym bo dziecko po 6 mies powinno mieć już
        rozszerzoną dietę, a nie tylko mleko i mleko. a kazsek nie chcę jej dawać bo
        Maja jest dość okrągłym bobaskiem i po co ją tuczyć..
        • faq a sepi? 21.02.06, 12:24
          bo ja nie moge spokojnie niczego zjesc w obecnosci Mlodej, stad sie wziely
          zreszta proby podania czegokolwiek innego poza piersia, wiec Ada byla jakos tam
          napalona na jedzenie, moze w tym problem. Teraz sie dopomina, ale rzeczywiscie
          dostaje cos codziennie. A czy powinno miec rozszerzona diete? skoro tempo
          rozwoju jest rozne to moze nie spinaj sie ze dziecko 'cos powinno'. Moze Cie to
          pocieszy ale jakos nie widze wiekszych dzieci jedzacych tylko mleko i mleko smile
    • kamea78 Re: jak długo trwała nauka jedzenia łyżeczką? 21.02.06, 10:08
      moja od razu wyczaiła o co chodzi.
    • gika_gkc Re: jak długo trwała nauka jedzenia łyżeczką? 21.02.06, 12:07
      u nas trudno mowic o jakiejkolwiek nauce - od pozcatku nie bylo z tym problemow
      pierwszy posilek lyzeczka Maly dostal majac okolo 6 m i od razu chwycil o co
      chodzi
      moze twoja niunia nie jest jeszcze gotowa na takie wynalazki wiec daj jej
      spokoj i ponow probe za 2-3 tygodnie
    • naranykota Re: jak długo trwała nauka jedzenia łyżeczką? 21.02.06, 12:15
      U mnie nie było takiej naukiwink Podawałam marchewkę,jabłko i sok jabłkowy-
      wszystko pałaszowała z łyżeczkismile
      • zaba19761 Re: jak długo trwała nauka jedzenia łyżeczką? 21.02.06, 23:46
        U mnie też nie było problemu. Maly dostawał od poczatku wszystko na łyżeczce -
        wit, D#, jakieś syropki. Pierwszą zuopkę wpałaszował tak że hej....Buzia
        otwarta na oścież. Problem jest inny - on nie potrafi pić z butelki....
    • jakw Re: jak długo trwała nauka jedzenia łyżeczką? 22.02.06, 16:39
      My zaczynałyśmy w wieku 5.5 m-ca - mniej więcej po 2 tyg załapała o co chodzi
      (trochę chyba pomogła zmiana składu - młoda nie przepada za marchewką), ale
      większe ilości zaczęła wsuwać gdzieś 1-1.5 m-ca później.
    • shady27 Re: jak długo trwała nauka jedzenia łyżeczką? 22.02.06, 22:09
      moj synek opanowal ta technike w dwa dni.....maz poradzil mi zeby dziecko sie nie plulo zeby dawac mu zupke na dalsza czesc jezyka smile tak jak mleko leci i dzieki temu Alanek bardzo szybko sie nauiczyl.....dwa dni wogole jedzenia lyzeczka a niecaly tydzien ze nie wypluwa smile chociaz wpadki sie czasem zdarzaja
      • jvsta76 Re: jak długo trwała nauka jedzenia łyżeczką? 22.02.06, 22:36
        Antek przed skonczeniem 4 miesiąca miał pierwsza próbe ,wypadła pomyslnie tak
        wiec zaskoczył odrazu.
        • shady27 Re: jak długo trwała nauka jedzenia łyżeczką? 23.02.06, 00:00
          ooo widzisz...mamy pojetne dzieci wink jedno co napewno to nie mozna sie wsciekac jak sie karmi malucha (ja sie denerwowalam bo wszystko uchlapane marchewka, za chiny nie mozna tego sprac) bo skubany to wyczuwa i jest podwojna szkoda wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka