tommylee77 08.03.06, 17:24 Moja ma prawie 2,5 miesiaca i jeszcze spora czesc dnia trzyma piastkiz acisniete, a z tego co wiem, powinna juz w wiekszosci miec rozluznione. jak to jest u waszych dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agatekb1 Re: czy 2,5 miesieczniaki zaciskaja jeszcze piast 08.03.06, 17:50 moj macius tez tak ma... trochi sie martwie, bo powinien cosik majstrowac lapkami... ale podobno kazdy dzieciak inny pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
pati775 Re: czy 2,5 miesieczniaki zaciskaja jeszcze piast 08.03.06, 17:54 tak zaciska ! Odpowiedz Link Zgłoś
mamagatki Re: czy 2,5 miesieczniaki zaciskaja jeszcze piast 08.03.06, 18:33 Moja malutka ma dzis 2 miesiace i 2 tygodnie i lewa piastke(ktora faworyzuje i wlklada do buzki)ma rozluzniona a prawa jeszcze troche zaciska ale tylko troche.Najbardziej rozluznione ma lapki w nocy jak ja karmie Odpowiedz Link Zgłoś
jowitak3 Re: czy 2,5 miesieczniaki zaciskaja jeszcze piast 08.03.06, 19:41 Mój synek (2,5m) zaciska, gdy się denerwuje, gdy nie czuje się pewnie, gdy zaczyna jeść a tu słabo leci. Najczęściej otwiera podczas snu i jak się porządnie naje. Pediatra zwróciła mi uwagę na te piąstki i kazała obserwować przez 2 tyg. Po tym czasie mamy przyjść do kontroli i jeśli nic się nie zmieni, to do idziemy do neurologa. Nie wiem, czy powinnam się przejmować, bo ponoć teraz taka moda wśród lekarzy na „zaciśnięte piąstki” i większość dzieciaków kierowanych jest całkiem niepotrzebnie (za wcześnie) do neurologa. Odpowiedz Link Zgłoś
oda100 Re: czy 2,5 miesieczniaki zaciskaja jeszcze piast 08.03.06, 19:56 moj syn zaciskal piastki do 4 miesiaca, nic neurologicznego Odpowiedz Link Zgłoś
ala_kulik spróbuj 08.03.06, 20:26 spróbuj delikatnie go musnąć po zewnetrznej części dłoni (tak jakbyś chciała strząsnąć jakiś paproszek) powinien powoli otwierać dłoń. U mojej małej neurolog kazała kupic trzy gąbki (szorstka, normalna, delikatna) i w czasie kąpieli masować (muskać) jej wewnętrzneczęści dłoni od najbardziej szortkiej, po to aby pobudzić receptory... zobaczymy ))) Odpowiedz Link Zgłoś